Maminka.czSpánek

Království za trochu spánku! Co radí pediatr a osvědčilo se v praxi?

redakce 1.  4.  2022
Spánek je přirozený způsob, jak si tělo může odpočinout, zregenerovat síly a uvolnit se. Jenže co když vaše dítě nespí, i když jste zkusili všechny zaručené recepty? Navštivte pediatra a začněte pátrat po příčině. „Léčba poruch spánku je pestrá a záleží vždy na příčině,“ vysvětluje v rozhovoru pediatrička Jana Šumanová.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Jak často pediatr problematiku spánku řeší? U jak starých dětí? O jaké konkrétní potíže jde a jaké jsou nejčastější příčiny?

Problematiku spánku řeším v pediatrické praxi poměrně často a u všech věkových kategorií dětí. V kojeneckém věku jde nejčastěji o poruchu spánku při bolestivém růstu zubů, při jiném neklidu dítěte nebo při častém nočním probouzení se s vyžadováním tekutin.

U batolat a předškolních a mladších školních dětí se objevují noční děsy, kdy se dítě opakovaně probouzí s křikem a pláčem, dále jsou časté poruchy spánku při nočních růstových bolestech nohou a také neklid při onemocnění roupy, které je v dětském věku časté.

U dospívajících dětí jsou časté poruchy usínání spojené s úzkostmi, trémou nebo jinými psychickými potížemi, zde je vždy nutné vyloučit užívání návykových látek a psychiatrická onemocnění.

VIDEO: Podívejte se na jeden uspávací trik

2. V jaké míře je to záležitost pediatra a kdy a jak často posíláte dítě s tímto problémem ke specialistovi?

Nekomplikované případy, které jsou nejčastější, řeším s rodiči ve své ordinaci, nezbytné je stanovení příčiny poruchy spánku a vyloučení organického onemocnění. V případě potřeby doplňujeme laboratorní vyšetření, dále vyšetření neurologem, psychologem, případně dětským psychiatrem či jiným specialistou.

3. Jaké metody, přípravky, léky volíte a proč?

Léčba poruch spánku je pestrá a záleží vždy na příčině. Vedle nezbytných režimových opatření užívám často již několik let k léčbě i homeopatické léky. U kojenců s bolestivým růstem zubů lék Chamomilla 30 C nebo vícesložková homeopatika. U neklidných dětí používám homeopatikum Rhus toxicodendron a u dětí, které v noci vyžadují časté pití, homeopatický lék Silicea. V léčbě nočních děsů mohou pomoct homeopatika Stramonium, Kalium bromatum nebo Calcarea carbonica, u lehčích poruch spánku a u lehčích poruch spánku spojených s úzkostí pak doporučuji některé vícesložkové homeopatické léky.

4. Jaké vidíte hlavní výhody homeopatické léčby, a to ve vztahu k sobě i ve vztahu k pacientům – co ti nejvíce oceňují?

Homeopatika jsou šetrná, nejsou návyková, nezatěžují játra ani ledviny, nevyvolávají alergii ani fotosenzitivitu, dětem nevadí jejich chuť a při užívání pak dobře spolupracují.

Témata: Zdraví, Děti, Rozhovor, Spánek, Král, Psychomotorický vývoj, Pediatr, Onemocnění, Příčina, Léčba, Calcarea carbonica, Porucha spánku, Lék, Jana Šumanová, SPA, Psychiatr, Dětský psychiatr, Recept, Zdraví na Heureka.cz