Maminka.czPředškolák

Problémy ve školce

Josef Kraus 21.  10.  2011
Velká změna v životě malého dítěte, které se dostane z domácího prostředí úplně jinam. Jak ho na školku připravit, jak mu ulehčit první dny a jak jej správně motivovat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Od máminy sukně mezi partu cizích dětí, hlídací tety a k přesně rozškatulkovanému dennímu režimu. Není div, že pro spoustu dětí je toto nemalý problém, který je často doprovázen slzami. Univerzální recept na to, jak dítě připravit na život ve školce bez rodičů, samozřejmě neexistuje. Každé dítě je individualitou, každá rodina má jiné prostředí a vztahy uvnitř ní samotné. Několik základních možností ale vyzkoušet můžete.

Než se jde do školky

Některé děti se do školky těší, protože ji znají z televize, seriálů, dětských pořadů, jiné k ní mají od začátku odpor. Některé děti mají za sebou jesle a posun do školky jim nebude činit problém, jiné se po celé tři nebo čtyři roky nehnuly od maminky. Některé děti si školku zamilují, hrají si s novými hračkami, baví se s ostatními dětmi, jiné čas strávení ve školce propláčou a čekají na dobu, kdy si pro ně maminka přijde.

Přestože tušíte, do jakých škatulek se vaše ratolest pravděpodobně zařadí, jeho reakci na školku nelze vždy stoprocentně předvídat. Z toho důvodu je vhodná určitá příprava potomka na změnu prostředí, existuje několik dobrých rad, co dělat a čemu se naopak vyhnout. Všechno ale musí být aplikováno postupně, pomalu a nenásilně.

Školky se nemá bát…

Někteří rodiče, kteří úplně nezvládají výchovu svého potomka, který neposlouchá, nedostatečně se učí (vyvíjí), je vybíravý v jídle atd., používají školku jako strašáka do budoucna s tím, že „tam tě naučí se chovat!“ Dítě tak už má dopředu zafixováno, že školka je v podstatě trest za jeho špatné chování, že tam bude ta tvrdá disciplína, která mu doma nehrozí apod.

Není také ideální, pokud začnete své ratolesti tvrdit, že jakmile bude jednou ve školce, už se musí postarat sám o sebe do doby, než se vy vrátíte z práce, a že odtamtud není za žádnou cenu návratu. Nejde přeci do vězení. Utěšovat ho ale tím, že kdykoli se mu něco znelíbí, vy si pro něj dojdete a vyzvednete ho zpět, je spíše kontraproduktivní a dítě toho při nejbližší příležitosti využije. Pak už jste v pasti, ze které se budete jen velice obtížně dostávat.

…na školku se musí těšit

Lepším a účinnějším způsobem přípravy dítěte na školku je jeho kladné naladění a motivování. Školka musí být něco, kam se má těšit na hru s kamarády, které zná z pískoviště, na nové hračky, na milé paní učitelky, na písničky, kterého naučí zpívat atd. Zejména v prvních kritických dnech můžete dítě nějakou drobností odměnit za to, že školku tak hezky zvládlo.

Je třeba zkoušet dítěti vysvětlovat, že každý chodil do školky, každému se to líbilo a každému to bylo v budoucnu k užitku. Je to takový životní proces. Školkou se začíná, pak se chodí do školy a poté do práce. Vy také nemůžete zůstat doma, ale máte své povinnosti. Dítě má svou školku.

Nenechte se zlomit

Pokud potomek pobyt ve školce nenese zrovna nejlépe, bude to tvrdý nápor na vaše nervy. Nesmíte se nechat rozhodit, musíte naopak vytrvat. V žádném případě není možné, abyste dítěti dávali najevo, že vás jeho pobyt ve školce bolí. Jakmile se najde plačící maminka, do pár vteřin pláče i její dítě. Z vás naopak musí čišet pohoda, veselost a zájem o školku, nikoli stres a nervozita. Všechny tyto pocity se přenášejí na dítě.

ČTĚTE TAKÉ: Jak ovládnout nával vzteku

V prvních dnech se snažte o školce hodně mluvit, chválit děcko za dobré výkony, o kterých se dozvíte od něj či od učitelek. Vše, co vám řekne, vás musí zajímat, z her, které hrály, musíte být nadšeni. Snažte se stýkat s rodiči a jejich dětmi ze školky i mimo ni. Utužování tohoto kolektivu povede k tomu, že se bude dítě ve školce cítit jako doma mezi svými. Většina lidí na školku zpětně vzpomíná s velkou nostalgií, vaše ratolest jednou bude taky.

Témata: Děti, Předškolák, Chování a vztahy, Mateřská škola, Špatné chování, Dětský pořad, Univerzální recept, Problém