Proč se miminka smějí

Vědci z londýnské univerzity se pustili do studia smíchu novorozenců a batolat. A upřímně řečeno, neobjevili nic, co bychom my rodiče už nevěděli z praxe.
Proč se miminka smějí

Vědci do průzkumu zapojili 1400 rodičů z 25 zemí světa, jimž položili takové otázky, jako například kdy se jejich dítě nejčastěji směje, čemu se směje, jaké hračky ho dokážou rozesmát a další. „Z odpovědí rodičů jsme se dozvěděli, že miminka se cíleně smějí už velmi brzy. Devadesát procent novorozenců se usmívá už v prvních dvou měsících života a v několika málo následujících týdnech se naučí naplno smát," říkají vědci. „Jen nepatrné procento odpovědí připouštělo, že se jejich dítě v prvním roce usmívalo, ale smálo se až po prvních narozeninách," dodává Dr. Caspar Addyman, který výzkum vedl. Z výsledků vyplynul také zajímavý postřeh, že chlapci se smějí více než holčičky. „Ptali jsme se také na to, jestli se děti více smějí na maminku nebo tatínka a jak se celkově projevují, jestli jsou většinu dne dobře naladěny, nebo častěji pláčou, abychom mohli vzít při výzkumu v úvahu i povahy miminek. Skutečně tu spojitost s budoucím charakterem je. Děti, které se později projevily jako melancholické a introvertní, se už jako miminka méně hlasitě smály a spíš byly zdrženlivé," vysvětluje Dr. Addyman.

Co se týče podnětů, které děti k smíchu vyprovokují, je jich celá škála. „Nejčastěji děti reagují smíchem na hru s blízkými, na jejich pitvoření a lechtání. Dále rodiče zmiňovali, že se jejich děti smějí také na svůj odraz v zrcadle nebo například při oblíbené činnosti, jako je třeba cákání ve vodě." Vědci v závěru výzkumu uvádějí, že děti využívají úsměv a smích jako druh komunikace s okolím, kterému tímto způsobem chtějí dát najevo, že je všechno v pořádku. Naopak pláčem nám sdělují, že se jim něco nelíbí. „Je to první projev společenského chování," dodává Dr. Addyman. Jak už bylo řečeno v úvodu, podle nás vědci nepřišli s ničím novým. Kdo má děti, ten ví, že jejich smích je to nejhezčí na světě, ať si ho vědci zkoumají, jak chtějí.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články