Maminka.czChování a vztahy

Proč tak rády soudíme ostatní matky?

Martina Machová 26.  4.  2017
„Nechápu, proč to dítě pořád nosí!“ „Jak ho může nechat ráchat se v té louži?“ „Ona mu dává hranolky, bože, no to snad ne!“ Některé dámy nejdou při komentování mateřských dovedností jiných maminek pro rychlé soudy a ostrá slova daleko, jiné chování druhých hodnotí sofistikovaně, s odkazem na doporučení odborníků a patřičnou literaturu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Také si občas neodpustíte okomentovat „nepochopitelné“ rodičovské chování jiné matky? Nu což, do určité míry je to asi normální, a dámy prominou, i ženské. Někteří jedinci svým svérázným přístupem k dětskému světu prostě budí pozornost.

Horší je, když se z posuzování a komentování schopností druhých stane takřka celodenní téma k většině hovorů. Takovým „chytrým hlavičkám“ se většinou začneme nenápadně vyhýbat, uskakovat jim z cesty a přecházet na druhý chodník.

Proč vlastně mají některé matky tak obrovskou potřebu komentovat a soudit druhé?

Jste matka stíhačka? Uberte! Přečtěte si, proč nemít vše pod kontrolou

Možná potřebují jen samy sebe utvrdit v tom, že ony vše zvládají skvěle

Ano, pravděpodobně se neustálými komentáři a nevyžádanými posudky na adresu druhých utvrzují v tom, že zvládají vše na jedničku a že jejich způsob výchovy (výživy, učení, trestání, chválení apod.) je ten pravý.

Možná, ač se to na první pohled většinou nezdá, chybí právě jim sebevědomí a jakási přirozená lehkost rodičovství – život se jim scvrkl do malého prostoru čtyř stěn bytu a oplocení dětského hřiště. Mateřství vyplňuje naprosto celý jejich (chudý) svět.

Po nabytí nových zkušeností jsou „chytré až na půdu“

Asi je znáte a možná jste k nim i patřila; mají načteno, nastudováno a něco málo i prožito. S příchodem mateřství intenzivně objevují neznámá území a se svými čerstvě nabytými zkušenostmi, informacemi a vědomostmi se stávají samozvanými odbornicemi na vše.

Některým jejich neutuchající „moudrost“ vydrží až do důchodu (a budou z nich „úžasné“ tchyně), jiné z toho prostě vyrostou a věkem zmoudří.

Neuvěřitelné zrození. Miminko se dere na svět při „přírodním“ císařském řezu

Byly takové vždycky…

Poslední partou čilých komentátorek a soudkyň mateřského umění jsou dámy, jež se tak prostě narodily (i když s větší pravděpodobností tento typ chování i uvažování spíše okoukaly doma).

Jsou to klepny a drbny od přírody a statut matky jejich pole působnosti pouze rozšířil. Posuzují, hodnotí, komentují a glosují vše, co se v okolí šustne. Nic jejich zraku a jazyku neunikne, co náhodou unikne, to si domyslí.

Máte ve svém okolí také takovou "soudkyni"?

Mateřský desetiboj: Co vše se musí maminky naučit
14 ohavností, které už někdy udělala každá matka
Taky usnete kdekoliv? Mámy, které jsou z kolotoče kolem dětí vážně unavené!

 

 

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Předškolák, Školák, Batole, Kojenec, Chování a vztahy, Řád, Poslední pár, Ohavnost, TAK, Druhý chod, Máť, Chodník, Dětské hřiště