Maminka.czHry pro děti

Proč a jak děti naučit, aby se zabavily samy? Vyplatí se to!

redakce 8.  8.  2018
Hlavně aby se nenudil! Spousta rodičů se tak bojí toho, že by se jejich dítě mohlo nudit, že často fungují jak taxikáři a prázdninoví animátoři – vymýšlejí jim zábavu do vyčerpání těla i ducha, přitom občas trochu nudy většinou vede k tomu, že se dítě zabaví samo. A ještě se něco naučí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud dítě necháte volit vlastní zábavu, rozpoznáte, co ho ve skutečnosti baví nebo na co má opravdu talent. Bude se tak rozvíjet směrem, který je mu přirozený, a v dospělosti si spíše zvolí povolání, které ho bude bavit. Dejte vašemu potomkovi trochu volnosti a pozorujte, čemu má tendenci se věnovat přirozeně ve chvílích nudy. Sáhne raději po pastelkách, nebo po míči?

Důslednost není přísnost! Děti, které mají hranice, jsou v životě jistější

Neorganizujte proto dětem zábavu za každou cenu, lepší je dát jim na výběr z několika možností, aby se musely samy rozhodnout, co budou dělat. Pokud si dítě navykne na to, že mu zábavu neustále organizuje někdo jiný, nenajde si samo vlastní smysluplné koníčky.

Tip redakce: V přírodě nebo neznámém prostředí se často kluci a holky dokážou zabavit, ale doma, kde všechno znají, je to těžší. Je navíc pochopitelné, že chcete, aby se dítě rozvíjelo a učilo něco nového. A určitě nechcete, aby skončilo s mobilem v ruce. 

Doporučujeme třeba vzdělávací hry Kvído od Albi  – navržené odborníky a přitom dítě opravdu zabaví, takže si ani nevšimne, že se při hře vlastně učí. Koncept zahrnuje i několik her pro jednoho hráče, například Hádanky na cesty, které podporují koncentraci, pozornost, paměť, zájem o svět kolem nás, logické uvažování a grafomotoriku, nebo Chytré vějíře, které rozvíjí sociální chování a emoční inteligenci, logiku a koncentraci a rozšiřují vědomosti. U nás doma mají velký úspěch i Moje 1. kvízy – syn má v oblíbě Mořský, tříletá dcera Zvířata. 

 

Témata: Psychomotorický vývoj (poradna), Předškolák, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Hry pro děti, Sam, Paměť, Taxikář, Sociální chování, Mořský, Pastelka, Kvído, Vyčerpání, Logické uvažování, Vějíř, Zvíře, Animátor, Děti, Kvido, Emoční inteligence, Chytrý mobil, Vzdělávací hra, Žába, Koncentrace, Jak

Video