Maminka.czČasopis Maminka

Přípravu na dítě nepodceňujte

Regina Rothová 17.  7.  2013
Nepatříte ke dvojicím, pro které je gravidita velkým překvapením a dobrodružstvím? Pečlivě plánujete a pak se nedaří a nedaří? Rozhodně nejste sami, takových párů přibývá. Naštěstí naprostá většina z nich se nakonec dočká…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Plánování rodiny je namístě. S tím nelze než souhlasit. Dvojice, která se rozhodne pro tak zásadní krok, jakým založení rodiny je, by měla mít jasno v řadě otázek. Kromě materiálního zajištění a představ o budoucím životě rodiny, samozřejmě i o vzájemném zdravotním stavu. A to nejen potenciálních rodičů. Partneři by se měli orientovat i ve vzájemných rodinných anamnézách. Je totiž prokázáno, že řada onemocnění je dědičných (jmenujme diabetes, kardiovaskulární choroby, některé duševní poruchy, alergie a další nemoci, které provázejí celé generace). Mnoho párů tyto okolnosti podceňuje, ale jak upozorňují genetici, o svých dispozicích je třeba vědět a navzájem si je říci. Mohou totiž hrát roli už v okamžiku, kdy se početí nedaří. Tehdy bývá pozdě na vzájemné výčitky.

Pak už jen klid a zdravý životní styl

Se změnou jídelníčku, zařazením pohybu a radosti do života nezačínejte až v okamžiku, kdy se rozhodnete být rodiči. Ideální samozřejmě je, když nemusíte nic měnit, protože váš životní styl je dokonalý (kdo to o sobě může říct?). Ve skutečnosti na miminko myslete už s půlročním předstihem. Žena by měla začít navíc konzumovat kyselinu listovou (ani mužům neuškodí, naopak). Po vysazení antikoncepce počkejte alespoň dva měsíce, aby se organismus dostatečně „pročistil“ a „zrestaurovala se“ děložní sliznice.

Nejde to? Trpělivost a nepřejídat se!

Představujete si, že otěhotníte hned v prvním cyklu? Takových šťastlivců není příliš. Za běžné se považuje, když se dvojice při pravidelném nechráněném pohlavním styku snaží o miminko několik měsíců. Teprve po roce neúspěchů se mluví o tom, že nemusí být vše ideální, a páru je doporučeno podstoupit základní vyšetření. Zpomalte a zklidněte se. Stres (v zaměstnání, ale i ze samotné snahy o početí) je jednou z hlavních překážek otěhotnění. K němu se dále přičítají třeba nadváha a nedostatek pohybu. Otylé ženy nadměrně produkují inzulin, což zvyšuje hladinu mužských hormonů v jejich těle. Zároveň ženy s nadváhou trpí často poruchami menstruačního cyklu.

Muži v ohrožení

Lékařské studie dokazují, že i muži by měli dbát na své zdraví. Důvod? V polovině případů za potíže s početím mohou právě partneři. Jaká je prevence a cesta ke zlepšení? Zdravý život, to si jistě řekne každý na prvním místě. Uvědomujete si, že na váš organismus může negativně působit i pracovní prostředí (chemikálie, těžké kovy, organická rozpouštědla, pesticidy, insekticidy) či některé sporty? Například cyklistika či automobilové sporty (stejně jako profese řidičů) kvalitě spermií rozhodně nepřejí. Příčinou je přehřívání, teplé a těsné oblečení. Varlata potřebují k tvorbě spermií teplotu o stupeň nižší, než je tělesná teplota. Z běžných „neřestí“ určitě omezte alkohol a kávu. Jejich nadměrné pití, stejně jako užívání drog, může poškozovat spermie a snižovat jejich množství, ale i narušovat činnost varlat a snižovat hodnoty hladin testosteronu.

Škodlivé látky, které se dostávají do spermatu, mohou způsobit vývojové vady u plodu. Nadměrné popíjení alkoholu v době kolem početí (asi měsíc před ním) mohou zapříčinit nízkou porodní váhu miminka. Kouření prokazatelně snižuje počet spermií, negativně ovlivňuje život samotného kuřáka, ale i jeho okolí. Když kuřák realizuje svůj zlozvyk v přítomnosti těhotné partnerky, dostane se jí do těla tolik škodlivin, jako by kouřila sama. Novorozenci a kojenci žijící v zakouřeném prostředí mají vyšší riziko náhlého úmrtí a nejrůznějších onemocnění (například zánětů středního ucha). Další rady: plodnost a kvalitu spermií ovlivní kyselina listová se zinkem, vitaminy C, D, E a vápník. Nedoléčená zánětlivá onemocnění močového a pohlavního ústrojí či jater negativně ovlivňují vnitřní prostředí, tedy i kvalitu spermií.

Přidejte pohyb, ale volte takový, který působí rovnoměrně na celé tělo. Přílišné jednostranné posilování břišního svalstva negativně ovlivňuje tvorbu spermií. Tu naopak podporuje pravidelný sex, čímž padá mýtus o tom, že kvalitní sperma muži získají dlouhodobější sexuální zdrženlivostí. Nestresujte se, tím se dostanete do bludného kruhu. Důležitější je nechat si po delších neúspěších zjistit hladinu hormonů (její snížení negativně ovlivňuje nejen erekci, plodnost, ale i celkový zdravotní stav muže), navštivte lékaře a podstupte komplexní vyšetření. Nepodceňujte vrozené vady, duševní zdraví, genetické zátěže v rodině, proberte s lékařem léky a potravinové doplňky, které pravidelně užíváte. Některé preparáty, například léky ke snížení vysokého krevního tlaku nebo proti žaludečním vředům, mohou nepříznivě ovlivňovat libido i plodnost.

Uvolnění přírodní cestou: řešení pro ženu i pár

Zkuste aromaterapii. Relaxační masáže vhodnými oleji pomohou najít či vylepšit vztah k vlastnímu tělu, éterické oleje s fytoestrogeny zase zharmonizují menstruační cyklus. Aromatické ošetření je vhodné načasovat do doby zvýšené produkce estrogenu (tedy kolem 7.–10. dne cyklu). Nejúčinnějšími jsou fenykl a anýz, pak šalvěj muškátová, šalvěj lékařská a geránium. Při stresu si přimíchejte do směsí sedativní olej (neroli, ylang-ylang, nard) a aplikujte ho masáží, zároveň potírejte hrudník a šíji. Ženy oslabené, zimomřivé a unavené probudí k aktivitě a dodají jim energii oleje ze skořice, zázvoru, rozmarýnu nebo cedru. Trochu radosti a hravosti do partnerského vztahu vnese mandarinka, grep nebo pomeranč. Zkuste vzájemnou uvolňující masáž. Vytvořte si vlastní kombinace. Organismus se vyladí a těhotenství přijde.

I na pitném režimu záleží

Plodnost ovlivňuje řada faktorů, s nimiž se setkáváme denně a někdy nás vůbec nenapadne, že nám vlastně škodí. Ruku na srdce: přemýšlíte o svém jídelníčku, o tom, co si zakousnete jen tak mezi jídly, co pijete a kolik tekutin svému tělu v průběhu dne dopřejete? A váš partner? Je dobré si vytvořit společný jídelníček a postup, jak měnit životní styl. Zapojte budoucího tatínka, vymyslete společnou strategii a podporujte se v jejím plnění. Vždyť v současnosti právě muži začínají „vítězit“ v příčinách neplodnosti párů. Na vině může být i kohoutková voda.

Do povrchových vod se dostávají zbytky léků a hormonů, které čističky nedokážou odstranit. Ve stopovém množství se tak mohou vrátit ke spotřebitelům. Nechceme vůbec strašit, kvalita pitné vody se pravidelně kontroluje a její nezávadnost se sleduje, zároveň byly ovšem analýzou pitné vody v ČR v minulých letech zjištěny některé estrogeny, například 17 beta-estradiol, estriol, estron a další.

Pochopitelně jejich množství jsou pouze stopová, nicméně už v devadesátých letech minulého století řada vědců vyslovila přesvědčení, že zvýšená koncentrace estrogenů v pitné vodě může stát za zvyšujícím se procentem mužské neplodnosti a některými onkologickými nemocemi, jako jsou třeba rakovina varlat, prostaty nebo nádory prsu. Proto je výskyt hormonů v pitné vodě dodnes horkým tématem.

Jak z toho ven? Zkuste nahradit kohoutkovou vodu přírodní vodou, třeba minerálkou. Ta je proti znečištění chráněna vrstvou hornin, je tak přirozeně čistá. Zařaďte také přírodní džusy (freshe), lehké ovocné a zelené čaje... I ty si můžete uvařit z balených vod, abyste měli jistotu, že nepijete „chemii“. Přírodní minerální vody navíc obsahují nejrůznější stopové prvky potřebné pro posílení organismu, imunitu a energii. Tím zabijete „víc much jednou ranou“. Dodržujte patřičný objem, tedy alespoň 1,5 až 2 litry denně, do toho nepočítejte alkoholické nápoje a kávu. Tak tyto počty nefungují! Když budete o svém zdraví přemýšlet, řešení není náročné.


Článek vyšel v časopisu Maminka 7/2013

Témata: Láska a vztahy, Časopis Maminka, Zakouřené prostředí, Mandarinka, Komplexní vyšetření, Nedostatek pohybu, Pohlavní ústrojí, Základní vyšetření, Pracovní prostředí, Materiální zajištění, Mužský hormon, Kohoutková, Děti, Cyklistika, Ylang Ylang, Zvýšená koncentrace, Zásadní krok, Potenciální rodič, Těsné oblečení, Estradiol