Maminka.czPeníze a kariéra

Přivýdělek na rodičovské dovolené: jak správně vypočítat daň z příjmu

Romana Rybová 3.  3.  2016
Jste na rodičovské dovolené a chtěli byste si přivydělat? Je to samozřejmě možné. Můžete si přivydělat různými činnostmi i příležitostným prodejem. Nezapomeňte ale, že i rodiče na mateřské mají daňovou povinnost.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nejobvyklejší vedlejší příjem je z příležitostného prodeje. Výhodou je, že v případě prodeje movitých věcí, jsou příjmy osvobozeny od daně z příjmů. A to v případě jakékoliv částky. Mezi tento prodej počítáme například prodej osobních věcí nebo pozůstalosti. Prostě něco, co neprodáváte pravidelně.

Jinak tomu však je, když měsíčně prodáte například padesát ušitých tepláčků, Těžko byste se mohli bránit tím, že prodáváte oblečení po svých dětech a nemusíte tedy platit daň. V tomto druhém případě už je lepší mluvit o živnosti.  

Příjmy z tohoto prodeje už lze označit za podnikání či jinou samostatně výdělečnou činnost a musí se zdanit. Je třeba si také zařídit si živnostenský list. O příležitostný prodej se tedy nejedná  např. v případě prodeje výrobků vlastní výroby, soustavného prodeje nových koupených výrobků nebo při zřízení vlastního e-shopu.

Pozor daň z příjmů budete muset zaplatit, pokud prodáte motorové vozidlo, letadlo  a loď, pokud je doba mezi nabytím a prodejem kratší než jeden rok.

Čtěte také: Daňové přiznání

Co označujeme za samostatně výdělečnou činnost?

Za samostatně výdělečnou činnost označujeme například prodej, který se pravidelně opakuje. U maminek na rodičovské jde často o prodávání vlastních výrobků nebo například, v poslední době tolik oblíbený, prodej second handového oblečení. Jestliže při tomto přivýdělku pobíráte mateřskou nebo rodičovskou, jde o vedlejší samostatnou výdělečnou činnost. V opačném případě jde o činnost hlavní. 

„Při zahájení samostatné výdělečné činnosti během roku 2015 se neplatí zálohy na dani z příjmu fyzických osob. Daňová povinnost se vypočítá dle dosaženého hrubého zisku za rok 2015. Všechny OSVČ, které zahájí samostatnou výdělečnou činnost, nesmějí zapomenout, že je třeba doručit na finanční úřad daňové přiznání za rok 2015. Základní termín je do 1. dubna 2016. Pro výpočet daně z příjmu fyzických osob není rozhodující, zda se jedná o hlavní nebo vedlejší výdělečnou činnost. Výhodou při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti je, že při výpočtu sociálního a zdravotního pojištění za celý rok nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ a pojištění za rok 2015 se vypočítá  ze skutečně dosaženého zisku,“ říká Anna Klímová ze společnosti Mazars.

Kdy platit pojistné

Jestliže jste na mateřské či rodičovské a váš příjem z vedlejší samostatné výdělečné činnosti v roce 2015 nepřesáhne 63 685 korun za rok (příjmem se v tomto případě rozumí již příjem po odpočtu výdajů, tedy základ daně), nejste povinni platit pojistné na sociální zabezpečení.

Možnosti přivýdělku na rodičovské

Pokud jste na rodičovské dovolené, můžete pracovat na základě pracovní smlouvy, dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti. Pokud si budete přivydělávat tímto způsobem, budou pro vás platit stejná pravidla jako pro běžného zaměstnance. Budete si moct například uplatnit daňovou slevu na dítě. Pokud ji tedy neuplatňuje váš partner.

„Pro zdanění výdělku z dohody o provedení práce či dohody o pracovní činnosti je rozhodující hranice 10 000 Kč a dále, zda je podepsáno prohlášení k dani,“ doplňuje Klímová

Na rodičovské dovolené samozřejmě můžete i podnikat. V tomto případě budete povinni podat daňové přiznání, jestliže vaše roční příjmy přesáhnou 15 tisíc korun. Pozor! I pokud tuto částku nepřekročíte, musíte podat přehledy pro OSSZ a zdravotní pojišťovnu.

Do daňového přiznání je nutné také zahrnout příjmy z příležitostných činností nebo nájmu movitých věcí, příjmy ze zemědělské výroby a lesního a vodního hospodářství, jestliže nejsou provozovány podnikatelem. A to po překročení hranice 30 tisíc za rok.

Jaký je termín pro podání daňového přiznání?

Jestliže vyplňujete daňové přiznání bez daňového poradce, platí pro vás datum 1. dubna 2016. Pokud vám jej zpracovává daňový poradce, musíte do 1. dubna předložit plnou moc finančnímu úřadu. Termín pro podání se vám tímto posouvá na 1. července 2016.

Do kdy doručit přehledy za rok 2015

Pokud dodržíte zákonnou lhůtu pro podání daňového přiznání do 1. dubna 2016, musíte přehledy předložit do 2. května 2016. A to jak na okresní správě sociálního zabezpečení, tak zdravotním pojišťovnám. Jestliže je vám lhůta pro podání daňového přiznání prodloužena, opět musíte přehledy předložit do měsíce od konce této lhůty.

Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Kariéra, Peníze a kariéra, second hand, Zdání, Pracovní činnost, Přivýdělek, Osobní věc, OSVČ, OSSZ, Prodej výrobků, Jak, Sociální zabezpečení, Daňová povinnost, Dánová, Daňové přiznání, Dov, Daň, Živnostenský list, Dán, Vozidlo