Maminka.czŠkolák

Proč děti nesmí cukr? A proč je neuplácet sladkostmi

Jana Potužníková 6.  9.  2016
Děti a sladké k sobě z kdovíjakého důvodu neodmyslitelně patří. Přitom cukr je to poslední, co by se mělo na jídelníčku vašich miminek objevit. Proč?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Já ale vlastně tak trochu tuším, proč k sobě děti a sladké tolik patří. Je to z doby, kdy děti viděly čokoládu jednou za měsíc, protože jim ji prvorepublikoví rodiče přivezli z velkého města jako ještě větší vzácnost. Taky to bylo v době, kdy trocha cukru nevadila, protože děti měly jinak skvělou stravu, spoustu luštěnin, mléčných produktů, všechno jednoduché a účelně výživové.

Až to uděláš, dostaneš čokoládku... Proč se nevyplací děti uplácet?


Lítaly venku a televizi neznaly, protože nebyla, takže když pak slastně spořádaly tu kostičku čokolády nebo vytoužené lízátko z velkého výletu, jaksi se to ztratilo. Problém je, že sladké už není výjimečností podávanou jednou za „uherák“. Je každodenně přítomné a cukr nám děti kazí už od kojeneckého období. Co je na něm opravdu špatné, jak s ním zacházet v kojeneckém jídelníčku i dále a proč ho dětem rozumně dávkovat?

Riziková složka potravy

Sacharidy mají mnoho podob. Jsou tu sacharidy jednoduché neboli cukry, které najdete ve sladkostech, ale i v ovoci, v přílohách, jako jsou například těstoviny a rýže, anebo v bílém pečivu. A pak máme sacharidy složené pocházející většinou z celozrnných obilovin, luštěnin, zeleniny. A ten cukr, kterým doma běžně sladíte a o kterém je tu vlastně hlavně řeč? Bílý, rafinovaný, ale třeba i třtinový? To je také jednoduchý cukr a tělo takové cukry určitě potřebuje, dokážou mu totiž rychle dodat energii.

„Jejich zdrojem jsou ale již zmíněné ovoce, méně zelenina a veškeré přílohy, včetně pečiva a chleba. Cukry jsou přirozeně součástí například i mléčných výrobků v podobě laktózy, ačkoli i tam je cukr často ještě přidáván. A v této podobě jej z různých potravin tělo přijímá dostatečné množství,“ říká Věra Boháčová, nutriční terapeutka z Fóra zdravé výživy s tím, že jakýkoli cukr navíc je zbytečný a může být zvláště u malých dětí rizikovou potravinou.

Základní nebezpečí

„Na sladkou chuť cukru si děti velmi snadno zvyknou. Znají ji už z kojení, protože mateřské mléko je sladké, a budou ji vyžadovat i nadále. Problém je, že konzumace sladkostí pak může z jejich stravy vytěsnit potraviny důležité pro vybudování a udržení zdraví, správného růstu a vývoje. Dítě, které se nají sladkostí, pak už prostě nemá hlad,“ podotýká specialistka.

A já mám před očima scénu, kterou jsem nedávno viděla v jeslích u své dcery. Jedna z holčiček pravidelně bojkotuje oběd a pravidelně čeká na maminku, která jí v jednu odpoledne přinese koláček. Samozřejmě že holčička neobědvá, ví, že když nic nesní, přijde sladké, které jí jako chuť lahodí mnohem více než bulgur s červenou čočkou. Tady vznikají ty nelásky k zelenině, luštěninám, když jako náplast na domnělý hlad nabídneme to první, co máme po ruce.

Ovoce: Sladké, přesto zdravé mlsání

A co s jistotou víme, že dítě sní. Ano, sladké to bude vždycky. A je jen na nás, abychom s tím počítaly a vyhýbaly se tomu už od kojeneckého věku našich dětí. „Potraviny obsahující cukr jsou často zdrojem velkého množství energie, která, pokud není využívána ideálně pohybovou aktivitou, se musí někde projevit. A projeví se tím, že se její přebytky uloží v těle. Jinak než v podobě tuku to tělo ani neumí, takže dochází k tloustnutí dětí,“ upozorňuje Věra Boháčová na další nebezpečí.

Ruku v ruce

Cukr ve sladkostech je navíc záludný i v tom, že mnohdy nejde do dětského bříška sám, ale bývá obklopený ještě dalšími nepotřebnými nebo nevýhodnými látkami. Třeba tukem, protože o něm zase potravinářský průmysl dobře ví, že zintenzivňuje chuť a lahodnost.

A protože spousta ze sladkostí má být rovněž trvanlivá, jsou to tuky, které nejsou vhodné ani pro nás dospělé, natož pro děti. A pak jsou tu éčka, barviva…, a když si posčítáte, co dáte třeba svému ročnímu miminku do ruky v jedné malé sušence, tak mu to při troše té mateřské lásky prostě nemůžete udělat. Já vím, čte se to špatně, ale vážně.

Zkuste nejdřív pročíst etikety a najít ty potraviny, kde není přidaný cukr, které jsou slazené třeba jen ovocem. Budete hledat déle, než byste myslela.

Gaučáci a spol.

Konzumace cukru má pak i další následky. Znám tříleté lenochy, kteří na gauči u pohádek upíjejí slazená pitíčka a prokládají to lízátky. Ano, jsou to extrémy, ale nevyvážený přísun cukru je často viníkem „líných dětí“. Rychlé cukry okamžitě zvednou hladinu cukru v krvi, ale také se po nich rychle vytráví, takže dítě může být po cukříkové svačině velmi brzy hladové. A co pak udělá starostlivá maminka?

Nedávám dětem sladkosti. V očích většiny matek jsem zvrácená

Nabídne další energii v podobě další sladkosti. Výkyvy cukru ve stravě způsobují kolísání hladiny cukru v krvi a výkyvy v celkové energii dítěte. A způsobuje je jak jejich nadbytek, tak jejich nedostatek (když třeba vaše dítě nechce obědvat a čeká o hodinu déle na ten koláček, co dostane místo bulguru).

„Tohle všechno pak v raném věku utváří nevhodné stravovací návyky, které si děti nesou až do dospělosti, kde končívají obezitou a následnými zdravotními problémy, pokud se neprojeví už v dětství, což také není výjimkou,“ upozorňuje nutriční specialistka.

Čokoládu za odměnu?

S čím máte sladké spojené vy sama? Zavřete oči a představte si ten příjemný pocit, když se zakousnete do čokolády. Máte hned lepší náladu a úsměv na tváři?
Proč? Protože v dětství jsme téměř všichni dostávali sladké jako bolestné a taky za odměnu. Sladké se v českých rodinách vžilo jako nástroj motivace či odměny a často je spojeno se zajídáním emocí.

O tom vám roční kojenec jistě vyprávět nebude, ale pokud pláče a vy mu jako „náplast“ dáte sušenku, protože na tu se zaručeně rychle usměje, stane se pro něj sladké přesně tím, čím zají své trápení. V roce, v pěti i ve dvaceti letech, kdy pak taky může stát na váze, dívat se na metrákovou hranici a brečet, že sladké neumí ukočírovat.

Sladkosti dávejte dětem s rozmyslem!

Čím tedy sladké nahradit? Raději obejměte, nechte vyplakat, později vypovídat a jídlo (jakékoli) nabízejte ve stavu emočně klidném. A za odměnu dětem dávejte prožitky, zážitky. Jedině pak totiž mohou vnímat jídlo čistě jako zdroj energie, jako nástroj pro svůj růst a vývoj.

Budete za exoty

Jste odhodlaná zařídit, aby se u vás cukr moc neohřál? Gratuluju. Ale nejspíš budete za exota. Jen málo maminek totiž odolá a nedá dítěti s prvními zoubky do ruky sladké. Já po vlastních zkušenostech s marným bojem se sladkým prostě cukr dceři krotím. A čím bude dcera starší, tím víc spíš snad pochopí, že jíst je nutné hlavně to, co tělo potřebuje.

„Odsunovat podávání sladkostí dítěti na co nejvyšší věk je v pořádku. Snáze to jde určitě u prvorozených. Ale je třeba myslet i na to, že časem se dítě se sladkostmi může setkat i bez nás (ve školce, mezi vrstevníky), a pokud by jej do té doby neznalo vůbec, mohl by nastat problém. Řeklo by si: To neznám, to mi chutná, doma nemám, tak budu jak ‚utržený ze řetězu‘. Takže nejschůdnější se zdá cesta ‚kontrolovaného zla‘, tedy podávat dítěti sladkosti, ale s mírou a vybírat a naučit ho to tak, že je to pouze výjimečně,“ radí závěrem Věra Boháčová.

Inspirace do kuchyně

Na zdravé vaření s minimem soli a zdravé pečení s minimem cukru se zaměřuje spousta maminek blogerek. Kam se tedy můžete podívat, když chcete podávat ty správné sladkosti, po kterých se z vašeho kojence či batolete nevyloupne „váleček gaučákový“?

Ale pozor, ne každý recept je vhodný pro všechny věkové kategorie, proto čtěte a vybírejte pečlivě. A jen tak na okraj, zdravé v případě dětí do tří let neznamená celozrnné, jelikož celozrnnou mouku děti v tomto věku špatně tráví, zaměřte se tedy více na sledování cukru a dalších vhodných surovin. Varilamysicka.
cz
, Zdravamama.cz, Mamavkuchyni. cz.

A ještě pro zajímavost: Existují ženy, které jsou přesvědčeny o tom, že cukr je přímo toxický, návykový, a tak jej vymazaly ze svého života úplně. Pokud si chcete počíst pár radikálních názorů, jděte na Cukrfree.cz nebo si pusťte dokument Cukr blog Andrey Culkové, která cukr vyškrtla rodině poté, co během třetího těhotenství prodělala těhotenskou cukrovku.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Miminko, Předškolák, Školák, Batole, Kojenec, Cukr, Ovocný koncentrát, Složka, Sladké pití, Roční kojenec, Zdravé pečení, Mléčný produkt, Theodor, Vyladění, Koláček, Nutriční terapeutka, Lízátko, Uherák, Věra Boháčová, Sla, Starostlivá maminka, Metrák