Maminka.czPorod

Prožijte svůj porod v bezpečí. Tyto 3 jednoduché kroky vám v tom mohou pomoct

Jana Potužníková 28.  2.  2022
Je pro pocit bezpečí důležitější, že si vyberete tu nejmoderněji vybavenou porodnici, nebo fakt, že vás bude provázet partner coby vaše opora? Z čistě medicínského hlediska je u nás takřka jedno, jakou porodnici si vyberete. Ukazatele, které se každoročně vyhodnocují, říkají, že co do medicínských standardů patříme nejen v rámci Evropy, ale i celého světa jednoznačně ke státům s vysokou úrovní odbornosti i pokrokovosti medicínské péče související s porodem jako takovým.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co můžete pro svůj pocit bezpečí u porodu udělat vy?

1) JE DOBRÉ ZNÁT A SEPSAT SVÁ PORODNÍ PŘÁNÍ 

V době, kdy jsem já rodila, byl porodní plán must have. A důležitý je podle Markéty Zemanové, porodní asistentky brněnské fakultní nemocnice, i dnes. „Pro nás i samotnou maminku je to jakési shrnutí toho, jak se během těhotenství cítí, nastínění toho, jak celý proces kolem porodu vnímá, co u něj chce prožít, kam směřuje a podobně. Proto toto téma otevíráme už před porodem, v ambulanci, a upřesňováním přání provázíme maminky během posledních tří čtyř týdnů, protože tehdy se ta porodní přání nejvíc vyjasňují.

Video: Jak poznat začátek porodu?

Maminky si uvědomují stále více pocitů, vjemů, více vyvstávají taková ta reálná očekávání od porodu. A nám to zároveň umožňuje s nimi komunikovat nejen o výsledku předporodních kontrol, ale také o jemnějších věcech, jako jsou nastavení těla, poloha miminka, pocity diskomfortu v závěru těhotenství. Diskutujeme o tom, jak se ve svém konkrétním nastavení mohou připravovat na porod, což nakonec nechává vykrystalizovat poměrně konkrétní porodní přání a možnosti.“ Maminky se díky tomu mohou u porodu více uvolnit, protože před porodní asistentkou nemusí mávat sepsaným seznamem požadavků ani je tvrdě vymáhat v době, kdy se potřebují soustředit na sebe. 

2) PŘIJMĚTE POROD JAKO DYNAMICKÝ PROCES PLNÝ ZMĚN 

Přestože budete mít ideální vizi porodu, pracujte s faktem, že „všechno může být jinak“. Můžete se těšit na porod do vody, ale až když se ponoříte, můžete zjistit, že je vám v teplé vaně zle. Můžete se těšit na porod v kleku na čtyřech, ale ukáže se, že je vám líp třeba na porodní židli. „My se vás pak budeme snažit podporovat v práci se sebou samou. S tím, jak se budete během porodu objevovat, budete zjišťovat své limity a možnosti, pomůžeme vám v každé fázi s vaší sebedůvěrou. Ale vy musíte být pocitově připravená na to, že je porod dynamická záležitost a tvůrčí proces, velmi aktivní a proměnlivý, proto je u něj kontraproduktivní lpět na jediné, předem dané cestě z porodního plánu,“ vysvětluje Markéta Zemanová. 

3) A BUDOUCÍHO TATÍNKA U PORODU CHCETE? 

I když je to trendy a moderní, promyslete to. Protože ne každý muž je na to ready. A vy určitě nepotřebujete u porodu někoho, kdo bude mít v ruce mobil, sledovat výsledky fotbalového utkání nebo vám říkat, že už by chtěl jít domů, že je unavený. Pokud je nastavený takhle, pak s dovolením k porodu nepatří, protože by vám nepomohl. Správný doprovod u porodu totiž funguje jako komunikátor mezi rodící maminkou a personálem porodnice.

GALERIE: Takto vypadají reálné emoce! Podívejte se na dojemné snímky otců u porodu

„Ženu porodní bolesti hodně obrací do sebe, ze značné části přestává vnímat okolí, cílí na svůj střed, na své dítě, vůbec nemá prostor zatěžovat se otázkami na to, co chce nebo nechce. Proto pokud je tam partner, pak to má být právě on, kdo komunikuje s porodní asistentkou, kdo pozná, jestli jeho žena potřebuje zpívat, tančit, nebo ví, jakou má ráda vůni pro povzbuzení. Jen tak se žena necítí být vystavena cizímu okolí, nevyplavují se jí stresové hormony a nezastavuje se jí porodní děj, porod je fyziologicky příznivější,“ popisuje porodní asistentka. Oba také musíte být připraveni na nový level intimity.

Jestliže se nedokážete vy nebo on nebo vy oba srovnat s představou, že vás uvidí zvracet, že se můžete počurat, že bude během porodu odcházet stolice… Pak je znovu na místě volbu doprovodu přehodnotit a třeba se včas seznámit s dobrou dulou. „A i když u toho samotného porodu tatínka vynecháte, nic se neděje. Za dvacet let praxe jsem pochopila, že nejdůležitější okamžik přichází až ve chvíli po porodu. V tu chvíli s vámi má být určitě, má se do vás znovu zamilovat, protože porodem se stáváte úplně novou ženou, mámou jeho dítěte,“ dodává ještě Markéta Zemanová. 

Je potřeba, aby české porodnice prošly procesem evoluce a změny k lepšímu? Co si představit pod slovním spojením "porodní turistika"? A co by mělo zajistit bezpečí ze strany porodnice? Přečtěte si celý článek v březnovém vydání časopisu Maminka. Časopis je k dostání ve všech trafikách a na ikiosek.czrohlik.cz a kosik.cz.

VIDEO: Jak vypadalo cover focení březnového čísla s Monikou Leovou?

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Porodnice, Porodní asistentka, pomoc, pocity, Bezpečí, Jednoduchý krok, Monika Leová, Pocit bezpečí, Evropa, Maminka, Pocit