Maminka.czRodina a vztahy

Proč jsou tak důležité společné večeře? A v čem pak děti vynikají?

Tereza Víchová 17.  8.  2019
Často to může být jediná chvíle, kdy se během dne sejdete. Doma má být pořádný stůl a za ním všichni členové rodiny. Souznění a zdravý vztah k jídlu jsou zaručeny!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

U nás doma se jedlo vždycky „hopem“, protože přece: „Jíme proto, abychom žili. A nežijeme proto, abychom jedli.“ Studentská cesta do Francie pro mě znamenala velké wow. Večeře tady trvala dvě hodiny. Stůl plný jídla, spousta povídání (ovšem také vína pro dospělé, vždyť jste ve Francii). Všudypřítomné drobky z baget a potom dlouhé uklízení. Ale ta zábava! Vychutnávání každého sousta! Rodinné souznění! To jsem si uchovala v hlavě jako velký vykřičník pro svou budoucí rodinu. 

Snažím se. Vycházejí nám zatím jen víkendy i vzhledem k tomu, že mají kluci večer plavecké tréninky a nejmladší jde mezitím spát. Když to ale vyjde, jsou to hezké chvilky. 

Jak naučit dítě jíst příborem? Základem je společné stolování

Přispívá k šťastnému rodinnému životu

„Rodinná večeře je zejména pro ty nejmenší opravdu velmi důležitým socializačním prvkem. Děti se při ní učí sdělovat své pocity z toho, co během dne zažily, a zároveň si také vštěpují zásady správného stolování, přípravy jídla a vhodného výběru potravin,“ uvádí hlavní důvody pro společné chvíle u stolu pediatrička Silvia Bajová z Nemocnice Na Homolce. „Umět se zastavit v dnešní hektické době a alespoň na chvilku odsunout stranou telefony, počítače, televize a iniciovat rodinu, aby během klidné a pohodové chvíle zpracovala aktuální prožitky, je důležitý, bohužel však často opomíjený a podceňovaný rituál. Výrazně ale přispívá k dobře fungujícímu šťastnému rodinnému životu,“ dodává lékařka. 

Umění diskutovat a naslouchat

Dokazuje to i vědecké bádání. Podle výzkumu kanadské University of Montreal společné večerní rodinné stravování přispívá k tomu, že se děti dlouhodobě cítí lépe psychicky i tělesně. Výsledky zveřejnil časopis Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics. Odborníci sledovali děti ve čtyřletém období od jejich šesti do deseti let a srovnali skupinu, která se pravidelně účastnila společných rodinných večeří, se skupinou, kde bylo společné večerní stravování spíše výjimkou. A výsledek? Děti, které stolují s rodiči, mají lépe rozvinuté sociální schopnosti, umějí diskutovat i naslouchat. Vybavují se tak skvěle pro budoucí život. 

CHYTRÉ TIPY KE STOLOVÁNÍ 

Radí Iva Málková, zakladatelka STOB (Stop obezitě)

Jídlo nikam neodnášejte 

Špatná rodinná komunikace u stolu může přispívat k neadekvátnímu příjmu potravy. Společný stůl je prostorem, ve kterém se mocně vychovává, nenechte si tedy ujít tuto příležitost. I kdyby se měla sejít jen část rodiny v danou hodinu, nedopusťte, aby si členové rodiny odnášeli jídlo k televizi, k rozdělané práci, ke hrám u počítače. Naopak televizi vypněte a odneste mobilní telefony. 

Spory ke stolu nepatří 

Vytvořte u stolu pohodu, neřešte při jídle problémy, kdy vychováváte dítě negativně. Nerozdmýchávejte tedy při jídle manželské spory, nekárejte děti za neúspěchy ve škole či jiné prohřešky. Pokud řešíte problémy, zda uděláte radost babičce rumem, či bačkorami anebo jestli půjdete o víkendu do zoo, či na kolo, pak vychováváte pozitivně. Vzájemně si nejen povídejte, ale také si navzájem naslouchejte. 

Nedojedení nebo přidání. Nekomentujte! 

Nedopusťte, aby bylo při jídle napětí. I když nesnášíte, pokud se vyhazuje jídlo, odpusťte si výchovné pětiminutovky o hladových dětech v Africe, kdy do sebe dítě se slzičkami v očích tlačí poslední sousto dušené zeleniny. A naopak nekomentujte nevhodně, když si dítě přidává. Společná posezení vytvářejí chuťové preference u dítěte. Nejen to. Dítě si všímá, jak se s jídlem zachází. Jestli se navaří a pak vyhazuje, zda náplní života je jídlo, nebo naopak asketismus, zda se střídá držení diety maminky s přejídáním. To vše dítě ukládá do paměti a utváří to jeho vztah k jídlu i postavě. 

Zapojte dítě do příprav 

Nechte také dítě, ať se aktivně zapojí do nákupů a přípravy zejména víkendového společného posezení. Taková hezky připravená sobotní snídaně může být ideálním startem do víkendu. 

Vnímejte jídlo všemi smysly

I vy můžete ze společného stolování jen těžit. Jíst takto totiž nahrává stylu pomalého a vědomého jedení. A to vede k přirozené úpravě hmotnosti. Když do sebe totiž „nehodíte“ těch pět knedlíků, které jste si bezmyšlenkovitě nahrnuli na talíř, zjistíte brzy, že vám jich do pocitu sytosti stačí méně. Zkuste během společných večeří žít opravdu jen přítomným okamžikem. Vnímejte jídlo všemi smysly – jak vypadá, jaký má tvar, povrch, strukturu, vůni. Pokuste se i u známého jídla objevovat co nejvíce chutí. Zhruba v polovině pokrmu pak udělejte pauzu, nadechněte se, hluboce vydechněte a řekněte si na škále jedna až deset, jak jste hladoví. Pokud zjistíte, že už hladoví nejste, pokuste se jedení zanechat. A jen si povídat s rodinou. 

Vařte chytře

Neztrácejte čas vařením složitých jídel, to raději déle poseďte společně u talířů s jednoduchými pokrmy. Kvalitní těstoviny nebo dobré maso přece musí chutnat každému a připravíte je za pár minut. Kam to půjde, přidejte zeleninu a naopak se vyhýbejte třeba jíšce nebo smetaně. Ideální je naučit se jídla z jednoho hrnce a využít veškeré dostupné pomocníky moderní kuchyně – nádobí s nepřilnavým povrchem, mixéry, chytré hrnce nebo grily. 

Témata: Děti, Rodina a vztahy, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Rodina a vy, Uklízení, Souznění, Francie, TAK, Iva Málková, Člen rodiny, Večeře, Zdravý vztah, Stůl, Nemocnice na Homolce, Společná večeře, Silvio Bajová, HMO, Bádání, Jídlo, Afrika, Sousto, Stolování, Nádobí, DŮL

Video