Maminka.czNovorozenec

Problémy s kojením: Základy, které by měla znát každá matka

Vanda Stöckbauerová 29.  10.  2012
O prospěšnosti kojení toho bylo napsáno hodně. Mateřské mléko obsahuje mnoho cenných látek, chrání miminko před průjmy, infekcemi dýchacích cest i zánětem středního ucha. Jenže co dělat, když se vám laktace nespustí?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Některé maminky mají to štěstí, že poprvé přiloží miminko k prsu a ono se spokojeně přisaje, mateřského mléka mají dostatek a nepociťují žádné problémy. Jenže kojení je mnohdy doprovázeno různými potížemi, mezi které řadíme například popraskané a bolestivé bradavky, ucpaný mlékovod, mastitidu (zánět mléčné žlázy), infekce plísněmi, zduření přídatné žlázy a také problémy s uvolňováním mléka. Ženy, kterým se kojení nedaří, pak mají často pocit, že jako matky selhaly. Ovšem to, jaká jste maminka, se neodvíjí od kojení, ale od lásky a péče, se kterou přistupujete ke svému děťátku. Pokud se tedy podobné problémy týkají i vás, nezoufejte a využijte pomoc vyškolených laktačních poradců, kteří nabízejí podporu při problémech s kojením. Mohou vám poradit po telefonu nebo vás navštíví doma. Jejich seznam najdete na internetu (například na www.kojeni.cz).

Jak na věc?

Množství mléka, které se v prsech vytváří, závisí především na tom, jak často a jak účinně dítě saje. Když pije málo, snažte se kojit často – 10–12krát za den, z toho 1–2krát za noc.

Během jednoho kojení prsy několikrát vystřídejte, dochází tak k opakovanému spuštění a uvolnění zadního, „výživnějšího“ mléka. Mezi kojením mléko odstříkejte (asi 8–10krát za den, každý prs 10–15 minut). Některé „spavé“ děti je nutné ke krmení budit. Snažte se miminku trochu pomoci a „přistřikovat“ mléko sama, když má bradavku v ústech. A jak poznat, že účinně saje? Čelisti se mu pohybují tak, že hýbá ušními boltci a svaly před ušima. Rychlé sání postupně přechází v pomalé, kdy je slyšet polykání. Dobrým signálem je i to, že každý den pomočí 6–8 plen a má dvakrát stolici.

Přibývat na váze by mělo přibližně 115 až 200 gramů týdně nebo 450 gramů měsíčně. Ale pozor, je naprosto přirozené, že dítě po narození ubývá na váze, mění se totiž obsah a rozložení vody v těle. Kojené miminko může dosáhnout porodní váhy až 21. den po porodu. To, že tedy zpočátku „hubne“, není projevem nedostatku mléka. Je však nutné děťátko vážit před kojením a po něm a v případě, že opravdu neprospívá, ho dokrmovat. Jestliže tedy kojení z různých důvodů prostě nejde, jsou jedinou alternativou umělá mléka. Nemějte obavy, v dnešní době jsou už na takové úrovni, že se jejich složení blíží mateřskému mléku, takže výčitky svědomí nejsou namístě.

Signály, že vaše děťátko málo pije

  • Má méně než dvě až pět stolic za den a méně než šest pomočených plen.
  • Pije neefektivně, nestřídá se počáteční rychlé sání s pomalým, při kterém je slyšet, jak dítě polyká.
  • Aktivně saje méně než 8krát za 24 hodin.
  • U prsu je jen pět minut a často se ho pouští.
  • Neprospívá a růst se opožďuje.
  • Je spavé, nebudí se na kojení.
Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Kojenec, Matka, Základ, Máť, Problém, Mela, Žák, Kaz, Kojené miminko

Video