Maminka.czČasopis Maminka

Proč miminko bolí klouby

Zuzana Labudová 22.  10.  2013
Proč miminko bolí klouby
Záněty kloubů máme obvykle spojeny spíše s pokročilým věkem. Mohou se ale vyskytnout i u těch nejmenších.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Juvenilní chronická artritida je skupina onemocnění, při nichž jsou zaníceny klouby u dětí od narození do 16 let. Příčina této choroby je bohužel neznámá. Nejčastěji, přibližně v polovině případů, jsou postiženy velké klouby, tedy zápěstí, kolena a kotníky, většinou jenom na jedné polovině těla. Někdy je zanícena i pánev či páteř.

Asi v pětině případů bývají společně s velkými klouby zánětem postiženy také drobné klouby na rukou či chodidlech, v takovém případě je postižení obvykle naopak symetrické v obou polovinách těla. Některé děti mají zánět i v čelistním kloubu nebo rameni. Pouze někdy se k zánětu přidává horečka a růžová kožní vyrážka zejména na trupu, lékař může konstatovat také otok jater nebo sleziny.

Kdo je chiropraktik? Pomůže vám, když vás bolí záda, ale nevyřeší příčinu

Jak nemoc poznáme?

U kojenců je samozřejmě potíž v tom, že nám neřeknou, co a jak je bolí, ale svoje obtíže nám dají najevo pouze rozmrzelostí či pláčem. V případě juvenilní artritidy je však na zaníceném kloubu obvykle patrný otok, větší kojenci se pak přestávají pohybovat, stoupat si či vůbec zanícenou končetinu jakkoli namáhat.

Určení správné diagnózy je přirozeně na lékaři nebo lékařce, vy jako rodič ale nejlépe poznáte, že pláč vašeho miminka není „normální“, nýbrž bolestivý, a dozajista také rozpoznáte změny v pohybovém chování dítěte. Tyto své rodičovské instinkty nepodceňujte, obvykle fungují velmi dobře.

Nepříjemné cvičení

Léčba juvenilní artritidy je v podstatě dvojí: používají se léky a fyzioterapie. Při speciálním cvičení dokáže fyzioterapeut udržet klouby funkční a předcházet tak vzniku deformit.

Zejména u kojenců je takové cvičení velmi žádoucí, protože jejich pohybový aparát se prudce rozvíjí, a navíc děti v tomto věku velmi rychle rostou. Při cvičení s fyzioterapeutem se obrňte trpělivostí, protože je pravděpodobné, že děťátku se nebude líbit, což dá zřejmě hlasitě najevo. Je to podobné jako u dětí, které musejí cvičit tzv. Vojtovu metodu. Obvykle při tom hodně pláčou, což je pro rodiče extrémně psychicky náročné.

Zkuste si opakovat, že pokud teď nevydržíte pár proplakaných minut či hodin, později může vaše dítě plakat mnohem déle. Myslete také na to, že jakmile bolest a nepříjemné cvičení odezní, dítko se rychle uklidní a na utrpěná příkoří brzy zapomene. Každopádně je neopusťte a při cvičení na ně mluvte, aby vědělo, že v tom není samo. Léčba pomocí medikamentů se zaměřuje na tlumení bolesti a odstraňování otoků kloubů.

=====Dobrá prognóza=====

Přestože je juvenilní artritida poměrně nepředvídatelné onemocnění a lékaři jsou při předpovídání budoucnosti nemocného dítěte velmi opatrní, většinu postižených rodin potěší informace, že asi 80 % dětí se s nemocí popere zcela bez následků. Někdy jsou bohužel klouby poškozeny trvale, pravděpodobnost tohoto méně pozitivního vývoje nemoci je větší právě u dětí, které juvenilní artritidou onemocní před pátými narozeninami. Každopádně jde o běh na dlouhou trať, protože tato choroba trvá minimálně šest týdnů. Aktuálně se nemoc vyskytuje asi u dvou až dvaceti dětí ze sta tisíc a až třikrát častěji si vybírá holčičky.

Nejčastěji se objeví buď v kojeneckém či batolecím věku, anebo až v pubertě. Proč se tato choroba vyskytne, není jasné a vědci se kloní ke dvěma teoriím: jednak může jít o autoimunitní onemocnění podobně jako třeba u chorob štítné žlázy, jednak se může jednat o genetickou dispozici. Některé výzkumy ale počítají i s vlivem různých infekcí či hormonální nerovnováhy.

Bolestivý zánět kyčle

Zatímco juvenilní artritida postihuje častěji dívky, akutní koxitida, tedy zánět kyčelního kloubu, se vyskytuje častěji u chlapců. Také zde je příčina onemocnění neznámá, jeho hlavním příznakem je bolest v kyčli, která může vystřelovat do třísla, stehna nebo kolene. Brzy po onemocnění se přidává omezená pohyblivost, takže i zde můžete pozorovat, jak se vaše miminko nechce opírat o postiženou nožičku. Při podezření na koxitidu je nejlepším pomocníkem ultrazvuk, který obvykle odhalí zvýšené množství tekutiny v kyčelním kloubu. Naštěstí jen asi v pěti procentech případů jsou postiženy obě nožičky zároveň, občas se ale stává, že po vyléčení jedné končetiny se tekutina objeví v druhé.

Kdo vydrží v klidu?

V prvních dnech po onemocnění se obvykle dětem příliš pohybovat nechce, protože je postižená nožička dost bolí. Poté, co začnete podávat protizánětlivé léky (třeba Ibalgin nebo Nurofen, podle doporučení ošetřujícího lékaře), bolesti obvykle poměrně rychle ustoupí a s dětmi začnou šít všichni čerti.

Klidový režim, který je základem léčby zánětů kyčelního kloubu, se pak stává bojem mezi dítětem a rodiči o to, kdo vlastně bude v klidu. Snažte se udržet svého potomka v klidovém režimu co nejdéle, byť by to mělo znamenat, že váš klid bude v nenávratnu. Prognóza je sice u dětských koxitid vynikající, většina dětí se uzdraví zcela bez následků, takový výsledek je ale závislý na tom, že nezanedbáte léčbu ani rekonvalescenci. Jednou z komplikací může být tzv. Perthesova nemoc, což je nekróza hlavice kyčelní kosti. Vyskytne se asi u jednoho z deseti tisíc dětí, spíše u chlapců, nejčastěji ve věku od čtyř do devíti let.


 

Dáte si gumového medvídka?

Určitě jste už také slyšeli, že na klouby je nejlepší želatina z gumových medvídků. Kojencům je dávat samozřejmě nebudeme, ale starší děti a dospělí často považují gumové sladkosti za zdravější alternativu jiných pamlsků. Může to být pravda, pokud zvolíme výrobky z agaru, tedy rostlinné želatiny, bez umělých barviv a dalších éček. Kupříkladu želatinoví medvídci z prodejen zdravé výživy kombinují agar z mořských řas s přírodními ovocnými šťávami a taková kombinace vám ani dětem rozhodně neublíží. Želatina je navíc skutečně významným zdrojem bílkovin pro tvorbu kolagenu, což je základní stavební jednotka kloubní pojivové tkáně. Takže – dobrou chuť!

K čemu máme klouby

Kostra člověka je složena z 210 volně nebo pevně spojených kostí. Kloub je spojení vzájemně se dotýkajících dvou nebo více kostí, které slouží k pohybu dané části těla. Skládá se ze dvou styčných ploch, jež jsou pokryty chrupavkou – jde o kloubní hlavici a kloubní jamku. Kloubní pouzdro pak kloub uzavírá, tření zmírňuje kloubní maz. Mezi velké klouby patří zejména kolenní, loketní, ramenní, pánevní, hlezenní a zápěstní kloub, malé klouby se nacházejí mezi články prstů rukou a nohou.

Článek vyšel v časopisu Maminka 9/2013

Témata: Děti, Časopis Maminka, Želatina, Kloub, Autoimunitní onemocnění, Nejlepší pomocník, Bolestivý zánět, Kostra, Hlavice, Mimi, Perth, Nurofen, Pojivo, Kožní vyrážka, Ibalgin, Speciální cvičení, Velký kloub