Maminka.czTěhotenství

Prozpívejte se těhotenstvím! Správné dýchání vám pomůže i při porodu

Michaela Láchová 23.  2.  2021
Že zpíváte tak trochu falešně? Na tom ani trošku nesejde! Hudba úžasně prospěje vám i miminku. A ta, která vychází z vašich úst, ještě mnohonásobně víc! Proč tomu tak je?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hudba má magickou moc. Těžko říct, čím to je, že v nás rázem vzbudí chuť tančit, že určité seskupení tónů dokáže vyvolat tak silné emoce, že dokáže natolik  podtrhnout naši náladu, ať už smutnou, sentimentální nebo veselou. Hudba je čarodějka. A čarovat umí i s tělem. A s tím „těhotenským“ dokonce dvakrát tolik.

„Zpívání v těhotenství má desítky výhod. Zpěv slouží například k vytvoření vazby mezi maminkou a miminkem v bříšku, zklidňuje a harmonicky uvolňuje, zvyšuje přísun kyslíku dítěti, produkuje endorfiny, které jdou i přes placentu k dítěti, ale také přispívá ke smyslovému i nervovému rozvoji dítěte. Maminkám také zlepšuje náladu a dodává energii a snižuje tak napětí a stres,“ vyjmenovává porodní asistentka a zároveň zpěvačka a lektorka zpěvu Katka Jindrová Zítková (online.midwife.cz).

Fíha tralala! Zpíváte si s dětmi? Inspirovat se nemusíte jen lidovkami

To ale není zdaleka všechno. Pokud máte nějaké zkušenosti s jógou, určitě víte, jak mocný dokáže být dech. Správně a cíleně vedený dech posílí obrovské procento vnitřního svalstva, které jinak posílit prostě nedokážete, i kdybyste dělala třikrát denně sedy lehy. A právě s dechem pracujeme intenzivně i během zpěvu.

„Díky správnému dýchání, které se při zpívání používá, pomůže tento nácvik dechu i při porodu,“ potvrzuje porodní asistentka. Obrovský vliv má váš zpěv ale i na miminko. Kromě toho, že rezonance, které ve vašem zatím „společném“ těle při zpěvu vznikají, na drobečka v bříšku působí blahodárně (dopřáváte mu tak úžasnou zvukovou masáž), dokáže po narození rozlišit i melodie, které vnímalo v prenatálním stadiu.

HLAVNÍ DŮVODY, proč zpívat s bříškem

  • Zpěv zklidňuje a uvolňuje tělo, dodává energii, snižuje napětí a stres.
  • Vytváří vazby mezi maminkou a miminkem v bříšku.
  • Miminku dopřejete úžasnou „zvukovou masáž“.
  • Přispívá ke smyslovému a nervovému rozvoji dítěte.
  • Skrze dech posilujete při zpěvu vnitřní svalstvo, což vám může pomoci i u porodu nebo po něm.
  • Zpěv zlepšuje držení těla, posiluje břišní i obličejové svaly.
  • Zvyšuje kapacitu plic a hladinu kyslíku, zlepšuje spánek.
  • Vaše děťátko po narození pozná melodii, kterou jste mu v těhotenství zpívala, a pomůže mu uklidnit se.
  • Produkuje endorfiny, které jdou přes placentu k dítěti.
  • Napomáhá k vývoji řeči, kreativity a představivosti.

Stejně jako když na něj vy nebo budoucí tatínek mluvíte, pozná vás po hlase. „Velkou výhodou je hlavně to, že už v bříšku si miminko může zapamatovat jakoukoli píseň, která na něj pak po narození platí jako prostředek k uklidnění nebo při jeho uspávání,“ vyzdvihuje odbornice.

Zatím nemáte svého drobečka v náručí, ale sblížit se s ním můžete i tak. Třeba hlazením po bříšku nebo tím, že k němu budete pravidelně mluvit. Nebo právě zpívat. Tiše nebo hlasitě, jak se vám zrovna chce.

Miminka s mámou potřebují komunikovat už v bříšku. Jak na to?

„Zpočátku vaše dítě pociťuje zpěv a jiné zvuky jako vibrace. Miminko je obklopeno plodovou vodou a ta je skvělým vodičem. Představte si, že posloucháte hudbu nebo rozhovor lidí s ušima pod vodou, tak nějak takto slyší zvuky vaše miminko,“ směje se porodní asistentka s tím, že 18.–20. týden těhotenství je dobou, kdy dítě ve vašem bříšku začíná reagovat na zvuk.

Do té doby struktura ucha ještě není kompletní, i když vývoj sluchového aparátu dále pokračuje i poté. „Některé děti však mohou reagovat na hlasité a nízko položené zvuky již v 16.–18. týdnu těhotenství, ale ještě neslyší ty vysoké, pronikavé. Již přibližně ve 23. týdnu těhotenství se začíná dítě učit zpaměti slova, písničky a zvuky, takže mějte na paměti, že to, co říkáte a co zní okolo vás, vnímá vaše dítě již před narozením,“ podotýká.

Video: Podívejte se, co doopravdy cítí dítě v děloze matky

Bc. KATEŘINA JINDROVÁ ZÍTKOVÁ

porodní asistentka, zpěvačka a lektorka zpěvu, online.midwife.cz


Jak probíhají vaše kurzy Zpívání s bříškem? Co se na nich může maminka naučit?

Při osobních kurzech Zpívání s bříškem vždy vycházím z toho, zda se těhotná žena zpěvu věnovala již před otěhotněním, či nikoli. Podle toho poté následuje individuální plán pro každou ženu. Běžná lekce zahrnuje dechová cvičení, rezonance a rozezpívání a následně také nacvičování písní, které chce maminka zpívat, ať už jsou to dětské písničky, které chce miminku zpívat i po narození, nebo i složitější písně různých žánrů, které má těhotná ráda a při nichž si navozuje hezké pocity.

Na kurz tedy může přijít i maminka „zpěvem téměř nepolíbená“?

Ano, pro Zpívání s bříškem ani není nutné mít předchozí zkušenosti se zpěvem, protože zpívat může opravdu každá žena. I když si třeba myslí, že zpívat neumí. Cílem tohoto kurzu je zejména maminku naladit na miminko v bříšku pomocí hlasu, případně i pomocí jiných zvuků, například hudebními nástroji. Zpěv je tak výborným prostředkem, díky kterému se těhotná naučí pracovat s hlasem, správně dýchat a v neposlední řadě relaxovat trošku jiným způsobem.


 

TEREZA STAŇKOVÁ

zpěvačka, sbormistryně, učitelka zpěvu a trojnásobná maminka, thea.cz

Zpívala jste v podstatě celé těhotenství. Myslíte, že to mělo na vaše děti nějaký vliv?

Rozhodně je pro ně teď zpívání přirozenější. Je pro ně obecně snazší vyjadřovat se zvukem, nemají tendenci moc křičet. Jednu z velkých výhod zpívání ale vnímám na sobě. Všechny děti jsem porodila císařským řezem, a protože u správného zpívání pracuje spodní část břicha a celý stabilizační systém, tak jsem v tomto směru díky tomu neměla žádné potíže. Když se na mě někdy dívají fyzioterapeuti, tak nevěří, že jsem ty zákroky měla, protože břicho je ploché a pevné a zároveň se mi nikdy nestalo, že by mě v těhotenství bolela záda, ani po porodu, právě díky zpěvem posíleným vnitřním svalům. Takže žádné propady pánevního dna, všechno se dá krásně srovnat dechem, třeba právě při zpěvu.

Doporučovala byste i z tohoto důvodu zpěv všem maminkám?

Rozhodně. Není otázka, jestli zpíváte dobře, nebo špatně, stále to má stejný smysl a ze zpěvu čerpáte stejné benefity. A jsem přesvědčená o tom, že v těhotenství děti uklidňuje právě to, jak tělo rezonuje, takže i na miminko má zpěv blahodárný vliv.

Mluvit, mluvit, mluvit, aneb co vše slyší miminko v bříšku?
Sport v těhotenství: Jóga vám pomůže s dýcháním při porodu
Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Miminko, Praktické rady, Tipy a rady v těhotenství, Asistentka, Maminka, Jindrová, Dech, Fíha Tralala, Bříško, Data, Stanková, Čarodějka, Zpívání, Zpěv, Kateřina Jindrová, Zvuk