Maminka.czBatole

Nesnesitelné chování batolat. Co je v normě a co už ne?

Kamila Stejskalová 8.  1.  2018
Kouše vás vaše dítě, seškrabuje tapetu ze zdi, mlátí sousedovic synka autem po hlavě? Počurává se, když se vzteká, odříhává si nahlas ve společnosti? Kde se takové chování bere a jak ho odnaučit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Obecně platí, že každá rodina je jiná, a je-li pro vás normou, že u stolu sedává tatínek v trenkách, šťourá se prsty mezi zuby a po každém jídle dá najevo hlasitým odříhnutím, že mu opravdu chutnalo, podobný model pravděpodobně převezme i váš potomek.

Děti jsou totiž nepopsaným listem a kopírují přesně to, co dělají jejich rodiče. Tedy pokud se doma s partnerem před svými ratolestmi fackujete, počítejte s tím, že vaše dítko se bude láskyplně fackovat s kamarády ve školce. Chcete svému potomkovi pokrytecky vysvětlit, že takové chování není přípustné? Potom začněte u sebe, protože co vidí u vás, to dělá. A opravdu to chcete?

Poraďte si se vztekajícím se dítětem

Coming out

Přiznávám dobrovolně, občas si nad nepovedenou činností řeknu, že jsem blbá. Moje nejmladší dcera si nové slovíčko naposlouchala a kdykoli pracuju, přijde za mnou a komentuje mou činnost slovy: „Máma, bubá.“ Jistě, že jsem. Především proto, že kdybych prohlásila, že jsem nešika, moje dcera by podobné slovíčko nikdy nezopakovala a nešokovala by příbuzné (mě už u mých dětí nešokuje skoro nic :-)) tím, že takto pochválí dědu při sběru hub, babičku uklidní stejně znějící pochvalou, když jí upadne lžička, a sourozence častuje tímto slovem v okamžicích, kdy si společně hrají. Je toto chování malého dítěte už za hranou?

Pro někoho jistě je, já vnímám především to, že Vendulka vůbec nechápe význam slovíčka, které dokáže starší generaci rozhodit. Ale chybu jsem udělala, přiznávám. Takže místo toho, aby dcerka vyjadřovala to, co chce sdělit, používá tohle slovo náhodně, jak se jí zachce.

Dvouleté dítě těžko chápe smysl některých činností, proto se občas může stát, že batole přijde k matce, kousne ji a zase odejde. Proč to dělá? Protože, a variant je hned několik, vidělo podobné chování u svých kamarádů, v animované pohádce, na kterou jste ho nechala koukat, může to být i proto, jak jsem zjistila na jednom zahraničním serveru, že vás vidělo, jak se s partnerem líbáte – tedy si okusujete hlavy. A proč by vám nemohlo okusovat nohu, když je blíž a na obličej nedosáhne?

ČTĚTE TAKÉ: Reborn panenky: Neuvěřitelné podoby (fotogalerie)

Co už je za hranou?

Sestavili jsme pro vás seznam toho „nejodpornějšího“, co batolata dělávají, i triky, jak s nevhodnými návyky zatočit. Ale než se k nim dostanete, mějte na paměti, že i drobnosti, které považujete za nevhodné, dělají děti prostě proto, že zatím nerozumějí světu dospělých.

Ne proto, že by vám chtěly ublížit. Zkrátka kopírují chování velkých lidí a že občas vůbec nechápou, o co jde? Od toho mají přece rodiče, aby jim ukázali tu správnou cestičku. Takže milé maminky, je to na vás. A já slibuju, že před svou dcerou některá slova už používat nebudu, abych se nedočkala nějakého překvapení, které bych svému okolí a především jí jen těžko vysvětlovala.

Jak přežít období vzdoru? Chce to trpělivost, empatii a nadhled

Klub rváčů

Možná je pro vás nepřijatelné, aby vaše dítě bilo jiné děti. Pokud to není pravidlem a čas od času se v dětském pokoji strhne rvačka o hračku, mohla byste nad ní přimhouřit oko. Je-li ale vaše zlatíčko tyranem, se kterým si nikdo nechce hrát, protože se snaží získat pro sebe ty nejlepší hračky, uzurpuje si je a slovní spojení dělit se mu nic neříká, měla byste zpozornět.

Nechcete přece vychovat malého sobce, který bude narozeniny trávit o samotě a na jeho párty nikdy nikdo nepřijde. Jistě, můžete namítnout, že průbojné děti to mají v životě snazší, vzpomeňte si ale na to, jak v rozvojových zemích dopadají diktátoři. Většinou špatně. Takže pokud chcete, aby vaše dítko mělo harmonické dětství, vysvětlete mu, že ono má svoje hračky, jeho kamarád také a společně se s nimi perfektně hraje.

Tip chytré maminky: Než k vám přijde návštěva, společně se svým potomkem vyberte velice osobní hračky, které ratolest považuje za tajné a výlučně soukromé (takovými mohou být například plyšák do postele, oblíbená barbína s domalovaným obličejem a podobně), a těch několik skvostů schovejte. Klidně do vaší ložnice, vaše dítě musí vědět, že souhlasíte s jeho volbou i rozhodnutím, že zkrátka existují věci, na které nikdo jiný nemá nárok.

Pomoc, mám doma tříletého šikanátora

Kdo to plive?

Podle zahraničních expertů se prý některé děti ve vypjatých emočních situacích uchylují k pravěkému způsobu, jak ponížit nepřítele. Zkrátka na něj plivnou. Mají to totiž v genech.

Vy můžete jediné, v klidu a mezi čtyřma očima svému potomkovi vysvětlit, že podobné chování se ve vaší rodině netoleruje, protože tak se chovali ti lidé, co žili v době, kdy na planetě byli dinosauři (tedy vnímáno dětskou optikou v době, kdy vy jste byla malá holka :-)).

Tip chytré maminky: Hlavně na své dítě nebuďte přísná před ostatními dětmi. Pokud mu chcete vysvětlit, že se něco rozhodně nedělá, neztrapňujte ho před přihlížejícími. Jistě, můžete ho mezi dětmi okřiknout, ale povídat si sáhodlouze o tom, co a proč se nedělá na veřejnosti – to se opravdu nedělá.

Ukaž jazyk?

Jedete se synem v MHD a povídáte si. Periferním viděním zahlédnete jiné dítě, které se na vás dívá. Usmějete se na něj a ono vám oplatí – vypláznutým jazykem. Nebo je to tak, že se někdo usměje na váš dětský doprovod a ten vyplázne jazyk a zamračí se?

Pokud ano, je jistě namístě potomka pochválit, že si od cizích lidí udržuje odstup, na druhou stranu je ale fajn mu vysvětlit, že slušností je, pokud se na něj někdo usměje, úsměv vrátit. Navíc, usměvavé špunty má přece každý raději, nebo nesouhlasíte?

Tip chytré maminky: Jak se tváříte vy a kolikrát za den se smějete? Máte přísné rýhy kolem úst a tu nejpřísnější mezi očima? Pokud ano, je jasné, odkud vítr fouká. Vědci zjistili, že průměrné dítě se směje až 400krát za den, dospělý člověk pouze třikrát. Aby tedy mohlo okoukat správný vzor, měli byste se, co se týká počtu úsměvů, setkat někde na půli cesty. Vy jděte příkladem, smějte se spolu se svým zlatíčkem, a nakonec nejenže se nebude mračit na cizí lidi, ale i váš svět bude krásnější. Tak za to svému potomkovi poděkujte.

Období vzdoru aneb noční můra rodičů

Slovo nakonec

Je tisíc zlozvyků, které se od vás dítě může naučit nebo si je nese v genech. Na vás je, abyste je viděla a nenechala rozbujet v plevel, se kterým se už nikdo nebude chtít potýkat. A věřte, že osamělý život vzteklého batolete, které ničí věci kolem sebe, plive, kam to jen jde, a mluví jako dlaždič, není to, co byste si pro svou ratolest přála.

VIDEO: Tohle na ně platí! Tři tipy, které zabraly na vztek u tří synů

Jak zvládnout dítě s ADHD a jak se děti s touto diagnózou projevují?
Únava, mnoho aktivit, autoritativní výchova. To vše prohlubuje období vzdoru
Pomoc, mám doma tříletého šikanátora
Témata: Děti, Časopis Maminka, Batole, Šikana, diktátoři, Potomek, Vendulka, Ratolest, Dvouleté dítě, Tip, Slovíčko, Podobný model, Svět dospělých, Dlaždič, Coming out, Stará generace, Nejlepší hráč, Správný vzor, Nešika, Nesnesitelné chování, Periferní vidění, Barbína, Slovní spojení, Dospělý člověk, Plevel

Video