Maminka.czZdraví

Probiotika – klíč ke zdraví dítěte

Reklama 30.  4.  2012
Harmonická střevní mikroflóra je cesta ke zdraví nejen u dospělých, ale také u miminek. Jejich střevní prostředí se vyvíjí ve sterilitě a je osídleno bakteriemi až po porodu. Pokud osidlování probíhá standardně, máte vyhráno. Nežádoucí mikroorganismy a oslabená imunita ale umí dítě velmi potrápit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Probiotické bakterie jsou přirozenou součástí lidské střevní mikroflóry. Jsou nezbytné nejen pro správné fungování střev, ale také pro celkové zdraví člověka a správný vývoj obranyschopnosti organismu před nepřátelskými bakteriemi. Před narozením je střevo miminka sterilní, osidluje se až během přirozeného porodu bakteriemi z rodidel matky. Probiotika přijímá nejprve z mateřského mléka a potom i v podobě tuhé stravy. Jakmile se zvýší podíl těchto prospěšných bakterií v trávicím traktu, zmírní se u vašeho děťátka projevy nedokonalého trávení a dojde k celkovému zlepšení zdravotního stavu. Probiotika totiž bojují se škodlivými mikroorganismy a posilují tak přirozenou obranyschopnost organismu, který se u kojence teprve vyvíjí. Jsou ovšem velmi vhodná i pro děti předškolního věku, zejména pro často nemocné jedince s oslabenou imunitou. Je také prokázáno, že podávání probiotik snižuje výskyt a projevy u dědičných dispozic k atopické dermatitidě. Umí toho ale daleko více a mají širokou škálu použití.

Imunoglukan, laktobacily, B-komplex: Jak posílit dětskou imunitu? 7 rad, které by mohly zabrat

Pediatr MUDr. František Jimramovský, uznávaný specialista na gastroenterologii a výživu z Fakultní Dětské nemocnice Brno k tématu uvádí: „Podle doporučení Evropské společnosti pro dětskou gastroenterologii, hepatologii a výživu je podávání probiotik v odpovídající dávce spolu s vhodně zvolenou rehydratační léčbou základním a zásadním krokem v terapii akutních virových gastroenteritíd u dětí. Byly publikovány studie podporující používání probiotik v prevenci průjmů komplikujících antibiotickou léčbu, jako součást preventivních a léčebných opatření u potravinových alergií a u kolitídy vyvolané Clostridium difficile. Podávání kmenů probiotických bakterií produkujících laktázu je vhodné také u dětí s deficitem tohoto enzymu. Narůstá počet odborných prací, které dokládají pozitivní efekt vybraných kmenů probiotických bakterií v prevenci rozvoje nekrotizující enterokolitídy u novorozenců, v léčbě syndromu dráždivého tračníku, u střevních dysmikrobií, při léčbě nespecifických střevních zánětů a některých autoimunních onemocnění.“ Pro zdraví svého dítěte tedy stačí málo – doplnit jeho stravu o kvalitní probiotika.

Pro děti od 1. měsíce věku je k dostání v lékárnách doplněk stravyBiopron LAKTOBACILY Baby BIFI+, který byl speciálně vyvinut pro osídlení střevní mikroflóry a posílení imunitního systému kojenců a malých dětí. Obsahuje 3 kmeny životně důležitých bifidobakterií, nezbytných pro správný chod trávícího systému. Je vhodný pro správnou tvorbu a posílení obranyschopnosti organismu, při střevních potížích a pro regeneraci po užívání antibiotik.

Pro potřeby starších děti byl vyvinut přípravek Biopron MÉĎA v unikátní formě probiotických medvídků s příjemnou chutí bílé čokolády. Obsahuje patentově chráněný probiotický kmen Bifidobacterium lactis Bl-04, který je rezistentní vůči většině běžně používaných antibiotik. Biopron MÉĎA díky svému složení vhodný k regeneraci dětské střevní mikroflóry především během a po léčbě antibiotiky pro úspěšné obnovení střevní mikroflóry. Doporučuje se pro často nemocné děti, kterým pozitivně ovlivňuje imunitní systém a činí je odolnější proti další nákaze. Upravuje poměry v zažívacím traktu a příznivě tak ovlivňuje celkový zdravotní stav organismu dětí.

Pokud máte doma často nachlazené dítě, nebo dítě, které prodělalo opakovaně antibiotickou léčbu, pomozte mu obnovit přirozenou obranyschopnost organismu.

Více informací najdete na biopron.cz.
Jana Moravcová

Témata: Zdraví, Zdraví na Heureka.cz