Maminka.czTěhotenství

Proč se nám nedaří podruhé otěhotnět, když první šlo v pohodě?

Michaela Čentešová 29.  11.  2016
Neutuchající touha po miminku, tikot biologických hodin a stres z každého neúspěšného pokusu otěhotnět neprovází jen páry, které chtějí první dítě. I čekání na druhého potomka může být dlouhou a trnitou cestou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V době prvních lásek jsme se s kamarádkami často naivně bavily nejen o svatbě a našem vysněném princi na bílém koni, ale také o tom, kolik chceme mít dětí, jestli holčičky, chlapečky…

Samozřejmě jsme řešily, kolik dětí chceme a jak daleko od sebe. Zkrátka jsme si život detailně naplánovaly a čekaly, že v dospělosti si budeme jen odškrtávat „SPLNĚNO“.

Umělé oplodnění krok za krokem aneb co vás čeká na cestě za miminkem

Jenže v životě to nakonec může být o dost složitější. To, že k vám první dítě přišlo rychle, neznamená, že to bude stejné i u druhého nebo třetího. Hodně maminek totiž překvapí, že cesta k dalšímu miminku může být trnitá i přesto, že ona i partner jsou naprosto zdraví.

„Mám sedmiletého syna, kterého jsme počali, dalo by se říci, bez mrknutí oka. Měla jsem tedy pocit, že pro mě nebude problém otěhotnět znovu. Vždyť moje tělo už rodilo, a navíc 32 let není přece žádný věk. Jenže jsem se spletla. S novým partnerem se snažíme o miminko více než rok a to, že nám to nejde, začíná zatěžovat náš vztah,“ popisuje strasti s početím dítěte dvaatřicetiletá Kamila. A její příběh rozhodně není ojedinělý.

V dnešní době má každý pátý pár toužící po miminku problémy. „Čísla ukazují, že asi dvacet procent párů, které přijdou na vyšetření s neplodností, nemá žádné zdravotní komplikace a jejich potíže jsou spíše psychického rázu.

Kliniky asistované reprodukce proto začínají doporučovat psychoterapie, které mohou odhalit různé bloky a pomoci odstranit stres, který samotné neúspěšné pokusy o miminko vyvolávají,“ hovoří na toto téma fertility koučka Renata Nouveau Parboa, která se stará právě o páry, jež mají s početím problémy.

Témata: Těhotenství, Než otěhotníte, Časopis Maminka, Neplodnost a IVF, Umělé oplodnění, Pomocná ruka, Početí dítěte, Sociální situace, Volný průběh, Klinický psycholog, Editorka, Věc být, Lenka Čopáková, Embryo, Dárce, Reprodukce, Nový pár, Happy end, Pracovní prostředí, Druhá dcera, Sexuální život, Hladina testosteronu, Děložní hrdlo, Inseminace, Nepsané pravidlo