Maminka.czProbiotika

Průjem je nejčastějším onemocněním cestovatelů – nepodceňte prevenci

Reklama 18.  7.  2016
Cestovatelský průjem postihne více než polovinu lidí, kteří v létě vyrazí mimo své bydliště. Hlavní příčinou jeho vzniku je nevalná úroveň hygieny v některých destinacích, zkoušení nejrůznějších pochoutek, teplo, které nepřeje ideálnímu skladování potravin ani kvalitě vody, a v neposlední řadě psychické rozpoložení spojené se změnou prostředí a napětím při cestování. Nic však není ztraceno. I průjmu můžete předejít a dovolenou si tak užít, jak se patří.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Typickými oblastmi, kde se cestovatelé průjmu většinou nevyhnou, jsou tropy a země s nižším hygienickým standardem, jako je například Egypt nebo Indie. Zaskočit nás ale průjem může i v zemích bližších našemu domovu nebo na koupališti přes ulici. Stačí si dopřát hranolky s tatarkou či hamburger prodávané v rozpáleném kiosku u vody nebo na letním festivalu a oheň je na střeše.

Klepněte pro větší obrázek

Základem prevence je se takovým lahůdkám vyhnout. Dejte si záležet a sledujte kvalitu potravin, které na dovolené a různých letních akcích jíte. Ovoce a zeleninu pečlivě omývejte a nejlépe vybírejte takové, které se dají před konzumací oloupat. Hotová jídla nakupujte na ověřených místech, pokud si jídlo vozíte vlastní, dbejte na jeho skladování a řádné uvaření. Podobně je to s vodou. Pijte raději balenou, čistěte si jí i zuby a připravujte z ní led. Nepotápějte se v pochybně vypadající stojaté vodě, abyste zabránili jejímu spolknutí nebo vdechnutí. Dodržujte základní zásady hygieny – myjte si pravidelně ruce, nepoužívejte společné ručníky na veřejných místech, nedotýkejte se cizích zvířat.

Klepněte pro větší obrázek

Preventivní opatření je ale nejlepší nastartovat ještě před odjezdem, a to podporou přirozené střevní mikroflóry, která hraje významnou roli při zažívání a fungování imunitního systému. Lidské střevo je osídleno velkým množstvím „hodných“ bakterií a každé narušení této přirozené harmonie s sebou přináší rizika. Při změně prostředí se mění obvyklé množství i složení bakterií a trávicí trakt je tak náchylnější k infekcím, nezvyklým potravinám a nápojům a dochází k celkovému oslabení přirozené obranyschopnosti organismu. Ideální volbu představují probiotika, která zajišťují, že budou střeva osídlena těmi správnými bakteriemi po celou dobu pobytu mimo domov. Pro přípravu střeva na cesty je nejlepší zvolit přípravky s vyšším počtem a spektrem živých probiotických mikroorganismů, jako má například Biopron FORTE. Ten je navíc obohacený o tzv. prebiotika, která slouží jako „potrava“ pro střevní bakterie a podporují tak jejich životaschopnost. Pokud se akutní průjem ale i přes veškerá opatření rozvine, je vhodné mít probiotika v cestovní lékárničce v dostatečné zásobě. Je možné je totiž využít také ke zmírnění a zkrácení doby trvání průjmu a rychlejšímu obnovení střevní mikroflóry.

Akutní průjem trvá jen několik dnů, chronický déle než 2 týdny a vyžaduje vyhledání lékaře a nasazení vhodné léčby.

www.biopron.cz

Témata: Probiotika