Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Problémy se spánkem má třetina dětí. Chce to režim, říká odborník

Tereza Víchová 22.  9.  2018
V šest ráno je na nohou a v devět večer ještě nespí. V noci se budí s křikem. Není něco špatně? Kolik spánku je tak akorát pro batole a kdy je čas řešit to s odborníky?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Všechny mé děti mě do roka velmi trénovaly v nočním vstávání – koliky, časté kojení, zoubky, nemoci. Až počátky chození přinesly úlevu a pravidelný spánek po obědě a v noci, pokud nám to nezhatila třeba horečka. Můžete mít ale doma tříleťáka, který v noci chodí po chodbě nebo se třikrát vzbudí s takovým řevem, že na vás zvoní sousedé. Pak patří k celé třetině dětí v tomhle věku, které mají poruchu spánku

I spánek se vyvíjí 

„Optimální délka spánku se mění během života směrem od delšího ke kratšímu,“ říká úvodem neurolog Vilém Novák, který se mimo jiné věnuje spánkové medicíně. „Novorozenec prospí až osmnáct hodin denně, dvouleté dítě kolem čtrnácti hodin. Doba se postupně zkracuje až k osmi hodinám, což je optimum pro dospělé. A jedna zajímavost o dospělých – ti, kteří spí kratší dobu, než je průměr, bývají více nemocní.“

I spánek má svou strukturu, rozeznáváme dva hlavní druhy. Prvním z nich je REM (rapid eye movement – rychlé pohyby očí). „Při něm dochází ke svalové atonii – výraznému poklesu napětí svalů. Dítě zvláční, je těžké až téměř nemožné ho probudit,“ popisuje dále lékař. Hlubokou fázi REM pak střídá fáze non-REM spánku. Zajímavé je, že malé děti začínají svůj spánek právě REM fází, u starších dětí a dospělých je tomu naopak. Čím starší dítě je, tím spíše se jeho spánkové schéma blíží dospěláckému. 

Zase nechce spát? 6 důvodů, proč batolata nerada usínají

Křik nebo náměsíčnost 

Malé dítě, o kterém celou noc nevíte, není úplně běžná věc. A porucha spánku v tomhle věku je podle Viléma Nováka vlastně relativní pojem. Vždy totiž záleží na tom, jak moc se dítě budí a jak tím narušuje svůj i váš život a spokojenost. Mezi nejčastější poruchy spánku v dětském věku patří tvz. parasomnie. 

„Hluboká stadia spánku jsou u dítěte hodně vyvinutá,“ vysvětluje Vilém Novák. Když v takto hlubokém spánku dítě vyruší třeba potřeba močení, horečka, sen nebo jiný důvod, dojde k částečnému probuzení a dítě je náhle ve stavu, kdy není spící, ale ani bdící. V takovém případě je častý stav úzkosti, kdy vás volá, pláče nebo křičí – jedná se o noční děs. „Kromě nočních děsů, kdy dítě matku třeba ani nepoznává, se objevuje další porucha spánku – somnambulismus, kdy dítě opustí lůžko a chodí, tedy jakási náměsíčnost,“ doplňuje informace neurolog. „A probuzení se zmateností,“ dodává. Tyto parasomnické stavy se objevují spíš v první polovině noci, kdy je spánek dítěte vždy nejhlubší. 

Pozor, dítě, které vyděšeně křičí ze spaní, nikdy nebuďte! Co hrozí?

Vzbudit, nebo uspat 

Patříte-li k matkám, které berou jako normální, že se malé dítě několikrát za noc vzbudí, máte vyhráno. Hned tak něco vás nevyvede z míry, pláč utišíte, náměsíčného odvedete do postýlky a jednou na to všechno budete jen vzpomínat. Co ale dělat s dítětem, které se v noci náhle probudí, křičí a nepoznává rodiče? „Maminky na to přijdou většinou instinktivně,“ říká Vilém Novák. „Mozek dítěte je v tu chvíli částečně probuzený a částečně ne. Jsou tedy dvě cesty – buď probudit dítě úplně, nebo mu pomoci usnout.“ Můžete tedy rozsvítit, batoleti opláchnout obličej, hlasitě na něj promluvit. Nebo ho naopak utišit, chovat a ukolébat do hlubšího spánku. A když se vám bude zdát, že tohle děláte příliš často a unavení jste oba, vše konzultujte nejprve s pediatrem. 
Ten vás může odkázat do péče dětského neurologa. A nejvyšší instancí potíží jsou spánková centra a Česká společnost pro výzkum spánku a spánkovou medicínu (sleep-society.cz). 

KOLIK TOHO MAJÍ DĚTI denně naspat podle věku? 

NOVOROZENEC . . 16–18 hodin 
1 ROK . . . . . . . . . . .15 hodin 
2 ROKY. . . . . . 13–14 hodin 
4 ROKY. . . . . . . . . . 12 hodin 
10 LET . . . . . . . .8–10 hodin 
11–12 LET. . . . . . 8–9 hodin 
13–16 LET. . . . . . . . 8 hodin 

Léčba nebývá nutná 

„Pokud se maminky dostanou s děťátkem až k nám, často stačí problém podrobněji probrat,“ shrnuje Vilém Novák. „Samozřejmě existuje i možnost nasazení léků, ale obvykle to není třeba. Jde spíš o uklidnění maminky, že je dítě v pořádku a na jeho vývoj nebo další život nemají tyto poruchy spánku žádný vliv.“ A to dokazují i čísla: Z oněch 30 % dětí, které se v noci takto budí, se stává pouhé 1 % dospělých se spánkovou poruchou. „I léčba může být třeba jen přechodná. V tomhle věku je dítě s matkou jakýsi dvojčlověk,“ konstatuje neurolog. „Když ho třeba jen přechodně zklidníme, zklidní se pak i maminka, není tak unavená a vše se dá zvládnout lépe.“ Mimochodem, poruchy spánku (kromě toho, že jsou geneticky podmíněné) se často projevují u dětí úzkostných maminek. 

Kolik hodin spánku děti potřebují? Podle věku! 

Unavené? Chce to režim 

Co když sousedovic čtyřleté dítě spává ještě teď po obědě dvě hodiny a vaše o rok mladší po jídle nezalehne a večer ho před osmou do postele nedostanete? Tabulky jsou orientační. Vy ale pozorujte, zda není dítě unavené. 
„V řadě případů se únava ukáže jako hyperaktivita spojená s poruchami pozornosti,“ upozorňuje Vilém Novák. 

ZÁSADY SPÁNKOVÉ HYGIENY DĚTÍ 

Dítě by podle neurologů mělo mít od útlého věku vlastní postýlku. 

Od dvou let je lepší, když spí ve vlastním pokoji, je-li to možné. 

I pravidelná doba ukládání ke spánku je důležitá. 

Zavádějte co nejdříve rituál ukládání, který je časově ohraničený – přečtěte pohádku, zazpívejte, odejděte. 

„Dítě je akční, víc zlobí. Jakákoli odchylka fyzického stavu a chování stojí za pozornost.“ A zamyšlení se nad režimem. Zastánci kontaktního rodičovství asi nebudou souhlasit, odborníci na spánek ale třeba doporučují, aby mělo dítě vlastní postýlku a od dvou let i samostatnou místnost na spaní. „Důležité je včas začít s rituálem ukládání,“ shrnuje Vilém Novák. „Měl by mít pravidelnou podobu – pohádka, písnička a okamžik, kdy maminka odchází a dítě ví, že jde spát.“ Období mezi rokem a dvěma se vyplatí věnovat odnaučování „miminkovských“ zvyklostí třeba v podobě láhve s čajem v noci. Řád a systém můžou hodně pomoci i s poruchami spánku nebo jeho plynulostí v noci. 

Spánek miminek. Zahoďte tabulky, každé dítě je jiné
Tipy pro unavené rodiče: Jak si vydobýt spánek, když děti nespí
Měli pravdu. Už NIKDY se nevyspíte, píše Nikol Štíbrová
Témata: Novorozenec, Předškolák, Školák, Batole, Péče o dítě a jeho výchova, Praktické rady, Spánek, Naše tipy, odborník, Režim, Dětský neurolog, Časté kojení, Noční vstávání, Noční děs, Celá noc, Častý stav, Děti, Krátká doba, Rema, Hluboká, Kontaktní rodičovství, Optimální délka, Dvouleté dítě, Neurolog, Útlý věk