Maminka.czŠkolák

Proč děti nesmí cukr? A proč je neuplácet sladkostmi

Jana Potužníková 6.  9.  2016
Děti a sladké k sobě z kdovíjakého důvodu neodmyslitelně patří. Přitom cukr je to poslední, co by se mělo na jídelníčku vašich miminek objevit. Proč?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak jsem učila syna žít bez cukru

Simona Dzuricová Brázdilová je z těch maminek, které od narození vedou své děti k životu s minimem cukru. Chcete vědět, jak můžete být v normálním životě s „cukrovou izolací“ úspěšná?

„Když jsem porodila Theodora, měla jsem kromě jiného jasno v tom, že udělám maximum, aby si do života odnesl správné stravovací návyky. Dlouho jsem kojila, u příkrmů jsem začala zeleninou a kromě mateřského mléka Theo neznal k pití nic jiného než vodu. Vlastně se nám vše dařilo dodržovat, než nastoupil do školky...

Tam se objevilo sladké pití v podobě slazeného čaje, šťávy, k obědu buchty s nutellou, ke svačině pečivo s nutellou a jako pochvala bonbony. Takže jsem byla za matku prudičku, protože jsem trvala na tom, aby Theo pil jen vodu, vlastně mu ani nic jiného nechutnalo, a bonbony jsem zakázala. A to v září chtějí po všech rodičích, aby kromě papírových kapesníků každý přispěl šťávou a sáčkem bonbonů, takže si představte, co tam někteří rodiče nanosí!

Co dáváte svým dětem aneb Svačiny, kterými si zakládají na obezitu

Nutno podotknout, že bydlíme na vesnici a školka i škola je státní, takže pokud má rodič problém s jídelnou, musí dítě vybavit z domu, jiná varianta není. Dnes je Theo ve třetí třídě, vodu i bonbony jsme ustáli, ale nutellu už méně, a protože je po mně, miluje čokoládu. Snažím se s ním mluvit o tom, jak cukr i jiné věci škodí, ale ano, stravuje se ve škole. Naštěstí věci jako ovocné knedlíky zasypané horou cukru a utopené v másle mu nechutnají. Pořád to beru, že na spoustu věcí si přijde sám, a doma se prostě snažíme jít příkladem...“

Sladké odměny: Opatrně s nimi!  

Kde cukr je a kde ho nečekáte

Tak třeba první kojenecké sušenky, aby děti trénovaly kousání. Jsou vhodné často už od šesti měsíců, vyrábějí je renomované společnosti, stojí spoustu peněz a ano, obsahují v nějakých řekněme osmdesáti procentech případů rafi novaný, případně třtinový cukr.

Často sice v bio kvalitě, ale to na vlastnostech cukru nic nemění. Když chcete dítěti dát sušenku, raději ji upečte. Přidaný cukr najdete i ve spoustě dětských přesnídávek. Zásadně se dívejte po těch, které na sobě mají označení „bez přidaného cukru“.

Ano, jsou dražší, ale ovoce, ze kterého jsou, prostě něco stojí. Sklenička za desetikorunu bude obsahovat ovocný koncentrát, vodu a cukr pro doslazení, protože to je prostě levnější. Po cukru se dívejte i u maso-zeleninových příkrmů, když je kupujete. Pro vyladění chuti i v takových případech výrobci sahají sem tam po „sladkém mámení“.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Výživa a stravování, Miminko, Batole, Školák, Kojenec, Cukr, Nutriční terapeutka, Nutriční terapeut, Koláček, Theodor, Starostlivá maminka, Složka, Až do dospělosti, Papírový kapesník, Normální život, Zeleninový příkrm, Pár rad, Tloustnutí, Třtinový cukr, Lenoch, Sla, Příjemný pocit