Maminka.czZdraví

Proč bolavé ouško trápí nejvíce v noci? Poradíme, co rozhodně zkusit!

Martina Machová 17.  11.  2018
Dle zkušeností rodičů se zdá, že zánět středouší propuká v plné síle nejčastěji během spánku nebo těsně po probuzení, a to včetně probuzení po poledním odpočinku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zánět středního ucha (otitis media) je velmi častým a značně nepříjemným onemocněním dětského věku, který prodělá až 60 % dětí do jednoho roku a dokonce až 80 % dětí do tří let věku! Nemoc propuká obvykle po nastydnutí a zánětu horních cest dýchacích. Není neobvyklé, že „ouško“ potrápí i malé pacienty se spálou a neštovicemi.

Samotnou úpornou bolest ucha způsobuje hromadění hnisu ve středním uchu v oblasti za bubínkem – ten je kvůli zánětu vyklenutý a červený. Takto paralyzovaný bubínek plní jen stěží svou funkci a dítě pak hůře slyší. Někdy může být nástup i průběh nemoci velmi rychlý a bubínek spontánně praskne a z ouška vytéká hnis.

Co dělat, když dítě bolí ouško? A jak předejít zánětu středního ucha?

Zánět středního ucha, kterým dle statistik trpí častěji kluci než holčičky a nekojené děti více než kojené, se ve většině případů léčí pomocí antibiotik. Uvádí se, že otitidy bývají nejčastěji bakteriálního původu, v některých případech však mohou být viníky také viry či kvasinky. Zajímavé je, že zánět se obvykle „rozjede“ pozdě večer po ulehnutí do postýlky či přímo v noci anebo také po spinkání po obědě, kupříkladu ve školce.

Proč začne ouško bolet nejčastěji během spánku?

Jestliže nachlazené dítko probudí v noci či během odpoledního spaní bolest ouška, půjde bohužel s největší pravděpodobností o počínající zánět středního ucha. V poloze vleže se totiž hlava i ouško více prokrvují a dochází k většímu a bolestivějšímu otoku značně podrážděné a zanícené sliznice. Po probuzení pak může logicky ulevit poloha v sedě (popřípadě více polštářů pod hlavou), pomáhá i aplikace nosních kapek, které zmenší otok sliznic, a také chladný obklad na ouško. Osvědčené jsou i teplé koupele nohou a zároveň přiložený chladný obklad na uších – tento jednoduchý postup eliminuje silné prokrvení v oblasti zánětu a mírní akutní bolest. Pakliže bolest neustupuje, naopak se stupňuje a dostaví se i teplota, je bohužel na místě vypravit se k lékaři.

Prevence? I docela obyčejné smrkání a možná i méně hádek rodičů

Naučte děti správně smrkat! Správná technika smrkání je nedílnou součástí prevence zánětů, chybná je dokáže naopak velmi podpořit! Děti by měly smrkat z každé nosní dírky zvlášť – postupně, nejprve z jedné, pak z druhé , v žádném případě ne prudce, ale naopak velmi jemně, ideálně do jednorázového kapesníku.

Už má zase rýmu? Naučte ho co nejdříve smrkat!

A kdy s nácvikem začít? „Kupodivu velmi dobře se učí smrkat dítě mezi 8. a 10. měsícem věku, kdy se hodně ,opičí‘. Když tento příznivý věk propásneme (většinou končí kolem 1. roku), nastává pak obvykle problém, protože batolata už tak poddajná nejsou a v řadě případů dělají pravý opak toho, co po nich chceme…“ tvrdí dětská lékařka MUDr. Ruth Adamová.  

Zajímavý je i pohled psychosomatické medicíny, podle níž nese svůj díl odpovědnosti i prostředí, v němž dítě žije. Chronické potíže s ušima mohou prý signalizovat i to, že bolavá ouška neustále slýchají něco velmi negativního, něco, co by nejraději neslyšela – například hádky rodičů, výčitky, urážky, nadávky či neustálý křik paní učitelky ve školce.

Zánět středního ucha už nemusí budit vaše dítě ze spaní
Odstávají vašemu dítku uši? Operaci by mělo chtít i samo dítě
Témata: Zdraví, Batole, Praktické rady, Spánek, pořad, Probuzení, Akutní bolest, Pór, Teplá koupel, Střední ucho, Bolavé ouško, Chronická potíž, Plná síla, Podrážděná sliznice, Nosní kapka, Bolestivý otok, Hádek, Nekojené dítě, NEJ, Dětský věk, Bolest, Ruth, Dětská lékařka, Jednoduchý postup, Odpolední spaní, Zdraví na Heureka.cz