Maminka.czPraktické rady

Proč rozhodně nezakrývat kočárek plenou? Tohle video vás šokuje!

Gabriela Kolinová 28.  7.  2020
Dětský kočárek zakrytý plenkou může být v létě stejně nebezpečný jako rozpálené auto. Nevěříte? Podívejte se na následující video.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mnoho maminek či babiček se snaží chránit svá dítka před ostrými slunečními paprsky a přes kočárek přehodí plenku (některé ji dokonce připnou kolíčky). Dělají však velkou chybu. Proč? Protože plena přehozená přes kočárek na slunci může během chvilky zvýšit teplotu až o 15 stupňů. A dítě se tak přehřívá. 

Tento druh zakrytí a stínu způsobuje, že v kočárku je za chvilku teplo jako v peci. Kvůli snížené cirkulaci vzduchu mohou teploty rychle stoupat podobně jako v horkém autě.

ČTĚTE TAKÉ: Konec úmrtím dětí v rozpálených autech? Pomoci může mobilní aplikace

Podle studie publikované na webu www.svd.se byla teplota uvnitř nekrytého kočárku 22,2 stupně Celsia, po překrytí tenkou látkou dosáhla během půl hodiny hodnoty 33,8 stupně Celsia. Za hodinu teplota vyšplhala na neuvěřitelných 37,7 stupně Celsia.

Také ve videu, které koluje po internetu, teplota rychle vystoupala až na pro malé děti nebezpečných 39 stupňů. 

Miminka a termoregulace
Témata: Video, Novorozenec, Praktické rady, Miminko, Kočárek, šok, Stupeň, Auto, Plena, Sabinka, Slovensko, Vid, Internet, Přehoz, Plen, Vaš, Dětský kočárek, Mobilní aplikace, Rozpálené auto, Plenka, Následující video, Kočár, Teplota, Kočárky na Heureka.cz