Maminka.czVýživa a stravování

Proč novorozenci preferují sladkou chuť?

Martina Machová 22.  11.  2014
Nejenom mnohé maminky, ale především novorozená miminka milují sladké. Víte proč?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Víte, který z pěti smyslů je u novorozenců nejlépe vyvinutý? Není to ani hmat, ani sluch, ani čich nebo zrak, ale chuť! „Chuť je rozvinuta již od narození a novorozenec dává jednoznačně přednost sladké chuti.“ upřesňuje například praktická lékařka Martina Veselá. Navíc je prokázáno, že preference sladké chuti jde u novorozenců napříč kulturami, národy i místními zvyklostmi. Nabídnete-li novorozenci značně naředěný glukózový roztok, velmi pravděpodobně nebude hlasitě protestovat a ochotně a dlouze ochutná.

Oproti tomu na kyselé a hořké podněty zareaguje v  lepším případě sevřenou pusinkou, v horším případě rovnou pláčem – v tomto věku nejsrozumitelnějším komunikačním prostředkem.

Sladké je bezpečné

„Významnou preferenci pro sladkou chuť lze vysvětlit skutečností, že sladká chuť představuje zdroj energie (sacharidy), který nemá škodlivé účinky a je vhodný k požívání. Naproti tomu hořká chuť nás varuje před toxickými potravinami. Podobně nás kyselá chuť může varovat před zkaženými potravinami, zatímco slaná chuť naznačuje přítomnost minerálů,“ píše kupříkladu odborný informační bulletin 

Výzkumného ústavu potravinářského průmyslu. Zdá se tedy, že preferenci sladké chuti mají naši potomci jednoduše zakódovanou „od přírody“.

A co slané?

Slanou chuť prý začínají kojenci zřetelněji rozeznávat okolo čtvrtého měsíce věku. Tehdy se totiž na jazyku, přesněji v chuťových pohárcích, jimiž je tento citlivý orgán poset (pohárků máme v průměru okolo 10 tisíc), začínají objevovat proteiny citlivé na sodík, potažmo na sůl.

Mateřské mléko obsahuje až o třetinu více sacharidů, než mléko kravské

Je tedy naprosto logické, že chuť mateřského mléka je sladká, neboť toto mléko obsahuje poměrně vysoké množství sacharidů, především pak laktózy, která tvoří až 40 % energetické hodnoty mléka! (Tedy zhruba o třetinu až polovinu více, než nalezneme v mléku kravském.)

Sacharidy obsažené v mateřském mléce jsou skvělým, velmi dostupným a rychlým zdrojem energie nezbytné v období bouřlivého a rychlého vývoje kojence a batolete. Navíc po konzumaci sacharidy „nadupaného“ mateřského mléka dochází k uvolnění endorfinů a dostavuje se blažený pocit štěstí. Však to, milé maminky, samy znáte (když mlsáte)…

Témata: Výživa a stravování, Chuť, Sla, Blažený pocit, Praktická lékařka, Vysoké množství

Video