Maminka.czSport

Příčiny zimních úrazů dětí? Přepínání sil, nepozornost a nevhodná výstroj!

Simona Procházková 14.  11.  2018
Zima je jako stvořená nejen pro nejrůznější radovánky na sněhu, bohužel bývá také obdobím, kdy se stává každoročně nejvíce dětských úrazů. Mezi nejčastější patří pády na zledovatělých chodnících, bruslích nebo zranění na sjezdovce. Na co si dát pozor a jak můžete své malé sportovce co nejvíce ochránit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle statistiky jihomoravských záchranářů a Fakultní nemocnice Brno se v období od prosince do února pravidelně přihodí zhruba dvacet procent dětských úrazů z celkového počtu za rok. K celé řadě těchto zranění by nedošlo nebo by byla menší, pokud by děti nosily při sportovních aktivitách ochrannou helmu, chrániče a další bezpečnostní prvky, což mnoho rodičů stále podceňuje. Dobrou prevencí úrazů je podle odborníků také pravidelné cvičení. „V tomto období přijímáme nejvíce pacientů s otřesem mozku a většinou nezávažného poranění hlavy, zhmožděním, podvrtnutím a se zlomeninami horních a dolních končetin,“ říká přednosta kliniky dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie v Brně Ladislav Plánka.

Na sjezdovku bez helmy? Nikdy!

Žádný rodič by neměl vypustit potomky na sjezdovku (ani na kluziště, zamrzlý rybník nebo zasněžený svah se sáňkami či boby) bez ochranné přilby, případně také chrániče zad a páteře, tzv. páteřáku (polstrovaný a zateplený chránič s popruhy nebo v podobě zapínací vestičky s vyztuženými zády). Často bohužel investujeme nemalé finanční částky do nejmodernějšího oblečení a často zbytečných až bizarních doplňků, na důležitý základ bezpečnostní výbavy ale zapomínáme. Kvalitní lyžařská helma by měla být samozřejmou součástí lyžařské výstroje, může zachránit život! U těch dětských se výrobci snaží o co nejnižší hmotnost, aby bylo dětem nošení příjemné, důležitý je také mechanismus na upravování velikosti a v neposlední řadě i design. Ten by měl být pro nejmenší sportovce atraktivní a v jasných a výrazných barvách, aby byli co nejlépe vidět.

Prakticky všechny značkové helmy jsou standardně certifikované podle některé z příslušných norem. U nás se nejčastěji setkáte s ČSN EN 1077 (832164), která vychází z příslušné evropské normy EN 1077:1996. Právě tato norma také dělí přilby do dvou ochranných tříd A a B. V zásadě se dá říci, že obě třídy mají stejné ochranné vlastnosti, ale helmy třídy A musí poskytovat ochranu proti nárazu a odřeninám i v oblasti uší (celoskořepinové helmy).

Poradna: Jak motivovat děti ke sportu? Důležité je jít příkladem

Hlavně neriskovat a být vidět!

U dětí je zásadou číslo jedna nepřetržitě je hlídat, nespouštět z očí, nenutit je k vyšším výkonům za každou cenu, nepouštět do neznámého terénu a kontrolovat jejich pohyb, ať už na svahu, sáňkařské či bobové dráze nebo veřejném kluzišti, a hlavně dokázat předvídat, co se chystají udělat za aktivitu nebo manévr (což není vůbec snadné, jak dobře víme, děti jsou rychlé a nevyzpytatelné).

„Osobně v dnešní době doporučuji i reflexní vesty, díky kterým je dítě na sjezdovce mnohem lépe vidět. Je to často právě srážka se starším nebo rychlejším lyžařem, která může mít velmi nepříjemné následky. U bruslí pak kromě helmy samozřejmě doporučujeme pevnější rukavice, které brání případnému úrazu rukou při pádu a následném přejetí ruky bruslí od jiného bruslaře. Jiné chrániče, například kolen a loktů, zcela nutné nejsou, děti přece jen tak rychle nejezdí a hlavně padají z menší výšky. U ostatních zimních sportů volte ochranu dle úrovně malého sportovce a rychlosti, kterou máte v plánu – na boby na kopeček před domem asi helma nutná není, pokud se ale chystáte na profesionální sáňkařskou trať někde na sjezdovce, pak je zcela na místě stejná úroveň ochrany jako na lyžích,“ zdůrazňuje Kristýna Přibylová z centra Monkey´s Gym, které se specializuje na cvičení s dětmi podle jejich psychomotorického vývoje.

„Bohužel stále je mnoho rodičů, kteří sice koupí dítěti perfektní lyže nebo brusle, ale na helmu a chrániče zapomenou. Proto se mi líbí heslo, které bývá vidět na švýcarských sjezdovkách a vybízí k nošení helem: „Kdo má mozek, ten si ho chrání.“ Myslím si, že bychom ho měli zavést i u nás. Možná by se tím předešlo mnoha méně i více závažným poraněním,“ dodává Přibylová.

Strach musí jít stranou. Dejte dětem prostor a naučte je správně padat!

Pravidelný pohyb – méně úrazů? Ano, to platí!

Podle odborníků jsou malí sportovci a aktivně žijící děti ve velké výhodě. Ti, kteří jsou zvyklí pravidelně se hýbat, jsou šikovnější, pružnější, obratnější a umějí lépe padat. Tento názor potvrzuje i prof. Ladislav Pánka: „Spojitost pravidelného cvičení s nižším výskytem úrazů je zřejmá. Děti, které jsou zvyklé se pravidelně pohybovat a sportovat, jsou určitě obratnější, dokážou vybalancovat různé rizikové situace a nepodléhají tak snadno pádům. Současně jsou většinou založením aktivní, takže i jejich svalově-kosterní systém je výkonný, silný a méně zranitelný. Spíše dodržují základy správné výživy, a tím pádem mají i dostatečné zavápnění kostí, které zaručuje jejich pevnost.“ Jak aktivní je vaše ratolest? Dítě předškolního a raného školního věku by mělo mít tři hodiny denně přirozeného pohybu, ať už ve školce, škole, kroužcích, v přírodě nebo doma s rodiči.

Jak naučit děti lyžovat? Takhle si s nimi zimu užijete nejlépe! 

Třetina dětí začíná lyžovat před nástupem do školy

Zhruba 70 % českých rodičů každý rok alespoň jednou vyrazí s dětmi na lyže nebo snowboard, více než třetina z nich jede minimálně čtyřikrát za zimu. Bezpečnost však často podceňují. Zatímco v helmě pravidelně lyžuje nebo jezdí na snowboardu devět z deseti dětí, u rodičů je to pouze polovina. Třetina z nich dokonce helmu nikdy na hlavě neměla. Vyplynulo to z průzkumu, který provedla pojišťovna MetLife spolu s agenturou IPSOS mezi 525 rodiči.

Sjezdové lyžování se v České republice těší vysoké popularitě, na lyžích jezdí zhruba 60 % dospělých a téměř stejný počet dětí. Dalších 13 % dospělých a 16 % dětí jezdí na snowboardu, zhruba každý desátý střídá oba sporty. Více než třetina českých dětí (40 %) začíná s lyžováním ještě před nástupem do první třídy, 6 % z nich dokonce dříve než ve třech letech.

Každý desátý malý lyžař už má za sebou úraz

Jen za období od prosince 2016 do března 2017 Horská služba ČR ošetřila téměř 7000 úrazů, nejvíce v Krkonoších. Nejčastějšími příčinami zranění jsou nezvládnutí kontroly nad jízdou a srážky, ať už s pevným objektem (strom/sloup) nebo jiným lyžařem. Úraz na lyžích nebo snowboardu už dle zjištění MetLife zažilo zhruba 10 % českých dětí.

„Mezi nejčastější lyžařské úrazy, které u nás v rámci úrazového pojištění řešíme, patří zlomeniny horních a dolních končetin, poranění kloubů, vyražené zuby a časté jsou také úrazy hlavy,“ vyjmenovává Tereza Kůželová, tisková mluvčí pojišťovny MetLife. Právě úrazy hlavy bývají nejvážnější. K řadě z nich by přitom vůbec nemuselo dojít nebo mohly mít menší následky, kdyby lyžaři používali helmy.

Data z průzkumu ukazují, že zatímco téměř 90 % dětí helmy pravidelně nosí, rodiče jejich používání často zanedbávají – helma je pravidelnou součástí výstroje pouze poloviny rodičů! Příliš dobrý příklad zodpovědného a bezpečného chování tak svým dětem nedávají!  Stejně tak rodiče často podceňují pravidelný předsezónní servis lyží a snowboardů – každý rok lyže a snowboardy celé rodiny dle svých slov vozí do servisu jen polovina lidí. Pětina rodičů dává pravidelně servisovat vybavení pouze dětem a další pětina rodičů lyže a snowboardy do servisu nedává vůbec!

Kdy a jak začít s dítětem bruslit? Klidně ve čtyřech letech, ale musí mít zpevněný kotník
Dítě jede na lyžařský výcvik: Jak vybrat lyže a na co nezapomenout?
Jak naučit děti lyžovat: Respektujte jejich tempo a zapomeňte na lano

 

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Praktické rady, Rodiče, Sport, Psychomotorický vývoj, Tisková mluvčí, úrazové pojištění, Sjezdovka, Výstroj, Horní končetina, České dítě, Dnešní doba, Veřejné kluziště, Nízký výskyt, Páteřák, Lyžování, Brno, Neposlední řada, Zimní úraz, Krkonoše, Svah, Malá výška, Lyže, Zdraví na Heureka.cz