Maminka.czTipy a rady porod

Příprava hráze na porod: Maliník, lněné semínko, masáž a sex

Michaela Láchová 25.  7.  2019
Pokud trpíte na časté infekce, které jsou v těhotenství poměrně běžné, snažte se je neprodleně řešit se svým gynekologem. Pomůžou lokálně aplikované přípravky, ale i úprava stravy – kvasinky si „pochutnávají“ na sladkém a rády se za jeho přítomnosti množí. Pečujte proto o svou střevní mikroflóru, protože z konečníku se snadno infekce přesune k pochvě, a dodržujte pečlivě hygienu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Svalům a tkáním poševní hráze prospívá vyvážená strava obsahující dostatek bílkovin, čerstvého ovoce a zeleniny. 

  • Pokud jste zdravá a neprovázejí vás žádné kvasinky nebo jiné potíže, a také pokud se cítíte i po psychické stránce dobře, můžete mezi 36. a 37. týdnem těhotenství zahájit masáž hráze. Provádí se jemnými krouživými pohyby na kůži mezi pochvou a konečníkem. K tomu můžete použít speciální olej, který by se ale neměl dostat dál do pochvy, aby nezpůsobil zánět. Při masírování se prsty zavádí do vaginy maximálně na první článek prstu. Smyslem je masírovat přechod mezi kůží a sliznicí a kůži venku, nikoli vaginu zevnitř. 
  • Vyzkoušet můžete i Aniball, který se zavádí do pochvy, tam se mírně nafoukne a vy se ho budete snažit vypudit. Postupně se balonek nafukuje o něco více, až se přiblížíte k velikost hlavičky miminka. Je to i skvělá příprava k samotnému porodu a tréninku pánevního dna. 
  • Dobrou přípravou hráze je také sex. 
Jak se vyhnout nástřihu? Připravte svou hráz na porod

Pokud navštěvujete nějaké cvičení pro těhotné, určitě posilujete a učíte se vědomě uvolňovat pánevní dno. Přiměřený pohyb obecně v těhotenství prospívá  od pravidelné chůze přes plavání až po těhotenskou jógu. 

  • V posledním měsíci těhotenství můžete pro změkčení hráze pravidelně pít také čaj z maliníku. Pro pružnost a uvolnění svalstva pánevního dna se zejména ke konci těhotenství doporučuje pít odvar z lněného semínka nebo každý den jednu či dvě lžičky semínek dobře rozžvýkat a vydatně zapít. 
  • Hráz můžete „šetřit“ i u samotného porodu. Není dobře tlačit na sílu, spíš podle svých potřeb a ideálně v okamžiku, kdy tělo v podstatě začne tlačit samo. Řízené tlačení může zbytečně poranit hráz. Důležitá je i poloha, lepší je nechat působit gravitaci a zvolit polohu vkleče na všech čtyřech, v podřepu nebo na boku. 
  • Můžete také požádat porodní asistentku, aby při průchodu hlavičky přes hráz přidržela na hrázi teplý obklad a tím podpořila uvolnění tkání hráze a zabránila příliš rychlému vyklouznutí miminka ven. 
V porodnicích se bohužel stále tlačí na povel, říká porodní asistentka

Vezměte si s sebou k porodu asistentku nebo dulu, která zná vaše potřeby a přání. 

Jak uvolnit pánevní dno před otěhotněním​

Témata: Těhotenství, Porod, Gynekologie a porodnictví (poradna), Tipy a rady v těhotenství, Tipy a rady porod, Pánevní dno, Masáž, Kvasinka, Máša, Maliník, Semínko, Infekce, Hráz, Pochva, Pór

Video