Maminka.czPředškolák

Přípravná třída: Pro které děti se hodí a co je dobré vědět?

Gabriela Kolinová 20.  3.  2019
Máte doma dítě, kterému doporučili v poradně odklad? Tak jako tak s ním běžte k zápisu na základní školu. A pak máte na výběr: Buď ho necháte ještě rok ve školce, nebo ho pošlete do přípravné třídy. Pro jaké děti se nulté ročníky hodí a co byste měli vědět?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Předně je nutné říci, že přípravné třídy nemají zdaleka všechny základní školy. Když už nultý ročník škola zřídila, mohly do ní v posledních letech chodit jen děti, které měly odklad. Od následujícího školního roku (od září 2019) do přípravky opět budou moci nastoupit i děti předškolního věku, které rodiče nechtějí dát předčasně do školy, ale ani je nechtějí nechat další rok ve školce. Přípravná třída je tak pro ně dobrým kompromisem. 

Zápisy do 1. třídy se blíží. Místo počítání trénujte samostatnost a sociální návyky

"Poslaneckou novelou školského zákona je umožněno od září 2019 zařadit do přípravné třídy také děti pětileté. Jde o návrat k původnímu stavu," sdělila mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová. Jde především o děti, které dosáhnou šesti let od září do prosince daného školního roku. Dítě však musí mít doporučení od pedagogicko-psychologické poradny, to zůstává stejné.

Přípravných tříd je v současné době relativně málo. Zatímco v roce 2016/2017 jich bylo otevřených 345, v letošním školním roce už je jich jen 267. Údajně proto, že se jim nedaří naplnit kapacitu, která je 10–15 dětí. Poslanci si od novely slibují to, že se to zlepší. "Stává se, že třída není otevřena, protože chybí desáté dítě," řekl serveru Aktuálně.cz předkladatel návrhu, poslanec a starosta Prahy 7 Jan Čižinský. 

Navštívit pedagogicko-psychologickou poradnu s předškolákem se rozhodně vyplatí

Kdo může být přijatý do předškolní třídy? 

  • Dítě s odkladem školní docházky a s doporučením poradny k zařazení do přípravné třídy. Nově mohou být přijaty i děti předškolního věku (které dosáhnou šesti let od září do prosince daného školního roku).
  • Pro přijetí do přípravné třídy není důležitá spádová oblast (stejně jako u mateřských škol), ale zohledňuje se trvalé bydliště (například Praha 4).
  • V reakci na novelu zákona některé základní školy oznámily, že do přípravné třídy budou přijímat přednostně děti s rozhodnutím o odkladu školní docházky.
Zápis do školky: Jakou vybrat, na co dítě připravit a co všechno by mělo umět?

Program přípravných tříd:

Program v přípravných třídách je stejný jako v posledním ročníku mateřských škol. Děti se učí dovednosti, které budou potřebovat do školy, ovšem hravou formou. Není to klasická výuka. Vyplňují pracovní listy, trénují grafomotorická či logopedická cvičení, hrubou i jemnou motoriku. Pedagog rozvíjí jejich řečové, sociální a komunikační dovednosti, koncentraci pozornosti a tak dále. 

Hlavním cílem přípravné třídy je všestranný rozvoj dítěte a především jeho psychická, fyzická i sociální připravenost ke vstupu do 1. třídy.

Docházka dítěte do přípravné třídy je stejně jako v posledním roce předškolní docházky (která je povinná) bezplatná. Rodiče jen hradí stravné ve školní jídelně, poplatek za školní družinu a případně kroužky. 

Měla by povinná školní docházka začínat až v sedmi letech?

Rozdíl oproti poslednímu ročníku mateřské školy

Rozdíl je v době výuky i v počtu dětí na jednoho pedagoga. Zatímco ve školce je jeden učitel až na 28 dětí, v přípravné třídě může mít na starost maximálně 15 dětí. Výuka probíhá jako na základní škole od 8 hodin a většinou trvá 4 vyučovací hodiny. Na rozdíl od školky děti svačí ve třídě potraviny přinesené z domova. Po skončení vyučování jde dítě stejně jako žáci základní školy na oběd a případně do družiny. Stejně jako školáci mají děti školní tašku a psací potřeby

Dítě dochází do přípravné třídy jeden školní rok. Týkají se ho všechny státní svátky a prázdniny – stejně jako ostatních žáků základní školy.

Odklady prvňáčků: Jsou opravdu vždy nutné?

Jak zažádat o přijetí do přípravné třídy? K zápisu i tak musíte

Pokud chcete pro vaše dítě odklad povinné školní docházky, budete potřebovat dvě doporučení – jedno z pedagogicko-psychologické poradny, druhé od praktického nebo odborného lékaře. S těmito dokumenty se dostavíte k zápisu na spádovou základní školu (dítě brát nemusíte, ale doporučujeme jej vzít, za rok ho to čeká znovu). Na webových stránkách školy pravděpodobně najdete formulář "Žádost o odklad povinné školní docházky", ten odevzdáte vyplněný řediteli školy v době zápisu – spolu s doporučením z poradny a od lékaře. Ředitel školy vaši žádost posoudí a vydá své stanovisko do 30 dní. 

Potvrzený odklad školní docházky a doporučení školského poradenského zařízení k zařazení dítěte do přípravné třídy doručíte do základní školy, která má vámi vybranou přípravnou třídu (pokud je to ta spádová, máte vyhráno). Na webových stránkách školy pravděpodobně také najdete "Žádost o přijetí do přípravné třídy" a termín odevzdání potřebných formulářů. Pak už se řídíte pokyny dané školy. 

Jak připravit děti na nástup do školy?

 

Témata: Předškolák, Školák, Praktické rady, Poradna pro rodiče a děti, Základní škola, Mateřská škola, Školství, Přípravná třída, Děti, Škola, Odklad, Vyučování, Starosta, Hod, Poradna, Ředitel školy, Pokyn, Poradenské zařízení, Připravenost, Docházka, Formulář, Třída