Maminka.czChování a vztahy

Proč muži žárlí? Projev lásky to není. Žárlivost může vztah zničit

Kateřina Prachařová 1.  3.  2017
Říká se, že kdo nežárlí, ten nemiluje. Je tomu skutečně tak, nebo je toto rčení jen berličkou pro ty, kdo svou žárlivost nedokážou ovládat? Pravdou je, že žárlivost není projev lásky, ale charakterová vlastnost, která do vztahu místo štěstí přinese obvykle jen problémy a často ho úplně zničí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Žárlí ženy i muži

Ženy a muži žárlí úplně stejnou měrou, v tom rozhodně rozdíl není. A to, že nejčastěji žárlí na svého partnera či partnerku, je také přirozené. Jejich motivace k žárlení i způsob, jakým se projevuje, se však často liší.

A mohou za to opět geny, pudy či evoluce, říkejte tomu, jak chcete. Muži jsou, jak známo, „rozsévači“, instinkt jim velí předávat své geny, co to de. Největším strašákem pro ně je, že by je někdo předběhl, a oni by pak měli vychovávat cizí potomky.

Proto jen těžko zkousnou fyzickou nevěru, kdy hrozí, že žena otěhotní, a v souvislosti s tím žárlí na všechno, co by k takové nevěře mohlo vést.

Přítel nemiluje mě, ale mojí dceru

Ženy mají strach, aby se muž nezamiloval

Oproti tomu ženu biologicky nezajímá ani tak to, kolik genů muž rozesel, ale spíše to, jestli zabezpečí právě ji a jejich společné potomky. Proto žena spíše odpustí jednorázovou fyzickou nevěru, která pro ni nemusí znamenat žádné ohrožení. Více ji děsí, že by se muž někde zamiloval, protože pak hrozí, že ji i děti opustí.

Z výše uvedeného plyne, že v očích žárlivého muže jsou jednou z velkých hrozeb bývalí milenci jeho partnerky. Se všemi totiž přece spala, může je s ním porovnávat, a co když se jí to s některým z nich tak líbilo, že se k němu kvůli tomu vrátí?

Muž v takové chvíli neřeší, že žena asi měla nějaký pádný důvod, proč se s dotyčným rozešla (nebo že ji on opustil), jediné, co ho zajímá, je, že s ním měla sex.

Příběh Simony: Žila jsem s žárlivcem. Jedinou možností byl rozchod

Bývalí partneři jako důvod k žárlivosti?

Proto také muži tak špatně snášejí zmínky o bývalých partnerech, a to i ti, kteří jinak žárlení nemají ve zvyku. Ta špetka pochybností tam zkrátka bude vždycky: Jsem aspoň tak dobrý jako ti přede mnou? Ne, musím být mnohem lepší!

Muž ale samozřejmě žárlí i na ostatní muže. Porovnává se s nimi a hodnotí, který z nich by pro jeho partnerku mohl být potenciálně zajímavější. Nebezpečí vidí především ve dvou typech rivalů. Prvním jsou z jeho pohledu atraktivní muži, kteří se ženě přece určitě musí líbit a navíc jsou určitě dobří v posteli.

Tím druhým pak muži úspěšnější než on, míněno bohatší, s vyšším společenským postavením. Paradoxem je, že pak žárlivci často přehlédnou ty zdánlivě nenápadné chlapíky, za kterými by se přece žádná žena neotočila.

A ejhle, právě s těmi je pak jejich žárlením unavená partnerka nejčastěji podvede.

Žárlí muži jinak než ženy?

Liší se i projevy mužské a ženské žárlivosti. Když odhlédneme od patologických žárlivců, kteří jsou schopni opravdu všeho, muži obecně žárlí spíše „potichu a nenápadně“, že si toho často ani nemusíme všimnout.

Žárlivou ženu si poměrně oprávněně spojujeme s hysterickými scénami, výstupy na veřejnosti, očividnou manipulací.

Žárlící muž si svoje soukromé peklo odbývá uvnitř sebe sama, mlčí a užírá se nejrůznějšími představami. Navenek ale nedává nic najevo, protože tím by se přece strašně shodil. Je však ale skupina, která to nakonec neunese a skrytá žárlivost vyústí v otevřenou agresi.

Z takových mužů se pak rodí domácí násilníci, kteří ve společnosti působí jako dokonalí milující manželé. Projevy své žárlivosti si schovávají až za zavřené dveře bytu.

Monika (41): Máme sex každý den. Už dvacet let

Mužské ego

Muž však samozřejmě nemusí žárlit jen na jiné muže. Plameny žárlivostí přiživuje citlivé mužské ego, a to je samozřejmě háklivé na plno věcí. Partnerčin úspěch, nedostatek její pozornosti, to, že jiným svěřuje věci, které jemu ne.

Velké části mužů proto vadí, když je jejich žena úspěšnější – minimálně v jejich očích – než oni sami. Především když vydělává více peněz, to je pro ně jako rudý hadr pro býka.

Podobné je to s tím, když žena zastává třeba vyšší pracovní pozici, má vyšší vzdělání, některému stačí k žárlení i to, je partnerka lepší třeba ve sportu nebo ho v něčem zkrátka dokáže porazit či zastínit.

Muži žárlí i na kamarádky

Ač to muži nechtějí přiznat, chladnými je nenechávají ani naše kamarádky nebo matky. Navenek se tváří shovívavě a s patřičným úšklebkem komentují, co spolu pořád můžeme probírat, ve skutečnosti žárlí, že jim svěřujeme věci, které oni sami nevědí. Připadají si pak nejistě.

Samostatnou kapitolou jsou pak další členové rodiny. Dokud partneři žili jen sami dva, byl muž pro ženu středobodem vesmíru. Ale najednou je tu někdy další. Možná „jen“ štěně nebo kotě, už to stačí, aby si muž připadal odstrčený (a ruku na srdce, někdy snad i oprávněně).

A co teprve, když přijde na svět miminko. I ten sebeuvědomělejší muž určitě pocítí osten žárlivosti, když pro ženu náhle jako by úplně přestal existovat, oči má jen pro toho malého drobečka a on se musí pomalu doprošovat, aby se na něj žena aspoň podívala.

Máte zkušenost s žárlivým partnerem? A jste vy sami žárliví?

Manželovy kamarádky - tolerovat, přetrpět, nebo striktně zakázat?
Nespíme spolu. Jak moc ovlivní narození dítěte partnerský sex?
Rodičovská postel? Zapomeňte! Tohle vás čeká, jakmile máte dítě

 

 

Témata: Láska a vztahy, Chování a vztahy, Partnerka, Vztah, Středobod, Zář, Největší strašák, Peklo, Evoluce, Štěně, Muž, Bývalý partner, Špetka, Pádný důvod, Projev, Žárlivost