Maminka.czTěhotenství

Proč si těhotné hladí břicho? Od kdy plod cítí vaše pohlazení?

Martina Machová 7.  8.  2018
Není vůbec náhoda, že si všechny nastávající maminky naprosto instinktivně hladí rostoucí bříško…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Plod, miniaturní děťátko, má v matčině břiše svůj dočasný domov perfektně zařízený. Vznáší se jako malý potápěč v příjemně teplé a lehce nasládlé plodové vodě, v konejšivém stavu bez tíže.

Obklopuje ho příjemné teplo a bezpečné přítmí a nejen to – je velmi prakticky připojen k ideálnímu zdroji potravy. To vše mu ale nestačí! Jak se začínají rozvíjet jednotlivé smysly, jako by si děťátko říkalo o pravidelné dávky hlazení.

Osm rizikových sportů pro těhotné. Některé vás možná překvapí

Od kdy plod cítí pohlazení i bolest?

Hmat vnímáme největším tělesným orgánem – kůží. V pokožce jsou k tomuto účelu rozmístěny tzv. hmatové receptory, a to v různé hustotě. Nejvíce jich je na konečcích prstů a na špičce jazyka.

Samotný vývoj hmatu pak začíná ve třetím měsíci prenatálního života děťátka, tehdy se v kůži vytvářejí první volná nervová zakončení, která přímo souvisí s hmatovým vnímáním.

Během čtvrtého měsíce počet tzv. hmatových tělísek rychle narůstá a jsou stále jemnější – plod je tedy již schopný vnímat libé i nelibé hmatové podněty. Od této doby lze tedy mluvit o vnímání hmatu.

8 brutálních pravd o těhotenství aneb co vám nikdo neřekne

Je to sice příjemné, ale kde přesně?

„…přibližně v 18. týdnu je u děťátka (měří asi 16 cm a váží 250 g) natolik vyvinutý hmat, že může jemný dotek hladící ruky skrze břišní stěnu cítit,“ píše v publikaci s příznačným názvem Prenatální komunikace německá porodní asistentka Iris Goze-Hänel.

Zajímavé je, že hmat ještě není plně propojen s mozkem; děťátko tedy ví, že se něčeho dotýká, ale nechápe, kde na těle onen pocit vnímá.

Malí labužníci

Každé nenarozené děťátko si svého prenatálního života ve svém nekomplikovaném a bezpečném světě užívá plnými doušky. Porodní asistentka Iris Goze-Hänel popisuje touhu plodu po maminčiných dotecích takřka lyricky:

„Plave ruce vstříc a tiskne se na tomto místě na břišní stěnu, aby se mu dostalo co nejvíce matčiny lásky.“

To, jakým způsobem si děťátko o pohlazení říká a zda tento signál vůbec vychází od něj, zůstává záhadnou – tajemstvím, kterým se však vědci příliš nezaobírají. Za vše pravděpodobně mohou instinkty, intuice a tak trochu mystické propojení dvou duší – duše dítěte a matky.

Maminky často hladí svá vzdouvající se bříška ve chvílích, kdy se miminko pohne, jako by jej chtěly uklidnit, konejšit a ujistit, že jsou nablízku. A malý človíček si této péče náležitě užívá.

Video: Průvodce těhotenstvím ve dvou minutách  

Věk versus otěhotnění. Kdy je ideální čas mít dítě?
Kde mají těhotné ženy přednost a jak ji mohou uplatnit?
Pohyby miminka v břiše: Po sladkém může být aktivnější
Témata: Těhotenství, Hmat, Prenatální komunikace, Břicho, Břišní stěna, Plný doušek, Porodní asistentka, Čtvrtý měsíc, Děťátko, Tělesný orgán, Vzdouvající bříško, Třetí měsíc, Pravidelná dávka, Účel, Ideální zdroj, Jemný dotek, Pohlazení, Rostoucí bříško, Plod, Vaš, Nenarozené děťátko, Intuice, Instinkt, Vyvinutý hmat, Bříško