Maminka.czRodina

Pro a proti městských bytů s předzahrádkou

Reklama 19.  7.  2013
Řada z nás touží po rodinném domku a jen málo kdo si ho může dovolit. Moderní bytové projekty, ale často nabízejí výhody domu i bytu současně – nižší nároky na energie a údržbu i pestré možnosti trávení volného času na zahradě. I ve větších městech si tak můžete dopřát luxus vlastnit kousek travnaté plochy, starat se o bylinkovou zahrádku nebo pozvat přátele na párty s grilováním.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V bytě s předzahrádkou jste na půl cesty mezi bytem a domem. Zejména v létě si vychutnáváte propojení bytu s venkovním prostorem, aniž byste se museli starat o vícepatrový dům, zajišťovat jeho nutné opravy a přestavby. Tuto téměř idylickou podobu bydlení nabízí i pražská novostavba Rezidence Podbaba. Některé byty tam kromě předzahrádky mají současně i terasu na protilehlou stranu domu.

Nevýhody bytu s předzahrádkou

Byty s předzahrádkou mají řadu odpůrců a výčet jejich argumentů proti tomuto způsobu bydlení bývá dlouhý. Hned na prvním místě můžeme uvést malou bezpečnost přízemních bytů a jejich snadnou přístupnost zlodějům. Tento argument ihned vyvracejí developeři moderních projektů, kde předzahrádky směřují do chráněného vnitrobloku, nebo kde v areálu provozují i bezpečnostní služby, aby ochránili majetek místních obyvatel.
Další nevýhodou může být téměř nulové soukromí ze strany zvědavých a nepořádných sousedů z horních pater. Ti mohou z balkónů nad vámi vyklepávat deky, zahazovat nedopalky, nebo si stěžovat na vaše grilování na zahrádce. To je argumentace sice pádná, ale ne neprůstřelná. Existuje i řada lidí s opačnou zkušeností a milými sousedy, které rádi pozvou třeba právě na grilování a kteří jim v létě během dovolené zalijí zahrádku. Vždycky je to o lidech a o vztazích, jaké spolu navážou.

Výhody bytu s předzahrádkou

Přízemní byty s předzahrádkou nabízejí i řadu očividných výhod. Zahrádka, na kterou vyjdete přímo z obývacího pokoje, je ideální pro děti. Nemusíte se bát o jejich bezpečí, jak tomu bývá na dětských hřištích a můžete je kontrolovat otevřenými dveřmi i při práci doma. Kousek travnaté plochy ocení i váš domácí mazlíček. Předzahrádka samozřejmě nenahradí pravidelné venčení a dlouhé procházky, ale určitě zpestří jeho hry a dovádění, aniž byste se museli bát, že z dlouhé chvíle poškrabe nábytek nebo rozkouše nové boty.

Pokud jste vášniví pěstitelé, jistě uznáte, že balkón nebo terasa jsou jen nedokonalou náhražkou skutečné zahrádky. Jen na ní je dostatek prostoru pro záhon růží, skalku nebo drobnou zeleninu pro vlastní potřebu v kuchyni.

Sny o bytu s předzahrádkou plní společnost Crestyl i v rámci svého unikátního projektu v Praze na Barrandově. Tento projekt nadstandardních rezidenčních bytů BarrandovHills nabízí celou škálu možností bydlení od jednopokojových garsoniér s kuchyňským koutem po více než 100m apartmány s terasami nebo právě rozlehlou zahradou.

Témata: Rodina