Maminka.czDěti

Mami, a proč na podzim pouštíme draky, opadává listí a ptáci sedí na drátech?

6.  10.  2020
Proč vlastně na podzim opadává listí ze stromů? Jak vznikl zvyk pouštět draky? Kvůli čemu dlabeme na Halloween dýně? Máme pro vás nápovědu k odpovědím na nejčastější podzimní dotazy, které uspokojí každého malého zvědavku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Víte, kdo je nejzvědavější stvoření na světě? Předškolák! Taky se ten váš ptá od rána do večera na všechno možné i nemožné a vy marně hledáte odpovědi? Tak teď už tápat nebudete.

Proč se barví listí na stromech?

Možná má každý strom svého skřítka, který vždycky v noci obarvuje lístky pastelkami. Možná se tak líčí stromy-holky, aby se líbily stromům-klukům. Možná…

A jedna netradiční dýně ;-)

Ve skutečnosti je to tak, že v listech s odcházejícím létem ubývá zelené barvivo, kterému se říká chlorofyl (protože „chloros“ řecky znamená „zelený“). Prostor dostanou další barviva, která si listy schovávají právě na tohle přenádherné období. Každý strom jich obsahuje trochu jiné množství, proto je paleta na podzim v parku nebo v lese tak pestrá. Taky záleží na tom, jak moc svítí slunko, a na spoustě dalších věcí.

Témata: Děti, Předškolák, Péče o dítě a jeho výchova, Mateřská škola, Podzim, hurikán, drak, ptáčci, Chlór, Řecko, Studené mléko, Amerika, Mrak, Zemský povrch, Magneto, Drát, Dýně, Jev, Erben, Jacek, Lucerna, Barvivo, Vodní pára, Vedlejší produkt, Meteor