Maminka.czKojenec

Proč má vaše miminko studené ruce i nohy? Klidně oblékejte rukavice i ponožky navíc

Tereza Víchová 18.  12.  2016
Teploučké miminko na vašem těle hned po porodu. Krásný pocit. A za pár hodin má v postýlce pod peřinkou studené ručičky i nohy. Je to normální? A jak miminko oblékat „tak akorát“?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jakmile ho babičce vypravíte do kočárku, za rohem nenápadně přidává svou starou dobrou teplou deku a na návštěvě nenápadně podotýká, že děti a housata mají být v teple. Váš uzlíček má ale pořád studené ruce i nohy. Nezoufejte, problém postupně zmizí a vy také postupně společně zjistíte, co a jak přidat či ubrat pro pohodlí a spokojenost.

„Cibulové“ pravidlo vrstvení. Víte, jak miminko obléknout na podzim?

Rychleji se zahřeje, rychleji vychladne

„Už několik měsíců mě rodina partnera doslova drtí,“ stěžuje si Romana, maminka dvouměsíční Terezky.

„Kdykoli se přijdou podívat na malou, běží s ní k topení a neodpustí si poznámky, že má studené ručičky. Na mou námitku, že víc oblečená je zpocená jako myš, vůbec nereagují.“ A jak je to tedy u miminek s jejich tělesnou teplotou?

„Termoregulace novorozenců je zásadně horší než u dospělých,“ říká vedoucí lékař novorozeneckého oddělení Nemocnice Nymburk Radomír Pavluv. „Miminko má větší povrch těla vzhledem ke své váze. A povrchem těla – zvláště třeba hlavy – ztrácí mnohem větší množství tepla i tekutin než dospělý. Dítě tedy také oproti dospělému rychleji vychladne, ale dříve se přehřeje i dehydratuje.“

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Kojenec, Miminko, nošení dětí, Merino, Pavlův, Vlažná sprcha, Nymburk, Nejdůležitější věc, Kamaše, Sprcha, Tělo dítěte, Malý atopik, Zátylek, Celé tělo, Rukavice, Rukáv, Zbytečná zátěž, Kritérium, Zahřátí, Klid, Vaše miminko, Až do dospělosti

Video