[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Simona Dzuricová Brázdilová je z těch maminek, které od narození vedou své děti k životu s minimem cukru. Chcete vědět, jak můžete být v normálním životě s „cukrovou izolací“ úspěšná? „Když jsem porodila Theodora, měla jsem kromě jiného jasno v tom, že udělám maximum, aby si do života odnesl správné stravovací návyky. Dlouho jsem kojila, u příkrmů jsem začala zeleninou a kromě mateřského mléka Theo neznal k pití nic jiného než vodu. Vlastně se nám vše dařilo dodržovat, než nastoupil do školky... Tam se objevilo sladké pití v podobě slazeného čaje, šťávy, k obědu buchty s nutellou, ke svačině pečivo s nutellou a jako pochvala bonbony. Takže jsem byla za matku prudičku, protože jsem trvala na tom, aby Theo pil jen vodu, vlastně mu ani nic jiného nechutnalo, a bonbony jsem zakázala. A to v září chtějí po všech rodičích, aby kromě papírových kapesníků každý přispěl šťávou a sáčkem bonbonů, takže si představte, co tam někteří rodiče nanosí!
Tak třeba první kojenecké sušenky, aby děti trénovaly kousání. Jsou vhodné často už od šesti měsíců, vyrábějí je renomované společnosti, stojí spoustu peněz a ano, obsahují v nějakých řekněme osmdesáti procentech případů rafi novaný, případně třtinový cukr. Často sice v bio kvalitě, ale to na vlastnostech cukru nic nemění. Když chcete dítěti dát sušenku, raději ji upečte. Přidaný cukr najdete i ve spoustě dětských přesnídávek. Zásadně se dívejte po těch, které na sobě mají označení „bez přidaného cukru“. Ano, jsou dražší, ale ovoce, ze kterého jsou, prostě něco stojí. Sklenička za desetikorunu bude obsahovat ovocný koncentrát, vodu a cukr pro doslazení, protože to je prostě levnější. Po cukru se dívejte i u maso-zeleninových příkrmů, když je kupujete. Pro vyladění chuti i v takových případech výrobci sahají sem tam po „sladkém mámení“.