Maminka.czMateřství

Přiznání: S miminkem se nudím. Takhle to překonáte

Tereza Víchová 12.  1.  2021
Tak dlouhý den! A občas i noc. Mateřské dovolené jste se možná nemohla dočkat po náročném pracovním kolotoči, který vás vyčerpával. Teď nastává nová etapa. Užijete si to?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kojení, přebalování, dlouhé procházky s kočárkem, houpání na míči. Pro někoho relax, který příliš rychle utíká. Já si od prvního syna pamatuji tohle: budíček v pět ráno (samozřejmě po víceméně probdělé noci). Spánek miminka maximálně dvacet minut v kuse. Kojení a následné bdění třeba hodinu. Co s tím? Máte-li miminko, které leží pod hrazdičkou, spokojeně vrní a hraje si s ručičkama, je to výhra. Když ne, vyzkoušejte naše rady: Den s nimi spokojeně dospěje k večeru! 

Kojte co nejdéle 

Kojení není jen jídlo, ale i mazlení! Neposlouchejte doporučení typu „deset minut a dost, aby si dítě nezvykalo“! Zvykat si má. Takzvané nenutritivní sání totiž zajistí jeho spokojenost a pohodové zvykání na svět mimo bříško. Potřebujete kojicí polštář, půllitr vody nebo kojicího čaje a knížku či třeba televizní ovladač. Hodina uplyne jako voda, častým a dlouhým přikládáním si zajistíte dost mléka a ta miminkovská vůně u vaší hlavy? Neopakovatelná a nezaměnitelná! 

Matka kojila dceru neuvěřitelných devět let! Čekala, až se sama odstaví

Ponořte se spolu do vody 

Miminka ji milují. Hned po šestinedělí a zahojení pupíku můžete vyzkoušet vaničkování v dětském klubu nebo si pozvat lektorku domů k vlastní vaně. Odvážnější maminky ji napustí plnou a vykoupou se společně s miminkem. Ve vodě můžete vyprávět pohádky nebo zpívat, miminko se tu navíc příjemně unaví a bude lépe spát. A nikde není napsáno, že se musíte koupat večer. Uvidíte, jak zázračně umí voda uklidnit třeba usedavý pláč. 

Bonding: Přilepte si miminko k sobě. Poradíme, jak na to

Najděte si společnou činnost 

Ať už je to společné „cvičení“ nebo kurz masáží, aktivita ve dvou znamená příjemně prožít půl dne. Projdete se sem pěšky, potkáte navíc další maminky se stejně starými dětmi a třeba vytvoříte i kamarádství na celý život. Mít nějaké „body“, ke kterým se obracíte a plánujete je, je velkou pomocí pro všechny, kterým připadají dny s děťátkem často velmi dlouhé. 

Návštěvy vítány 

Kamarádky, které jste dlouho neviděla, babičky, sourozenci, sousedka? 
Ti všichni umí vehnat vítr do plachet maminkovskému pocitu dlouhých chvil a stereotypu. Na nějakou chvíli vám doslova uvolní ruce, pokud máte uplakané miminko, které nechce být ani chvilku samo, a navíc si rozšíříte obzory. Vaše dítě je sice střed vesmíru, ale dozvědět se třeba novinky z bývalé práce znamená zabývat se chvíli něčím jiným než četností kojení nebo obsahem plenky. 

Klepněte pro větší obrázek

Masírujte a hlaďte 

Dotyk je základní potřeba každého miminka. I když nakoupíte tuny krásných hraček, které budou šustit i zpívat, mámin hlas a pohlazení nic nenahradí. Udělejte doma teplíčko a položte si nahé miminko na svou hruď, přikryjte se dekou a tiše mu zpívejte. Kupte si v lékárně kvalitní olej (slunečnicový nebo mandlový) a masírujte. Nemusíte na to nutně dostat školení od profesionála. Jemné dotyky po celém těle miminka zajistí jeho blaženost. A když se opatrně zaměříte na bříško a budete je hladit po směru hodinových ručiček, je to navíc skvělá prevence proti kolikám. 

Kočárek nebo nosítko 

Kamarádka strávila dlouhé zbytečné hodiny tím, že „učila“ miminko spát doma v postýlce. Máte-li kočárkové dítě, které tu spolehlivě spinká tři hodiny, dokud nezastavíte, je to velká výhra. Se třetím synem jsem se spokojeně nachodila celá dopoledne se sluchátky a dobrou hudbou v uších a čas utekl jako voda. 
Jestli dítě v kočárku pláče, hurá na kurz úvazů do šátku nebo do obchodu pro nosítko. I tak na kočárek nezapomínejte a postupně na něj dítě přeučujte. Předejdete tak potížím se zády, až bude miminko vážit třeba osm kilo. 

Jak správně držet miminko? Nenoste ho pořád na rukou, musí také pást koníčky
Témata: Kojení, Mateřství, Miminko, Miminko, Kočárek, Mateřská, Bříško, Dlouhý den, Celý život, Mateřská dovolená, Skvělá prevence, Voda, Vítr, Nová etapa, Náš, Zahojení, Usedavý pláč, Deka, Velká pomoc, Máte-li, Dlouhá procházka, Odvážná maminka, Celé dopoledne, První syn, Hračky, Kočárky na Heureka.cz

Video