Proč některé děti začnou bojkotovat kojení? Tohle jsou nejčastější důvody

Martina Machová 12.  11.  2018
Skoro to vypadá, že mu vaše mléko není najednou dost dobré! Vzteká se, kroutí, prohýbá do luku, odmítá sát – jednoduše dává najevo, že toto on konzumovat rozhodně nebude! Co potom dál?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Žádný učený z nebe nespadl, a tak i mateřským instinktem vybavené mamince i sacím reflexem od přírody obdařenému miminku obvykle chvilku trvá, než si po porodu najdou v otázce kojení svůj vlastní a jedinečný rytmus. I tak sehranou dvojici v průběhu týdnů či měsíců někdy překvapí nenadálý a obvykle přechodný bojkot kojení.

Kojení a nálady! Může stres ovlivnit kvalitu mateřského mléka?

Tehdy děťátko dává z nepochopitelných důvodů rozličnými způsoby najevo, že kojení vyhlašuje válku – jako by mu mateřské mléko již nebylo dost dobré! Začne se u krmení vztekat, kroutit nebo dokonce znechuceně vyplivovat prs. Co se v té malé roztomilé hlavičce odehrává? Co jej k takovému počínání vede?

9 nejčastějších důvodů, proč některé děti začnou bojkotovat kojení

  • Něco jej během kojení ruší (televize, rádio, nový parfém apod.). A pozor, může to být i věc či situace, která jej dříve nechávala chladným! Neboť jak děťátko roste, svět okolo jej zajímá mnohem více, než když přišlo na svět, občas dokonce více než samotné kojení.

  • Někdy je toho na něj zkrátka moc; zažívá příliš aktivit, podnětů a změn – jednoduše má velmi nabitý denní program. Citlivější děti pak mohou být u kojení rozrušené a nevyrovnané.

  • Vliv na zdárný průběh kojení může mít i nenadálá změna běžného denního režimu (nástup a společné odvádění staršího sourozence do školky, částečný úvazek maminky apod.)

  • Jistý vliv, který vypozorovaly už naše babičky, mívá v některých případech menstruace, i když to obvykle lékaři popírají. Některé maminky však potvrzují, že během menstruace jejich dětem mlíčko tolik nechutná. Na chuť mléka mají dále vliv i určité léky, výrazné potraviny a třeba i prodělaná retence mléčného kanálku.

  • Podobně jako u dospělých je i u dětí obvyklé, že v době, kdy se o ně pokouší nějaká nemoc, jedí o něco méně. Zvláště začínající rýma, bolest ouška a infekce dutiny ústní můžou děťátku kojení značně znepříjemnit.

  • Negativní vztah ke kojení občas vyvolá také prudká reakce maminky na hrubší stisk bradavky malým nenasytou.

  • Kojenci může nepěkně zamotat hlavu i souběžné krmení z láhve, z níž mléko teče obvykle snadněji. Prachobyčejný prs, kdy je potřeba řádně sát, jej pak může nepěkně rozčílit.

  • V některých případech může za bojkot špatně fungující vypuzovací reflex. Mléko teče buď špatně, nebo naopak velmi prudce.

  • Miminko a maminka jsou ještě dlouho po porodu spojené nádoby a je tedy docela možné, že příliš zaměstnaná, ustaraná a vyčerpaná maminka přenese svou nepohodu i na děťátko.

Devět slavných žen se svěřilo: Jaké to bylo, když kojily:

Nedělejte ze sebe živý dudlík. Jak odbourat časté noční kojení?
Při kojení se laskavě zakryjte. Tahle vtipná máma to vyřešila po svém
Proč dítě pláče po kojení? Může jít o alergii, reflux, ale také o pocit bezpečí
Témata: Kojenec, Praktické rady, Miminko, Menstruace, Slavná žena, Krmení, Stisk, Zdárný průběh, Boj, Nejčastější důvod, Mateřské mléko, Mateřský instinkt, Luk, Dutina ústní, Mléko, Prsa, Děťátko, Zac, Maminka, Citlivé dítě, Nepochopitelný důvod, Sací reflex, Starý sourozenec, NEJ, Částečný úvazek, Menstruační kalhotky na Heureka.cz

Video