Maminka.czVýživa a stravování

Projezte se k dobré náladě - 6 potravin proti stresu

Jana Vašáková 1.  2.  2013
Každý potřebuje jednou za čas vypnout a dobít baterky. Věděla jste, že splíny můžete skvěle zahnat i dobrým jídlem?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Stanovit si cíle, ať už související s hubnutím, změnou práce, nebo třeba se založením rodiny, a plnit je, s sebou nese stres. Stav, při kterém se cítíme unavení, bez nálady a energie. A při těchto situacích v organismu ubývají důležité látky, jež se podílejí na správném fungování nervového systému. Je tedy zapotřebí je doplnit a zakomponovat je do jídelníčku v podobě chutných surovin, ideálně na dobu neurčitou. Kdo ví, kdy se zase budou hodit…

Avokádo

Stačí jen 1 g tyrosinu denně a budete se cítit mnohem lépe.

Tato látka se nachází nejen v avokádu, ale také ve výrobcích ze sóji, v kuřecím masu, rybách, sezamových a dýňových semínkách. Stimuluje a zlepšuje funkci mozku, povzbuzuje tvorbu hormonu štěstí – endorfinu, a tím pomáhá potlačovat úzkostné stavy. Tyrosin je také důležitý pro tvorbu stresových hormonů, jako je adrenalin a noradrenalin, jež se postarají o přísun energie, kterou budete potřebovat při zvládání obtížných situací.

Vlašské ořechy

Snězte 280–300 g hořčíku denně a zaženete stres do kouta.

Je všeobecně známo, že stres, únava a nervové vypětí mají vliv na úbytek hořčíku v lidském těle. Ten je ale důležitý pro správnou funkci svalů, nervů a enzymů. Zmírňuje bolest hlavy, nervozitu, podrážděnost a dodává energii. Hořčík také pomáhá posilovat imunitní systém a hraje zásadní roli v prevenci proti infarktu. Kromě vlašských ořechů se hořčík skrývá i v mandlích, čokoládě se 70 a více procenty kakaa, tmavší listové zelenině, banánech, jogurtech, obilovinách a v celozrnných výrobcích

Bílý čaj

Regenerujte buňky 4 šálky kvalitního čaje denně.

Polyfenoly patří mezi antioxidanty, které chrání buňky před oxidativním stresem. Podle mnoha studií působí především v prevenci proti rakovině. Nejvyšší obsah polyfenolů má díky minimálnímu zpracování bílý čaj, nachází se i v bobulovinách, hroznovém vínu, kávě, kakau, vlašských ořeších a granátovém jablku. I pravidelné pití zeleného čaje má své výhody. Obsahuje látku theanin, jež pomáhá zlepšovat náladu a navozuje pocit uvolnění.

Hořká čokoláda

Navoďte tu správnou pohodu až 60 g kvalitní čokolády týdně.

S pocity blaženosti a uvolnění se dává do souvislosti anandamid, informační molekula, která se přirozeně vyskytuje v lidském mozku. Pomáhá vnímat bolest, vznik depresí, chuť k jídlu a ovlivňuje i paměť a plodnost. Anandamid se nachází v kakaových bobech, a tedy i v kvalitní čokoládě s vysokým obsahem kakaa nad 70 %. Ta navíc obsahuje flavonoly ze skupiny flavonoidů, jež pomáhají předcházet srdečně-cévnímu onemocnění.

Špenát

Proti depresím a únavě snězte 120 g špenátu denně.

Proč? Protože obsahuje kyselinu listovou (vitamin B9), jež se podílí na tvorbě látek důležitých pro funkci nervové soustavy. Její nedostatek může podle některých studií být až ve dvou pětinách případů příčinou depresí. Protože tohoto vitaminu máme všeobecně málo a je zapotřebí především před těhotenstvím a během něj zvýšit jeho přísun. Nachází se v již zmíněném špenátu, ale také ve fazolích, vlašských ořeších, chřestu a játrech.

Banán

Obalte své nervy zdravě krmte je 1–2 g L-tryptofanu denně.

Pokud má lidský organismus nedostatek serotoninu, může se stát, že se člověk cítí smutný, trpí úzkostí, změnami nálad a špatně spí. Tvorbu této biologicky aktivní látky, která je zodpovědná za šíření nervových vzruchů, podporuje aminokyselina zvaná L-tryptofan. Tělo si ji nedokáže samo vytvořit, a je tedy nutné ji přijímat v potravě. Naleznete ji především v mléce, jogurtech, luštěninách, kešú a v drůbežím mase, ale také v banánech.

Témata: Výživa a stravování, Časopis Dieta, Nervové vypětí, NORADRENALIN, Kakaový bob, Horká čokoláda, Hořká čokoláda, Pravidelné pití, Nal, Stres, Molekula, Oxidativní stres

Video