Maminka.czKojenec

Proč děti milují smažená jídla? A je taková strava správná?

Ivanna Benešová 30.  10.  2010
Zkuste hádat, jaká jsou nejoblíbenější dětská jídla? Vedle špaget s kečupem a sýrem zcela bezkonkurenčně vedou smažené pokrmy, ať už smažený sýr, řízek aneb smažené filé v trojobalu. Odborníkům na zdravou výživu při této představě vstávají vlasy hrůzou. Je takováto strava opravdu v dětském jídelníčku nepřípustná? Čtěte vyjádření odborníků!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle průzkumu veřejnosti, který proběhl loni na některých základních školách v České republice, více než šedesát procent dětí ve věku od sedmi do dvanácti let označuje za své nejoblíbenější jídlo právě něco smaženého. Jednoznačně vede smažený sýr s hranolky jako přílohou. Na druhém místě je pak kuřecí řízek v trojobalu s bramborovou kaší. A třetí příčku obsazuje teprve jídlo nesmažené – špagety se sýrem a kečupem. Ačkoli třetí zmiňovaný pokrm není smažený, za žádnou výhru jej považovat nelze. Opět se totiž nejedná o jídlo hodnotné a zdravé. Proč ale děti milují právě tuto stravu?

Takovou otázku jsme položily paní Alžbětě Rodingerové, vystudované psycholožce, která se v posledních letech věnuje práci s dětmi s poruchou příjmu potravy. „Na úvod bych chtěla říci, že pokud si někdo myslí, že takto špatné stravovací návyky mají děti jen v naší zemi, pak se opravdu plete. Při porovnání se západní Evropou a severní Amerikou, jsou na tom české děti, pokud jde o jídelníček, ještě vcelku dobře. Například ve spojených státech děti jedí v průmeru čtyřikrát týdne něco z rychlého občerstvení. A ve Velké Británii se tomu také přibližují. Oblibu ve smažených pokrmech mají německé, rakouské a italské děti dokonce větší, než české. Zdravější stravu mají naopak v severských zeních jako je Finsko a Norsko,“ vysvětluje hned na úvod Rodingerová.

Děti znají jen pár jídel

A hned také dodává, že chyba ve stravovacích návykách českých dětí je většinou ve výchově rodičů. Většina dětí ve věku okolo deseti let totiž příliš pestrou stravu nemá možnost poznat. Když se zeptáte desetiletých dětí, co je to třeba lilek nebo kuskus, nebude většina z nich vdět. A co víc, většina dětí podobné potraviny neochutná až do své dospělosti.

České rodiny vaří příliš klasicky a nedávají dětem příležitost, aby poznaly jiná jídla, než klasické české omáčky s knedlíky, polévky z vývarů, těstoviny, případně české rizoto. A pak pochopitelně také celý zástup smažených věcí, od řízku počínaje, smaženým sýrem a smaženou rybou konče,“říká Rodingerová. A dodává, že rodiče by měli do svých dětí více investovat i po této stránce. Dítě by zkrátka mělo možnost ochutnat během dětství co nejvíce různých pokrmů a surovin.

Chyba: smažené ke slavnostní příležitosti

A jako příčinu, proč děti milují smažené, vidí Rodingerová v tom, že je jim předkládáno většinou jako jídlo sváteční. V neděli se dělají smažené řízky, na vánoc smažený kapr, na narozeniny pro dítě třeba smažený sýr. A váš potomek pak logicky přiřazuje tomuto jídlo větší význam, než jídlu nesmaženému, které se vaří i ve zcela nevšedních dnech.

Mnoho dětí miluje ryby. Koneckonců jsou pro děti také velmi důležitou složkou potravy, protože rybí tuk podporuje správný růst kostí a jód z ryb dodává organismu imunitu a energii. Nicméně je chyba, že většina dětí zná ryby pouze v podobě smažené. Proč nezkusíte třeba nachystat rybu na másle? Je přece tolik různých receptů, které jsou rychlé a snadné. A přitom nemusíte nezdravě smažit,“ doporučuje Rodingerová.

Na druhou stranu by bylo zase nesprávné, kdybyste dětem smažené věci z jídelníčku vyškrtala úplně. Jak již bylo řečeno, dítě má během svého dětství ochutnat co největší počet jednotlivých pokrmů Jednak proto, aby si na ně dětský stravovací systém zvykl, a jednak i proto, že v dětském věku si člověk na všechno lépe zvyká. Například dospělý člověk, který poprvé ochutná sushi, si je nemusí oblíbit. Když však sushi ochutná již v dětském věku, je větší pravděpodobnost, že si na tento pokrm zvykne a po zbytek života si jím bude zpestřovat jídelníček. A podobně je to se vším.

Nechcete-li, aby vaše dítě vstupovalo do života dospělých nedostatečně vzdělané v oblasti gastronomie, věnujte jeho jídelníčku raději patřičnou pozornost. A nebojte se utratit i nějakou tu korunu navíc za dražší, ale zdravější pokrm.

Jak zdravě smažit?Smažené věci dítěti dopřejte jednou za čas. Klidně stačí jen jednou za měsíc nebo za dva. Nepřikládejte tomu však žádný extra význam, nevařte smažené ke slavnostním příležitostem. Ať dítě nemá pocit, že věci v trojobalu jsou něčím lepším. Dětský žaludek dokáže takovou potravu strávit bez problémů, pokud není olej přepálený. Proto smažte raději opatrně, na menším žáru. A sledujte teplotu oleje,“radí závěrem Alžběta Rodingerová.

Témata: Děti, Předškolák, Výživa a stravování, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, strava, Celý zástup, TAK, Dětský žaludek, Smažený sýr, Gastronomie, SMA, Kuřecí řízek, Slavnostní příležitost, Smažený kapr, Finsko

Video