Maminka.czZdraví

Prohlédněte spíže a tuto kaši vyhoďte! Je v ní nebezpečný Atropin

Iva Endrychová 14.  4.  2016
Do nemléčné kaše Nestlé vyrobené ve Španělsku se dostal jed atropin. Nemáte ji doma?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vydala varování před nemléčnou osmizrnnou kaší od Nestlé, která byla vyrobena ve Španělsku. Našel se v ní atropin. V Česku se prodávala v síti prodejen drogerie dm. 

Konkrétně jde o tento tip:

Nestlé nemléčná kaše osmizrnná s označením data minimální trvanlivosti 04-2017 , výrobní šarže L53030291, výrobce: Nestlé Espaňa, S.A., 39650-La, Penilla de Cayon (Cantabria), Španělsko.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
 

Laboratorní analýza SZPI ve výrobku potvrdila přítomnost atropinu v koncentraci 7,9 mikrogramu na kilogram (μg/kg ), přípustný limit je přitom předpisem stanovaný v maximální výši 1 μg/kg. Z uvedeného důvodu byla potravina vyhodnocena jako nebezpečná a SZPI nařídila její stažení z tržní sítě. Atropin je tropanový alkaloid se známými negativními účinky na lidské zdraví.

Varování před touto kaší bylo vloženo do evropského systému rychlého varování RASFF a zároveň doporučuje všem spotřebitelům, aby uvedenou šarži potraviny nekonzumovali. S dovozcem SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Foto: SZPI

Témata: Zdraví, Nebezpečné výrobky, Špíz, Nebe, Španělsko, Analýza, Spíž, Spotřebitel, Drogerie, Lidské zdraví, Nestlé, Zdraví na Heureka.cz