Maminka.czKojenec

Proč to dítě nejde utišit?

Martina Machová 7.  2.  2016
Maminka malého Matouška se s námi podělila o lehce kuriózní nehodu jejího syna, která však může postihnout úplně každého! Nicméně i v lékařské literatuře jsou takové případy popsané!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

To, že miminka běžně rozpláče hlad, žízeň, bolest, ale třeba i prudký pohyb, neobvyklý zvuk či neznámý obličej není pro nikoho žádným překvapením. Že by ale miminko rozplakal obyčejný vlas? Jak, proboha? A dokonce neutišitelně? O tom ví své paní Eva z Prahy, která kvůli jednomu jedinému vlasu vezla svého tříměsíčního synka na pohotovost. Vše samozřejmě dobře dopadlo!

Nešel utišit

Mám dvě krásné a zdravé děti; Matouška a Markétku. Dceři jsou 4 roky a synovi necelé 4 měsíce. Zatímco dcerka byla „zlaté miminko“, syn je od porodu „citlivka“. Přestože je zdravý, šikovný, milovaný a dobře prospívá, je to takový náš věčně nespokojený uplakánek.

První lednovou neděli jsme si s manželem naplánovali krátký výlet s obědem v restauraci. Děti jsou zdravé, tak toho musíme využít! Malého, který byl to ráno obzvláště nevrlý, jsme zabalili do spacáku, uložili do sportovního vozíku-kočáru, a doufali, že na mraze konečně spokojeně usne. Malá se do lesa moc těšila, nesla si v batůžku suchý chleba do krmelce. V tu chvíli jsme však ještě netušili, že za pár hodin pojedeme poměrně vystrašení na pohotovost do nemocnice.

Homeopatika, která vám pomohou zklidnit řvoucí dítě

Výlet se nevydařil. Malý nespal, neustále kňoural, poplakával, v restauraci pak doslova řval, a tak jsme nakonec zrušili objednávku a raději odešli. Podotýkám, že byl najedený, napitý, přebalený, v teploučku, bez teploty, mazlený, houpaný – zkoušeli jsme vše.

Doma na chvíli pomohl tzv. bílý šum. (Když je opravdu nejhůř, zapínáme doma digestoř, její zvuk malého vždy na chvíli uklidní a občas pak dokonce usne) Nicméně onu neděli zafungovala digestoř jen na pár minut. To, že je malý „cíťa“, už víme, že pláče mnohem častěji, než plakala dcerka také – ale to, co předváděl celou neděli, bylo přes míru. Mateřský instinkt mi zapnul „kontrolku“ a já cítila, že je něco jinak. Že tenhle pronikavý pláč je opravdu jiný, než obvyklý synův „jekot“.

Nakonec jsem k večeru přesvědčila manžela, abychom jeli raději na pohotovost do nemocnice. V ordinaci nás lehce zaskočila lékařka, která byla zjevně daleko za hranicí věku, kdy se obvykle odchází do důchodu. Nicméně zkušené paní doktorce patří náš velký dík!

Nejprve nás empaticky vyslechla a malého neuvěřitelně pečlivě vyšetřila. Při vyšetřování se nás neustále na něco ptala, najednou se však zarazila, zasmála a říká: „Máme to! Sestřičko, podejte mi jedny co nejtenčí tupé nůžky, lepší budou ty zahnuté,“ přirozeně ve mně hrklo. Než jsem se stačila na cokoliv ptát, malý přestal plakat.

Lékařka se smála a cosi mi podávala. Na dlaň se mi snesl tenký světlý vlas (stejný jako mám já), Matoušek ho měl obmotaný kolem penisu! Prý nebyl nijak extrémně utažený, ale uzlík tam vlas pevně držel a malému to bylo pochopitelně strašně nepříjemné!

(z vyprávění paní Evy Š. Z Prahy)

Dobrá rada nad zlato

Nehoda maličkého Matouška není zas až tak kuriózní, jak na první pohled vypadá. Podobné situace jsou popsány jak v odborné literatuře, tak v některých populárních publikacích pro rodiče. Dlouhý vlas může děťátko obtěžovat nejen v plence, například kolem penisu, ale může jej mít obtočený kolem prstíku u ruky či nohy. Pokud si sami u nejmenších kojenců netroufnete, vlas odstranit – bojíte se, že dítě poraníte špičatým nástrojem – můžete použít následující fintu.

Vlas spolehlivě naruší malá kapička depilačního krému, nanesená na kratičký úsek vlasu. Je-li však miminko atopik, má-li velmi citlivou pokožku nebo nějaké zdravotní problémy na intimních partiích, konzultujte užití potencionálně dráždivého krému s vaším pediatrem!

Témata: Zdraví, Děti, Batole, Kojenec, Vaše příběhy, Prudký pohyb, Tříměsíční syn, Digestoř, Bílý šum, Matoušek, Matouš, Velký dík, NEJ, Mateřský instinkt, Uplakánek, Zlaté miminko, Dobrá rada, Světlý vlas, Zdraví na Heureka.cz