Maminka.czPředškolák

Proč zase zvrací?

Ivana Ašenbrenerová 23.  7.  2010
U miminek se můžeme setkat s blinkáním, které je v prvních měsících přirozené. Ovšem když začne zvracet čtyřleté nebo pětileté dítě, pak byste měli zbystřit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Martínek začne vždycky zvracet, když ho čeká návštěva u pediatra. Hned ráno si stěžuje na bolest bříška a vzápětí utíká na záchod. Paní doktorka nám řekla, že jde o psychickou příčinu,“ vypráví třiatřicetiletá maminka Hanka z Mladoboleslavska.

U některých dětí je příčinou zvracení třeba jen obyčejný infekt, který nejprve „napadne“ trávicí trakt a projeví se zvracením. Při blinkání se vrací polknutá strava ze žaludku do jícnu, hltanu a úst a tekutina dítěti volně vytéká z pusy.

Tento typ ublinkávání je znám též po pojmem gastroezofageální reflux, který je u miminek fyziologický a po čase se obvykle upraví.

Jak ale říká MUDr. Alexandra Vidnerová, komplikace gastroezofageálního refluxu vidíme v dnešní době spíše u starších dětí, adolescentů i dospělých. „Důvodem jsou špatné stravovací návyky, nevhodný jídelníček, spěch při jídle a hlavně pojídání ve večerních hodinách.

Při delších a neléčných obtížích (bolesti žaludku, pálení za hrudní kostí, pocit na zvracení) může dojít až k poškození sliznice jícnu a bohužel je velmi často nutná celoživotní dieta.“ Snažte se tedy dodržovat jídelní režim už odmalička a předškolákům nedávejte perlivé nápoje, smažené brambůrky, příliš mnoho čokolády a sladkostí.

Ustupte, teď to přijde

Jistě tenhle výkřik znáte. Zvracení není vůbec příjemné, a to nikomu. „Náš šestiletý Vojtíšek začal před pár měsíci v noci zvracet, a to téměř po půlhodinách. Snažila jsem se mu dávat po lžičkách černý čaj, ale i ten vyblinkal. Pak už nebylo co zvracet a hned ráno jsme jeli do nemocnice. Paní doktorka, která nás přijímala, vyslovila podezření na akutní zánět slepého střeva.

Ten se však ultrazvukem nepotvrdil, patrné byly pouze zvětšené lymfatické uzliny. Vojta byl hospitalizován, protože už byl dehydratovaný, takže bylo nutné jej zavodnit. Po dvou dnech jsme šli domů o dvě kila lehčí,“ vypráví čtyřicetiletá maminka Alena. Zvracení nemusí mít důvod jen v onemocnění trávicího ústrojí, ale i v jiných orgánech.

Objevuje se při střevních chřipkách, klasických horečnatých virózách, dokonce i při zánětu středního ucha, plic či močových cest. Zvracení má prostě mnoho podob a také mnoho příčin. A na co byste neměli zapomínat, je i dietní chyba. Stačí, aby se dítě přejedlo nebo aby snědlo něco, co vyvolá alergii, a může se objevit zvracení.

Cestujete často autem? Je možné, že jízdu autem vaše dítě nesnáší a tato „nesnášenlivost“ se projeví zvracením. Tomu se říká kinetóza, což je stav vyvolaný drážděním centra rovnováhy ve vnitřním uchu, který způsobí pocit na zvracení až zvracení. Nebojte, nemusíte zanevřít na cestování - existují léky, které proti kinetóze docela dobře zabírají.

Každopádně, ať už dítě zvrací z jakéhokoli důvodu, až s ním půjdete k lékaři, je důležité vědět, kolikrát a jak dlouho zvracelo. Zda to bylo nárazové nebo opakované, zda dítě jedlo či nejedlo, jestli je ve zvratcích krev či nikoli. Pokud je přítomna krev, na nic nečekejte a jeďte hned do nemocnice. Je možné, že došlo k prasknutí slepého střeva, které může dítě ohrozit na životě.

Do školky nechci!

Je dítě fyzicky naprosto v pořádku, nemá ani horečku, ani ho nebolí bříško? Pak je možné, že důvodem zvracení jsou psychologické příčiny. Zvlášť u dětí je fyzická a psychická stránka osobnosti hodně propojená.

„Mnoho dětských trápení se projeví zdravotními problémy. Děti ještě nedovedou vysvětlit, co je přesně trápí, čeho se bojí. Často nedokážou prosadit to, co chtějí. Taková bezmoc a strach mohou způsobit zvracení,“ objasňuje psycholožka Mgr. Tereza Beníšková.

Takový stav by se neměl nikdy podceňovat pokaždé je to příznak toho, že dítě něco sužuje, něčeho se bojí, neumí si se situací jinak poradit. Zvracení tedy nikdy nezlehčujte a snažte se pátrat po příčinách.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Psychická stránka, Střevní chřipka, Příznak toho, Kinetóza, Dietní chyba, Třiatřicetiletá maminka