Maminka.czChování a vztahy

Prokrastinace, nebo lenost? Jak poznáte, že se záměrně vyhýbáte povinnostem?

Kateřina Prachařová 19.  7.  2017
Definice říká, že prokrastinace je chorobné odkládání práce, povinností a úkolů. Na později, na zítra, na poslední možnou chvíli, na neurčito... Prokrastinující člověk udělá doslova cokoli, aby se nemusel pustit do úkolu, který odkládá. A je jedno, zda jde o psaní diplomky, důležitý projekt v práci, jednání na úřadě nebo nepříjemný rozhovor s partnerem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak poznat prokrastinaci od lenosti?

A to je právě onen rozdíl mezi prokrastinací a leností. Zatímco líný člověk věci odkládá a místo nich nedělá nic – a je tak spokojený – prokrastinik pracuje jako divý. Bohužel ne na tom, co je potřeba, ale na nějaké jiné zástupné činnosti, která mu dá záminku odložit úkol, jemuž by se měl věnovat.

Prokrastinik raději vygruntuje dům, poseká zahradu a umyje auto, než by zasedl k počítači a napsal zprávu, na kterou šéf už tak dlouho čeká. Choval by se takto lenoch? Rozhodně ne. Ten by navíc netrpěl výčitkami svědomí.

Jak se rodí lenost?
Dítě je na světě

Jak se rodí lenost?

Prokrastinace je zkrátka psychický problém. Podle psychologů se tak chovají lidé, které z nějakého důvodu ovládají stres a úzkost kvůli činnosti, kterou odkládají.

Typicky student, který se bojí zkoušky, paradoxně neustále odkládá okamžik, kdy se na ni začne učit. Zaměstnanec, který si není jistý svou prací, se ne a ne pustit do prezentace pro ostatní kolegy.

Je to pak vlastně bludný kruh – čím později se do oné činnosti nakonec pustí, v tím větším stresu se ocitá. Efektivita práce je mizivá, sebevědomí se vytrácí a chorobné odkládání povinností se stále opakuje.

Ano, někteří lidé s oblibou tvrdí, že ve stresu s hrozbou "deadlinu" nad hlavou pracují nejlépe. Je to ale mylný dojem. Možná na chvíli se tak jednorázově lze vybičovat, jako dlouhodobá strategie však práce pod tlakem nefunguje, protože je nesmírně vyčerpávající a to se musí někde projevit.

Jak bojovat s prokrastinací?

S prokrastinací se naštěstí dá bojovat. Můžete vyhledat pomoc psychologa a nebo se o to pokusit vlastními silami. Hlavní zbraní je totiž pevná vůle – a právě to je pro řadu z nás problém. Pokud byla doteď slabá, nemůžeme čekat, že se ze dne na den staneme pilnými včelkami, které splní úkol minutu poté, co jej dostanou.

Základem je dávat si dílčí cíle a postupovat po malých krůčcích. Pokud víte, že máte odevzdat desetistránkovou závěrečnou zprávu, nesnažte se ji napsat celou za poslední večer.

Zkrátka začněte včas s tím, že denně napíšete třeba jeden odstavec, ať se děje, co se děje. Když se vám to povede, hned máte lepší pocit a další den už jde vše lépe. Až nakonec zjistíte, že jste schopni napsat najednou třeba tři strany – a tak dále.

Naše vnitřní hodiny nás rozdělují

Prokrastinace často trápí lidi, kteří si na sebe nakládají úkolů příliš, ale neumějí vyhodnotit jejich důležitost. Snaží se stihnout všechno, v záplavě povinností se ztrácejí a nakonec rezignují a dělají něco úplně jiného, protože zkrátka neví, čím začít.

Článek vznikl ve spolupráci s blogem Proděti.cz, kde si ho můžete také celý přečíst.

Video:  Holčička se lekla tatínka bez vousů. V první chvíli ho nepoznala

Nadace Karla Janečka ocenila ty, kteří nezištně pomáhají ostatním
GALERIE: Těhotná v létě? Inspirujte se stylem Agáty z MFF v Karlových Varech
Můj brácha má sexy bráchu! Podívejte se na slavné bratry, kteří dobyli Hollywood
Témata: Chování a vztahy, Včelka, Bludný kruh, Jak, Psychický problém, Poslední večer, Pevná vůle, Hollywood, První chvíle, Lenoch, Nadace, Kruh, Úkol, Nepříjemný rozhovor, Stres, Malý krůček, Lenost, Výčitka, Leňo, Len, Povinnost, Prokrastinace, Velký stres, Dobrý pocit, Holčička