Maminka.czChování a vztahy

Proč? Proč? Proč? 10 tipů na zvládnutí otázkového kolotoče

Zuzana Šustová 22.  7.  2013
Proč? Proč? Proč? 10 tipů na zvládnutí otázkového kolotoče
Děti nevědomky stále trénují naši trpělivost. My, jako moudří rodiče, jim musíme jednoduše a správně vysvětlovat vše, nač se ptají. Nenechte se vytočit a na každé PROČ reagujte stručnou, jasnou odpovědí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pro slepičí kvoč

Až vám dojdou slova nebo energie, odvěťte třeba nějakou dětskou hříčkou. Nebo raději řekněte nevím, než se rozkřičíte, protože zrovna nemáte čas a chuť postopadesáté odpovídat na banality. Dětem totiž jejich dotazy banální nepřipadají. Poznávají svět, nic moc o něm nevědí a potřebují se každý den ujišťovat, že svět je stejný, jako byl včera. My to víme, protože jsme dospělí. Ale děti se musí stále utvrzovat.

Desatero pro moudrého rodiče zvídavého dítěte

1.Vydržte odpovídat logicky a věcně, co nejdéle to jde. Když už to dál nejde, převeďte řeč na jiné téma.

2. Snažte se být co nejvíce věcní a co nejméně odborní. Děti chtějí vidět svět jednoduše. Potřebují chápat základní principy.

3. Uvědomte si, že rozšiřujete slovní zásobu dítěte. Ve svých odpovědích používáte slova, která vám dítě vrátí v následné otázce. Tento princip je velmi důležitý pro mentální a psychosociální vývoj vašeho potomka.

4.Vězte, že své dítě tak učíte asertivitě. Dítě položí otázku a přirozeně očekává odpověď. Sama víte, jak často jsme sami neasertivní a netrváme na odpovědi. A je to možná tím, že naše matky nám nebyly ochotné dát odpověď na každou banální otázku a my si zvykli na odmítání.

5. Toto je aktivita, ve které si nemůže pomoci kamarádem svého věku. Vy jste ten kontakt, který mu umožňuje pochopit právě ono PROČ. JAK, to už si dítě může vyzkoumat samo.

6.Vnímejte to sama jako konverzační hru. Slovní fotbal „máma – dítě“.

7.Není hanba odpovědět nevím. Ale raději nezneužívejte tuto reakci, abyste si nezničili reputaci velmi inteligentního rodiče.

8. Neztrácejte nervy, neodbývejte svého potomka. Ovšem vězte, že existuje také úhybný manévr "Zeptej se tatínka/babičky".

9. Nikdy dítě neponižujte. Žádná otázka přece není hloupá. Dítě skrze své PROČ poznává svět. Když se po miliónté ptá na stejnou věc, ověřuje si, že vaše odpověď je stále konstantní, že Země se stále otáčí kolem Slunce.

10. Zakázané odpovědi:
„Prostě proto!“
„Buď už zticha!“
„Starej se o svý!“
„Běž si hrát!“
„Neruš mě!“
„Teď vařím, nemluv na mě!“
„Neptej se tak blbě!“
„Ježišmarja, jak tě tohle napadlo?!“

Témata: Chování a vztahy, Hanba, Zvládnutí, Slovní fotbal, Tip, Kolotoč, Ota, Základní princip, Kolo