Maminka.czKrálovská rodina

Kate, princezna z Walesu, dnes slaví 42. narozeniny. Jak šel čas s oblíbenou členkou královské rodiny?

Simona Procházková vas 9.  1.  2024
Okouzlující manželka následníka britského trůnu prince Williama slaví dnes své 42. narozeniny. Malá oslava prý proběhne jen v rámci rodinného kruhu. Z rozverné holky se postupem času stala elegantní dáma a obětavá maminka tří ratolestí, která vzorně plní královské povinnosti. Z tváře jí téměř nikdy nemizí úsměv. Podívejte se do fotogalerie na to, jak šel čas s Catherine Middleton, manželkou následníka královského trůnu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Její královská Výsost, princezna z Walesu (do předloňského podzimu vévodkyně z Cambridge), rodným jménem Catherine Elizabeth Middleton, občanským jménem Catherine Elizabeth Mountbatten-Windsor, známá ale prostě jako Kate patří nejen u Britů mezi nejoblíbenější členy královské rodiny. A není divu. Její bezprostřednost, neformálnost a široký úsměv jsou odzbrojující.

Oslava s nejbližšími

Navzdory tomu, že je Kate velmi populární osobností, která by si bezpochyby mohla užít večírek s řadou přátel a slavných celebrit, tráví své narozeniny nejraději jen se svými nejbližšími. Letos budou pravděpodobně ve Windsoru, protože děti se teprve chystají vrátit se do školy po vánočních prázdninách. Údajně si s nimi dopřeje sladkou hostinu v podobě „želé a zmrzliny“.

VIDEO: Vévodkyně Kate versus princezna Diana: 5 věcí, které mají společné! 

Princezna Kate se aktivně zapojuje do veřejného života, pomáhá v několika komunitních centrech, pravidelně navštěvuje školy a diskutuje s dětmi na témata, jako jsou ekologie a péče o životní prostředí nebo literatura. Společně s manželem i dětmi se neváhá zapojit do charitativních akcí, společně si občas chodí zasportovat nebo si jen pohrát s handicapovanými, nemocnými nebo jinak znevýhodněnými dětmi.

Kate, správná „holka od vedle“

Se svým manželem princem Williamem (40) se Kate seznámila během studií na vysoké škole v St. Andrews a jejich vztah prošel několika krizemi i bouřlivými rozchody. Nakonec se k sobě vrátili a 16. listopadu 2010 oznámili zásnuby. Hned na jaře, 29. dubna 2011, se konala dechberoucí královská svatba.

S královskými povinnostmi se Kate popasovala na jedničku a do rodiny okamžitě bez problémů zapadla. Vzdělaná a inteligentní žena rychle pochopila, co se od ní vyžaduje, a nutno říct, že svazující královský protokol, kterým byla britská monarchie pověstná, dokázala chytrým způsobem tak trochu „rozvolnit“. Právě zásluhou Kate a Williama se podařilo královský palác více přiblížit „obyčejným lidem“.

Královna Alžběta, milovaná babička a prababička. Podívejte se na fotky s vnoučaty plné emocí

Pomáhá, nerozmazluje a ráda vaří i peče

Princezna dlouhodobě podporuje řadu nadací, charitativních organizací a kampaní na podporu duševního zdraví dětí i ochrany životního prostředí. Své tři děti – prince George (10), princeznu Charlotte (8) a prince Louise (5) – vychovává k pokoře, nerozmazluje je drahými dárky a ukazuje jim svět za zdmi královského paláce.

Se svými princátky tráví maminka Kate spoustu času v kuchyni, protože všichni rádi vaří. V Kensingtonském paláci mají sice k dispozici vlastního kuchaře, o plné žaludky své rodiny se ale Kate často postará sama. Je totiž údajně výborná kuchařka. Ráda připravuje snídaňová smoothies, obědy i večeře v italském stylu i sladké dezerty a koláče. Její specialitou je smažené kuře, po kterém se mohou utlouct hlavně děti. Doménou prince Williama jsou pak podle jeho vlastních slov steaky a grilování.

GALERIE: Královské děti umí zlobit i pořádně dovádět. Takhle je fotí vévodkyně Kate

Vzkaz od princezny: Děti patří ven!

Sama Kate je velkou sportovkyní a údajně také vášnivou zahradnicí, s Williamem často pobývá s jejich ratolestmi v přírodě, společně chodí do lesa a často sportují. Je pro ně podle jejích slov důležité, aby děti věděly, jak se chovat ke zvířatům, jak se pěstuje zelenina nebo sklízí ovoce ze stromů.

Svou rodinku Kate s oblibou sama fotografuje, fotoaparát si prý bere s sebou téměř kamkoli. Předloni třeba navrhla dětské multifunkční hřiště, které podle jejího návrhu vyrostlo v panství Sandringham.

Její spontánnost a veselou povahu mohli poznat i rodiče spolužáků jejích královských potomků, když se v době covidové izolace aktivně zapojila do distanční výuky dětí a v rámci on-line konferencí s nimi téměř denně sdílela své dojmy a zkušenosti. Postěžovala si prý například, že úkoly jí dávají dost zabrat, a s úsměvem přiznala, že zejména své matematické dovednosti hodnotí známkou pět minus.

Princ Harry prozradil, čím by chtěl být jeho čtyřletý syn Archie, až vyroste. Rozpovídal se také o svých depresích

Kate Middleton je dcerou leteckého inženýra Michaela a jeho ženy Carole, která dříve pracovala jako letuška. Má dva mladší sourozence, a to sestru Philippu (40), nezapomenutelnou družičku ze svatby Kate a Williama, které všichni říkají Pippa, a bratra Jamese (36).

Témata: Galerie, Slavné maminky, Královská rodina, slavné děti, monarchie, Princezna Diana, oslava, Následník trůnu, Princ George, Princ William, Vévodkyně Kate, WHO, Princ Harry, narozeniny, Pravnoučata, zásnuby, Kate, Kensingtonský palác, Westminsterské opatství, Kensington, Královská povinnost, Princezna Charlotte, William, Holka, Sandringham