Maminka.czŠkolák

Proč bychom měli nechat děti cucat si palce a kousat nehty? Budete překvapeni

Markéta Novák Matějková 15.  11.  2016
Děti, které si cucají palce nebo koušou nehty jsou podle nového výzkumu, který by publikován v časopise Pediatrics, méně náchylné k rozvoji alergií.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tento výzkum podporuje tzv. hygienickou hypotézu, že alergie se často projeví u dětí, které nejsou v raném věku vystaveny choroboplodným zárodkům tak, jak to bylo dříve.

Existuje celá řada teorií o tom, proč počet dětí s alergií v posledním desetiletí výrazně vzrostl. Vědci zjistili, že až 45 % třináctiletých dětí má alespoň mírnou reakci na alergeny, jakými jsou kočky, psi, tráva nebo plísně.

Cucání palce jako prevence rozvoje alergie

Ve výzkumu se dále píše, že pokud by si tyto děti cucaly odmalička palečky nebo kousaly nehty, kleslo by riziko na 31 %. Pokud by měly jeden z těchto návyků, bylo by to 40 %.

 „Je znám příklad dívky, která měla těžkou alergii, a zemřela poté, co se líbala s chlapcem, jenž předtím snědl toust a arašídovým máslem. Vystavení kojence arašídům mohlo rozvoji této alergie zabránit,“ tvrdí odborníci.

Jeden z členů, který se na výzkumu podílel, profesor Malcolm Sears z McMaster University v Kanadě, k tomu dále říká: „Naše zjištění jsou v souladu s teorií hygieny, že časná expozice nečistotami nebo choroboplodnými zárodky snižuje riziko vzniku alergií. I když nedoporučujeme, že by tyto návyky měly být podporovány, tak je třeba zmínit i jejich pozitivní stránku.“

Předpokládá se, že cucání prstů u dětí zvyšuje působení mikrobů, což má vliv na vývoj imunitního systému.

Co na tento výzkum říkáte? Cucají si vaše děti palečky?

Nech ten paleček! Jak zbavit dítě cumlání
Mám upřednostnit dudlík před cucáním palce?
Cucání palečku děti baví, mámy děsí...
Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Školák, Batole, Miminko, Alergie, překvapení, Toust, Tráva, Nehty, McMaster University, Poslední desetiletí, Alergeny, Paleček, Zdraví na Heureka.cz