Maminka.czKojenec

Proč dávat miminko na bříško? Pro zábavu i správný vývoj svalů, páteře a motoriky

Simona Procházková 13.  1.  2022
Víte, jak skvěle podpoříte zdravý psychomotorický vývoj vašeho miminka? Pokládejte ho na bříško. Co nejčastěji a klidně už od několika týdnů věku. Děláte pro něj to nejlepší, co můžete. Na bříšku je legrace a lepší rozhled a hlavně děťátko posiluje svaly krku a ramen, čímž přispívá ke správnému vývoji zakřivení páteře.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Novorozenci a mladší kojenci tráví většinu času na zádech, nejčastěji při spánku nebo při ležení v postýlce. Na zádech ale leží také v dnes tolik moderních lehátkách, sedátkách, křesílkách, či autosedačkách. Proto je důležité, aby rodiče kojenci polohu těla v průběhu dne měnili, a to nejen polohováním vleže na bok, ale i na bříško,“ říká MUDr. Silvia Bajová, dětská lékařka z Nemocnice Na Homolce.

Poloha na bříšku je základem vývoje

Ze začátku se snažte děťátku maximálně tuto polohu zpříjemnit a motivovat ho k „výkonu“, jelikož je možné, že vaše zlatíčko bude zprvu dost protestovat. Ale jen dokud nezjistí, že má mnohem lepší rozhled, může si svobodně hrát, osahávat vše kolem sebe, zkoumat rozházené hračky a podobně. Pokroky samozřejmě budou přicházet postupně v souvislosti s tím, jak kojenec poroste a budou se mu vyvíjet zádové a šíjové svaly. Poloha na bříšku je důležitá, protože veškerý další pohyb se uskutečňuje právě z ní. Dle správného fyziologického vývoje by dítě mělo umět ležet stabilně na bříšku a otáčet hlavičkou na obě strany ve třetím měsíci věku. Osvojení si správné polohy na bříšku je zásadní, neboť je základem pro budoucí kvalitní vzpřímení,“ zdůrazňuje fyzioterapeutka Mgr. Bc. Gabriela Vestfálová.

Kdy začít pokládat na bříško? Co nejdříve

Cíleně začněte miminko přetáčet na bříško přibližně od čtvrtého až šestého týdne. Vhodné je dávat ho na bříško například při každém přebalování, před jídlem, nikdy však bezprostředně po krmení. Z počátku stačí pouze několik vteřin a čas postupně prodlužujte podle dovedností a věku miminka. Polohu na bříšku dopřejte svému dítěti raději vícekrát za den v kratších časových úsecích. Podpoříte vývoj krčních i ramenních svalů a pomůžete tvorbě a posilování svalů potřebných k otáčení, sezení a lezení.

Rozvíjejte dětskou motoriku hravě a pohybem. Skvělé tipy přináší fyzioterapeutka

Položte miminko správně

Vždy pokládáme miminko z náruče přímo na záda, nikoli rovnou na bříško, abychom mu od začátku ukazovali proces přetáčení ze zad na bříško, kterému se později samo naučí. Zaujetí správné polohy je důležité, zvláště aby nedocházelo k zapažování ruček nebo patologickému záklonu hlavičky (např. zvedáním hraček vysoko nad úroveň očí) a tím k přetížení zádového svalstva. Novorozenci o hračky ještě nejeví zájem, tudíž je vhodné si sednout do dřepu, děťátko otočit v poloze na bříšku proti sobě a nabídnout mu obličej, který zná (povídat si s ním, zpívat mu). Tím docílíte sklopení zraku a posunu těžiště.

V poloze na bříšku na zemi posiluje děťátko svalstvo celého trupu a tvoří se správné zakřivení páteře, které je důležité pro budoucí život. U tvarových deformací hlavičky během polohování na bříšku zároveň dochází k odlehčení záhlaví. Dítěti můžete nabídnout polohu na bříšku také na velkém gymnastickém míči, případně vašem břiše a prsou. 

Když se kojenci nechce na bříško

Pokud miminko ležení na bříšku odmítá, snažte se zaujmout jeho pozornost a motivovat ho formou hry. Najednou může objevovat okolní svět i z jiného úhlu než doposud. Zkuste děťátko na bříšku zabavit a teprve následně ho pochovejte v náručí, nicméně po chvíli polohu zopakujte. Miminko se musí s novou polohou seznamovat, postupně si na ni zvykat, ale i oblíbit, aby následně mělo snahu se na bříško cíleně přetočit.

"Poloha na bříšku napomáhá k postupnému vývoji pohybových schopností dítěte - otáčení, lezení, sezení. Pokud dítě dlouhodobě setrvává vleže na zádech, může dojít k nesprávnému nebo opožděnému psychomotorickému vývoji," uvádí MUDr. Bajová.

Nenechte se odradit pláčem. „Dítě potřebuje pro svůj zdravý vývoj do jisté míry i nepříjemné podněty. Mírný stres nás jak známo posunuje ve vývoji vpřed. Když dítě necháme ležet na zádech, protože se mu to líbí, a je od něj klid, ale neposkytneme mu dostatek podnětů ke zdárnému vývoji, začne se opožďovat, což ve finále může skončit nutností rehabilitace, stimulace Vojtovou metodou, aby se dítě vrátilo do svého pohybového vzorce,“ vysvětluje neonatolog a pediatr MUDr. Martin Gregora.

Jak vyzrát na dětskou koliku? Tipy, čím miminku okamžitě ulevit

Nácvik rovnováhy a plazení

Když se dítě snaží pomocí paží a zapojením krčních a ramenních svalů dosáhnout pro hračku před ním, noha na stejné straně většinou „automaticky“ zatlačí proti podlaze. Procvičí ohýbání prstů i kolen a trénuje pohyb, který mu časem pomůže posunout se po bříšku dopředu. Zapojují se tedy všechny čtyři končetiny, skvělý začátek pro nácvik plazení.

Tím, jak se dítě bude snažit opřít se o ručičky a vzepřít se na nich, bude instinktivně zapojovat břišní i zádové svaly, jelikož jeho tělíčko bude pracovat jako celek. Učí se tím stabilitě, kterou bude později potřebovat pro lezení, sezení i chůzi. Se starším dítětem, které již udrží hlavičku, můžete hrát na letadlo – lehnout si na zem na záda, zvednout a pokrčit nohy a dítě si položit na holeně.

Pokud budete děťátko pokládat na bříško často, brzy se naučí posunout ruce po podložce. A jakmile se mu to jednou povede, rychle přijde na to, jak přesunout svou váhu na předloktí. Když si uvědomí, že ho ramena a ruce udrží, bude se snažit přesunout váhu na druhou stranu. A pak už bude otázkou chvilky, než se z předloktí dokáže zvednout na rukou a opřít o dlaně. Celý tento proces je výborným tréninkem rovnováhy a koordinace celého těla.

Koordinace ruka-oko

Lehněte si k miminku a hrajte si spolu. Na zemi (případně posteli či jiné pevné podložce) se rychle učí lepší orientaci v prostoru i na ploše. V prvních šesti měsících je vývoj koordinace oka a ruky stejně důležitý jako ve druhé polovině prvního roku nácvik lezení a chůze. Dítě začíná používat ruce a oči odděleně – sahá na předmět, aniž by se na něj dívalo, a dívá se na něj, aniž by se ho dotýkalo. Musí spojit pozorování a dotýkání, aby se naučilo vzít si, co vidí.

„S polohováním na bříško můžete začít již u novorozence. Sečteme-li intervaly, kdy dítě na bříško pokládáme (před nebo po přebalování, kojení, koupání), může tři až čtyři týdny starý kojenec trávit v této poloze celkem až hodinu denně. Tato doba se pak postupně prodlužuje. V poloze na bříšku si dítě může, kromě jiného, dobře ulevit od spolykaného vzduchu v bříšku, což je prevence koliky a křečí,“ říká MUDr. Gregora.

Komu nejvíc hrozí rotaviry? Pozor, desetina dětí skončí v nemocnici

Trénink jemné motoriky s hračkami

Položte miminko na bříško a na podložku před něj a kolem něj rozložte oblíbené hračky, chrastítka, barevné kostičky, látkové maňásky. Nejdříve si je bude jen prohlížet, zanedlouho se ale začne pokoušet se k nim přiblížit a osahávat je, přitáhnout k sobě, s nadšením pro vše nové je bude prozkoumávat. Časté hraní si na bříšku je podle lékařů výborné pro rozvoj jemné motoriky a poznávacích procesů. Při „cvičení“ (manipulaci s drobnými předměty) miminko při pohybech ruky a prstů procvičuje malé svalové skupiny a jejich vzájemnou souhru.

Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Kojenec, Miminko, Miminko, Praktické rady, Psychomotorický vývoj, Vývoj, první úsměv, sval, páteř, letadlo, Zábava, Bříško, Zadov, Pat, Orient, Žába, Osvojení, Motorika, Poloha, Nemocnice na Homolce, Správný vývoj, Martin Gregor, Zdraví na Heureka.cz