Maminka.czVýživa a stravování

Probuďte v dětech vášeň pro zdravé jídlo. Jak? Třeba je nechte vařit s vámi

Michaela Láchová 16.  4.  2020
"To je na mě moc zdravý, to jíst nebudu!" Taky jste už tuhle větu někdy slyšela? Často ji z úst vypustí dospěláci, ofrňují se nad talířem, na kterém zrovna netrůní guláš se šesti. Jak potom máme namotivovat děti, aby jedly to, co jejich bříškům a tělu udělá dobře? Skoncujme s předsudky, pojďme v dětech vzbudit vášeň pro zdravé jídlo!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Já jím čočku?“ kroutil hlavou manžel, když jsem mu ji naservírovala k večeři stejně jako dětem. Normálně bych na něj za tuhle poznámku asi hodila výraz mstitelky. Už jsem začala mhouřit oči, tisknout rty k sobě do tenké čárky a nadechovat se k větě o tom, jak to mají jíst děti, když se jejich táta nad tím ošklíbá, a vtom dodal: „A chutná mi!“ Na důkaz toho vymetl celý talíř, aby se sháněl po nášupu. „Ta červená takhle ochucená je fakt dobrá!“ pochválil můj kuchařský počin, který mi mimochodem předtím zabral jen asi patnáct minut.

Pravda, na rozdíl od staršího syna, který právě červenou čočku miluje odmalička, ten mladší si k ní cestu stále hledá. Nenutím ho, ale stále mu ji s přibližně čtrnáctidenními přestávkami zkouším nabízet. To je rada, kterou jsem dostala od všech odborníků, se kterými jsem si povídala o tom, jak na vybíravé děti.

Tolik cukru na tak malé bříško? Zkuste to jinak! A začněte u snídaní

To, že se jim budete snažit zdravé potraviny do jídla nějak schovat, většinou příliš nepomáhá. Potvrzuje to i lektorka kurzu zdravého vaření pro děti Kristýna Bábková: „Děti jsou strašně chytré. Z mých zkušeností je lepší je nebalamutit a spíš je pomalinku přesvědčovat, nenechat se zlomit jejich neustálým odmítáním a vždycky je poprosit, aby to alespoň ochutnaly. Ony si časem na tu chuť zvyknou. Pak se jednoho dne u stolu ozve: „Mně už to docela chutná!“

Vytrvat, ale nenutit!

Také si z dětství pamatujete, jak nás ve školní jídelně nutili dojídat oběd? Učitelky stály u okénka s použitým nádobím a kontrolovaly, jestli odnášíme prázdný talíř. Nedělejte tohle svým dětem. „Takový přístup děti strašně demotivuje. V čem jsou děti tak jiné od dospělých? My máme tu výhodu, že si můžeme vybrat, co si dáme k jídlu. Těžko dospělý člověk přijde do restaurace a tam si objedná naschvál to, co mu vyloženě nechutná, jen proto, že je to zdravé. Některé děti to samozřejmě umí vytáhnout do extrému a nejedí téměř nic, mají požadavek typu jen těstoviny napravo, kečup nalevo, a když je to obráceně, tak to nesnědí. Ale jinak nutit děti jíst něco, nad čím se jim zvedá žaludek, to je podle mě nesmysl,“ potvrzuje Kristýna Bábková.

 

Zkuste do dělání jídla zapojit i děti. Když si ho připraví samy, bude jim tak víc chutnat!

 

Na druhou stranu je fajn prckům předem vysvětlit, že pokud se teď nenajedí, později budou mít hlad. A vytrvat, protože všechny známe ty vyděračské psí oči, které loudí už půl hodiny po nesnědeném obědě „majou čokoládku“.
Jak už bylo uvedeno, děti jsou chytré a snadno si na takový režim nerežim zvyknou.

To nepapám! Nespojujte jídlo se stresem, má být spíš o požitku

Atraktivní kabát

Aby děti do vámi pečlivě připravené zdravé dobroty jen nedloubly, je třeba je občas namotivovat. Pokud vaše dítko jí zdravou a vyváženou stravu odmalička, máte výrazné plusové body. Pokud máte doma zarputilého odpůrce jakýchkoli jiných jídel, než je knedlík s omáčkou, zkuste dítko pozitivně naladit na to, že i jiné bašty jsou super. Svět je barevný, tak ho pojďme vyzkoušet!

„Základem je jíst spolu s dětmi a jíst potraviny, které chcete, aby jedly i vaše děti. Důležité je nedělat z jídla nežádoucí stres a také dbát na to, aby děti při jídle nedělaly žádnou jinou činnost, tedy žádné hračky u jídla, dívání se na tablet, televizi… Podle věku dětem také jednoduchou formou vysvětlovat, proč bychom měli jíst různorodou a pestrou stravu,“ vysvětluje výživová poradkyně Štěpánka Čápová, která při práci s dětmi využívá hravé formy, kde zapojuje barvy, konkrétně jednoduché vysvětlení, že naše tělo potřebuje různobarevné vitaminy, které pak prckové hledají v jednotlivých potravinách.

Naučte děti vnímat hlad! A tyhle věty raději hned zapomeňte

Zkuste také děti do příprav jídla zapojit. „Malé děti mohou vybrat a připravit příbory, udělat ze zeleniny na talíři pěknou oblohu třeba ve tvaru sluníčka, starší děti vám mohou pomoct třeba i s krájením zeleniny.

Až budete plánovat, co budete vařit, zapojte i děti, ale dejte jim vytyčený prostor, z čeho mohou vybírat. Takže pokud máte v plánu vařit nějaké jídlo z luštěnin, zeptejte se dětí, zda by raději čočku, fazole, nebo cizrnu… Úplně volné pole působnosti nedoporučuji nechávat, protože pak se s největší pravděpodobností dozvíte to, co jste tak úplně slyšet nechtěla,“ směje se na závěr Štěpánka Čápová.

Ať vám chutná!

1. Povídejte si o tom, proč! Proč je dobré pít čistou vodu? Protože je pro naše tělo nejlepší: Víš, co by se stalo, kdybychom zalévali kytičky jen sladkým pitím z lahvičky? Za pár dní by zvadly. Tvému jazýčku to možná chutná, ale bříšku ani tělíčku to dobře nedělá.

2. Zkuste ochutnávky poslepu. Nechte dítko se zavázanýma očima hádat, co si právě vzalo z mističky. Banán? Jablíčko? Hrušku? A vyzkouší to i maminka?

3. Vytvořte si malá umělecká díla! Připravené pokrájené ovoce se rázem promění v mašinku, housenku nebo třeba palmu. A ty chutnají vždycky naprosto bezkonkurenčně!

4. Vezměte děti na farmářský trh (tedy, až to půjde) a nechte je vybrat si ovoce či zeleninu podle chuti i vzhledu. Můžou si na to vzít i vlastní malý košíček. Užijete si tak krásné chvíle i společné objevování nových druhů!

5. Zkuste samoobsluhu. Servírujte jídlo v mísách na střed stolu a nechte každého, aby se obsloužil. Zkuste podávat každou část jídla zvlášť, dejte do jedné mísy rýži, do druhé kousky masa a do třetí jen omáčku. Ujistěte se, že je na stole něco, co vaše dítě bude jíst.

6. Mějte u jídla pohodu, a pokud dítě odmítá oběd, nevymýšlejte jiné jídlo. Mile ho seznamte s tím, že pak bude až odpolední svačina, a když se nenaobědvá, bude mít hlad. Tím, že tyto zásady dodržíte, vkládáte ten nejlepší základ do jeho budoucích stravovacích návyků.

7. Oprostěte se od toho, co chutná nebo nechutná vám. Můžete to totiž dělat i nevědomky – vyhýbat se jídlům, která z nějakého důvodu nejíte. Pokud dítě jí dokola jen pár jídel, ale s pozitivním přístupem, je to mnohem lepší, než když naštvaně dloube do brokolice.

8. Děti milují barvy, tak toho zkuste využít. Zbožňují různorodost, ale měla byste jim nabízet pestrost z přírody a často jim ukazovat, že to je to, co naše tělo potřebuje. Žádná chemie!

Článek vyšel v časopise Maminka. Květnové vydání Maminky nebo předplatné s dárkem kupujte na www.ikiosek.cz/maminka

Témata: Zdraví, Výživa a stravování, Péče o dítě a jeho výchova, Jídelníček, jídlo, Dětský jídelníček, Přestávka, Vaš, Zdravé jídlo, Detail, Košice, Vysvětlení, Brokolice, Děti, Pokraj, IOS, Maminka, Talíř, Vášeň, Dělání, Bříško, Zdraví na Heureka.cz

Video