Maminka.czTěhotenství

Problémy se zrakem v těhotenství: Co nepodceňovat a kdy jít k lékaři?

Kateřina Prachařová 28.  10.  2018
Každá šestá budoucí maminka zažije během těhotenství potíže se zrakem. Většina z nich je neškodná a po porodu se vše vrátí do normálního stavu. Ve vzácných případech ale oční potíže signalizují vážnější problémy, které mohou být pro těhotnou ženu nebezpečné.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nejzávažnějšími potížemi jsou těhotenská cukrovka a preeklampsie. Na obě tyto onemocnění poukazují právě i potíže se zrakem – mimo jiné měnící se ostrost zraku, blikání nebo stíny před očima, dokonce i dočasná úplná ztráta zraku. V takovém případě musí těhotná žena vždy vyhledat lékaře!

Nejlepší prevencí preeklampsie je zdravý životní styl, ani ten ale není všemocný

Neškodné jsou naopak hnědé skvrny, které se mnoha těhotným začnou objevovat kolem očí, často se rozšiřují až na nos. Tyto pigmentové usazeniny sice vypadají nehezky, ale po porodu postupně samy vymizí a nezpůsobují žádné komplikace.

ČTĚTE TAKÉ: Ječné zrno dokáže potrápit! Při léčbě pomohou bylinky, homeopatika i mast

Poměrně zřídka dochází také ke krvácení v oční spojivce, jež vypadá děsivě a může ženu vylekat. Není ale nijak nebezpečné.

Německá oftalmologická společnost zmiňuje v souvislosti s těhotenstvím a kondicí očí tři hlavní aspekty:

1. Suché oči a stálé zhoršení zraku

Těhotenské hormony mohou měnit složení slz, oči tak bývají vysušené, podrážděné, někdy přímo pálí. „Během těhotenství se proto doporučuje nepoužívat kontaktní čočky nebo aspoň používat oční kapky s umělými slzami,“ radí docent Thomas Ness z Kliniky očního lékařství fakultní nemocnice ve Freiburgu.

Zrak se v těhotenství zhorší zhruba 14 procentům žen. U některých může krátkozrakost „poskočit“ až o 1,5 dioptrie! „Je to kvůli tomu, že měnící se množství tekutiny v čočce a rohovce má vliv na její zalomení,“ vysvětluje Ness. Kupovat si v těhotenství nové brýle proto považuje za zbytečné, u většiny žen se zrak po porodu zase postupně vrátí do původního stavu. Ze stejného důvodu by těhotné rozhodně neměly podstupovat laserovou korekci očních vad. S podobným zákrokem by měly počkat minimálně rok po porodu.

Zhoršil se vám v těhotenství zrak? Nebojte, po porodu se to spraví

2. Změny v ostrosti vidění: příznak těhotenské cukrovky

Pokud se ostrost zraku mění náhle a třeba několikrát denně, může se jednat o příznak gestačního diabetu. Tato forma cukrovky se poprvé objevuje až v těhotenství a je způsobena hormonálními změnami. Tělo těhotné ženy nedokáže zpracovat cukr ze stravy tak rychle, jako tomu bylo dříve. Kolísání hladiny krevního cukru pak vede k zadržování vody v oční čočce, což má za následek změny v ostrosti vidění.

„Každá žena, která tyto příznaky zaznamená, by určitě měla navštívit očního lékaře,“ nabádá Thomas Ness.

Co skutečně cítí miminko v děloze? 

3. Stíny, blikání, ztráta zraku: nebezpečí pro matku i dítě

Pokud se těhotné ženě přihodí, že jí náhle zčerná část zorného pole nebo před očima vidí třpytky či záblesky, může se jednat o symptom preeklampsie. Jedná se o velmi nebezpečnou komplikaci v těhotenství projevující se mimo jiné zvýšeným krevním tlakem. Hypertenzí trpí až deset procent těhotných (a často o tom vůbec nevědí). „U postižených se vyšší tlak obvykle projeví na sítnici,“ upozorňuje dr. Ness. „Je to vždy signál k dalšímu podrobnému vyšetření, protože vysoký krevní tlak může být velmi nebezpečný jak pro matku, tak pro plod.“

A dobrá zpráva na závěr – oční onemocnění v drtivé většině případů nejsou překážkou přirozenému porodu. Ať jde o myopii, glaukom, odchlípení sítnice nebo dřívější operace očí, nic z toho není indikací pro císařský řez.

Mezi nejčastější oční vady u dětí patří také tupozrakost nebo šilhání
Za podrážděné oči z bazénu nemůže tak úplně chlor. Co tedy?
Úsměvné pověry babiček: Posviťte do pochvy, dítě půjde za světlem

 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Zrak, Kontaktní čočky, Drtivá většina, Krevní cukr, Čočka, Cukrovka, Vzácný případ, Oční spojivka, Problém, Gestační diabet, Ostrost, Ječné zrno, Vážný problém, Zorné pole, Dobrá zpráva, Těhotná žena, Oční čočka, Fakultní nemocnice, Oční kapka, Vysoký tlak, Zdraví na Heureka.cz