Maminka.czJen pro maminku

Proč nepodceňovat hydrataci v těhotenství

Reklama 4.  7.  2022
Pravidelný pitný režim zabraňuje únavě a bolestem hlavy, zlepšuje soustředění a celkovou náladu. Víme to všechny, ale ruku na srdce, milé dámy, většinou se o svou hydrataci začneme starat až v těhotenství.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Průzkum dále ukázal, že 38 % současných a budoucích maminek považovalo svůj pitný režim před otěhotněním za zcela nebo částečně nezdravý, a pokud by ho mohly změnit, pily by větší množství tekutin s preferencí těch méně sladkých. V průběhu těhotenství pak 63 % maminek svůj pitný režim zlepšilo – zvýšily příjem tekutin, které pily průběžně během dne. Celkově ženy v době těhotenství vypily průměrně 2,3 l nealkoholických nápojů denně, což je o 200 ml více než před otěhotněním.

Zvýšený příjem tekutin v těhotenství podle odborníků napomáhá předejít řadě pozdějších komplikací a podpořit dobrý zdravotní stav svého potomka v jeho dětství i dospělosti. V těhotenství je ideální k pití čistá neochucená neperlivá voda v množství alespoň 1,5 litru denně – v závislosti na tělesné hmotnosti, s postupujícím těhotenstvím tedy více. Více tekutin vyžaduje i fyzická aktivita a teplé prostředí. Celkově se může budoucí maminka dostat i na více než 3 litry tekutin denně.  

Jaké tekutiny jsou pro nastávající maminku nejlepší?

Kromě kohoutkové vody doporučují nutriční specialisté také přírodní pramenité, kojenecké nebo minerální vody, které jsou velmi kvalitní, čisté a neupravené, bez obsahu chemických přídatných látek. Vhodné jsou i slabě a středně mineralizované vody s obsahem rozpuštěných pevných látek do 1000 mg/l, v období těhotenské nevolnosti raději neperlivé. V opodstatněných případech a po konzultaci s ošetřujícím lékařem může nastávající maminka zařadit do svého pitného režimu i vody silně mineralizované nebo léčivé, například pro doplňování hořčíku, jódu aj.

V prvním trimestru trpí spousta žen nevolnostmi nebo nechutenstvím, a tak pro ně může být pití čisté neperlivé vody problém. V tom případě si mohou pomoci například ovocným čajem bez cukru, teplým i vychlazeným, vodou ochucenou ovocem nebo mátou. Stejně tak může, ale nemusí, pomoci jemně perlivá voda a minerálka. Pokud budoucí maminky trpí velkým překyselením žaludku a zvracením, stojí za vyzkoušení bylinné čaje vhodné pro těhotné ženy, hodně naředěný nekyselý džus (broskve, meruňky, multivitamin, hruška apod.) nebo voda s trochou kvalitního ovocného sirupu.

Porodem to nekončí

Dostatečný pitný režim je neméně důležitý i během kojení. Také v tomto období pomůže maminkám se zvýšenou únavou a bolestmi hlavy, navíc podpoří hubnutí poporodních kil. Převládat by měla čistá neochucená neperlivá voda. Kojící ženy můžou vyzkoušet i různé speciální čaje. Přesto, že je hydratace naprosto zásadní, maminky by měly pamatovat i na to, že v případě tvorby mateřského mléka hraje nejdůležitější roli její celková pohoda.

Klepněte pro větší obrázek

Buďte vzorem pro své dítě

Základy správné životosprávy včetně pitného režimu se u dětí utváří už od batolecího věku. Pokud dítě nevidí matku pít nebo ji vidí pít po celý den jen kávu, není divu, že nemá potřebu pít a odmítá vodu. Navíc děti netrpí pocitem žízně tak intenzivně jako dospělí, přitom i mírná dehydratace má u nich velmi výrazný negativní efekt. Dítě, které nepije dost, je neklidné, zlobivé, má větší hlad nebo chuť na sladké. Ve školním věku pak může mít také horší výsledky, protože bude mít problém se soustředěním. Kromě toho může mít dítě větší tendence ke vzniku obezity a řady metabolických chorob. Pití dostatečného množství vhodných tekutin totiž pomáhá lépe regulovat chuť k jídlu.

Podle odborníků by základem pitného režimu dětí měla být čistá voda. Ideální jsou přírodní pramenité, kojenecké i minerální vody, které se vyznačují původní čistotou. To znamená, že do jejich přirozeného složení není nijak zasahováno, nesmí se používat chemické úpravy, nedezinfikují se. Vodu můžete ochutit ovocem nebo bylinkami. Pitný režim dětí lze zpestřit bezkofeinovými čaji, vhodné jsou zejména bylinkové (například heřmánek, roibos, citronová tráva, máta), a částečně také neslazeným mlékem.

1) Průzkum iniciovaný AquaLife Institutem mapoval postoje a návyky současných a nastávajících maminek k pitnému režimu. Výzkum se zabýval tím, jak vypadal pitný režim maminek, současných i budoucích, v době před otěhotněním, v průběhu těhotenství a po porodu a jaký vliv na jejich pitný režim mělo či bude mít případné kojení. Sběr dat probíhal formou online dotazování prostřednictvím panelu respondentů společnosti Médea Research. Průzkum proběhl v červenci 2020, zúčastnilo se ho 110 těhotných žen a maminek dětí do 3 let.

AquaLife Institute (www.aqualifeinstitute.cz) je organizace, která sdružuje přední odborníky a vědce zabývající se hydratací organizmu, výživou a zdravým životním stylem, ale i vodou jako přírodním zdrojem. Sleduje aktuální problémy a potřeby české společnosti v oblasti výživy a zdraví s důrazem na pitný režim a poskytuje informace s cílem zlepšit pitný režim a kvalitu života široké veřejnosti. AquaLife Institute také podporuje vědu a výzkum týkající se pitného režimu a vlivu příjmu tekutin na zdraví.

Témata: Jen pro maminku, Prezentace klienta, Reklama