Maminka.czMiminko

Proč miminko nechce spát?

redakce 14.  9.  2021
Trápí vás probdělé noci doprovázené pláčem vašeho miminka? Nevíte si rady, proč nechce spát? Malé děti nemohou říct, co je souží, a prostřednictvím pláče vyjadřují své pocity. Najděte důvod potíží a jděte naproti jejich lepšímu spánku. Poradíme vám, jak na to.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Příčin nespavosti u dětí může být celá řada. Mohou mít hlad, mokrou plenu, můžou je trápit rostoucí zoubky nebo dětská kolika.

VIDEO: Zdají se kojencům sny? A proč se ve spánku smějí?

Projevy nedostatku spánku

  • Usínání trvá dlouho a miminko je při něm neklidné
  • Přes den je unavené, podrážděné a náladové
  • Často se v noci budí a přes den spí nepravidelně

Pokud víte, že dítě netrápí žádný zdravotní problém, který je potřeba řešit s pediatrem či jiným odborníkem, zkuste pár tipů pro zdravý spánek vašich nejmenších.

Zajistěte mu pohodu

Nakrmené miminko je základ. Pokud ho trápí hlad, nemůže v klidu usnout, proto ho před spaním vždy přiměřeně nakrmte. Stejně tak se ujistěte, že má suchou plenu a v místnosti, kde spí, by měla být teplota do 20 °C. Miminko dávejte spinkat vždy v poloze na zádech. V poloze na bříšku hrozí riziko vdechnutí odříhnutého obsahu žaludku. Ani poloha na boku není vhodná, protože dítě se může snadno převrátit.

Pravidelný rituál před spaním

Čtení pohádek, zpívání ukolébavek, hlazení, mazlení, dudlík – možností je celá řada. Vytvořte si rutinu, která bude vyhovovat vám oběma, a dodržujte ji. Pravidelný režim pomůže s usínáním, a jakmile si na něj miminko zvykne, bude vědět, že s pohádkou přichází čas spát.

Miminko pořád nechce lézt. Co radí fyzioterapeutka?

Přirozený biorytmus

Když vaše dítě nechce spát, možná jej do postýlky ukládáte příliš brzy. Stejně jako vy má i vaše miminko svoje vnitřní hodiny. Pokud mu přes den zatemňujete místnost, zkuste to bez zatažení závěsů. Před spaním ho nenechejte koukat na videa, protože ho tak vystavujete nadměrnému umělému světlu. Umělé osvětlení může zpomalit nárůst hladiny hormonu spánku melatoninu, který přirozeně narůstá s ubývajícím světlem. Může to být jedna z příčin, proč dítě déle usíná, budí se a má noční můry. Zkuste na pár dní tenhle zvyk před spaním vynechat a uvidíte, zda to pomůže.

Tip redakce: Homeopatické léky mohou pomoci vašemu miminku, ať už ho zlobí bolest bříška, rostoucí zoubky nebo noční můry. Homeopatika mohou ulevit od bolesti a pomoci ke klidnému spánku.

Aromaterapie a masáž

Vyzkoušejte voňavou aromaterapii na uklidnění. Nejvhodnější esence jsou levandule a kokos, které můžete použít k masáži či do aromalampy. Když jsme u té masáže, zkuste miminku namasírovat chodidla. Pomůže to k uvolnění a uklidnění před spaním a podpoříte i vzájemnou blízkost.

Témata: Děti, Novorozenec, Kojenec, Miminko, Miminko, Praktické rady, Spánek, Zpívání, Pláč, Hlazení, Kolika, Spavost, Masáž, Melatonin, Spaní, SPA, Osvětlení, Probdělá noc, Rada