reklama

Připravte si k snídani smetanovou slast

Tento báječný krémový koláč s hruškami ze zahrádky se u paní Salvetové, která recept do časopisu F.O.O.D poslala peče vždycky, když se celá rodina sejde u babičky. Máte-li sladší hrušky, můžete snížit dávku cukru.

Francouzský hruškový koláč 

forma o Ø 28 cm, 1,5 hodiny

Potřebujeme: Těsto: 200 g hladké mouky, špetka soli, 1 lžíce moučkového cukru, 120 g másla, 1 bílek; náplň: 4-5 hrušek, 120 ml zakysané smetany, 3 žloutky, 150 g krupicového cukru, 30 g hladké mouky, 1 lžíce calvadosu DROBENKA: 60 g studeného másla, 75 g hrubé mouky, 60 g krupicového cukru, špetka skořice 

Z mouky, 2 až 3 lžic studené vody, soli, cukru a másla připravte hladké těsto, zabalte do fólie a dejte na půl hodiny do ledničky. Troubu předehřejte na 220 °C. Z těsta vyválejte na pomoučněné ploše kulatý plát a vložte jej do formy. Dno propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a naplňte suchými luštěninami. Okraje zahněte dovnitř. Předpečte 10 minut v troubě, odstraňte papír a luštěniny a povrch ihned potřete bílkem.

Plátky hrušek zbavených jádřinců skládejte vějířovitě od vnějšího okraje do středu. V misce vyšlehejte zakysanou smetanu, žloutky, cukr a mouku, přidejte calvados a nalijte na koláč. 

Vraťte do trouby a pečte asi 30 minut, dokud krémová směs nezačne tuhnout. Na zapečený koláč nasypte drobenku a pečte ještě dalších 15 minut, aby se zbarvil dozlatova. 

Recept do redakce časopisu F.O.O.D poslala Helena Salvetová

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Dnes máte divný pocit, že se lidi zajímají jenom o peníze a třeba i o vaše tělo, proto se někdy cítíte energickými kolegy docela…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama