Maminka.czTěhotenství

Průjem v těhotenství: Miminko neohrožuje, přesto ho nepodceňujte

Těhotenství se sice řadí k nejkrásnějším obdobím v našem životě, ale jeho hladký průběh mohou znepříjemnit věci, které bychom s chutí oželely. Mezi ně patří i různé zažívací obtíže a průjem. Sám o sobě s těhotenstvím nijak nesouvisí, přesto ho nemůžeme podceňovat. Kdy je nebezpečný a co s ním?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Většina žen se během těhotenství potýká spíše se zácpou, protože kvůli velkým hormonálním změnám v organismu se zpomaluje činnost střev. Průjem není klasický těhotenský příznak, část nastávajících ho však zažívá v prvních dnech po početí.

VIDEO: Podcast Maminka: Potravinové doplňky v těhotenství

Jde zřejmě o čistě fyziologickou reakci na náhlou tělesnou změnu. Jestliže ale své tělo znáte, na průjmy netrpíte a jste v období snažení se o miminko, může to pro vás být jeden ze signálů, které napoví, že se "něco" děje.

Příčinou průjmu je virová nebo bakteriální infekce

O průjmu mluvíme v okamžiku, kdy jdeme na záchod více než třikrát denně a stolice je řídká a vodnatá, nezformovaná. Samotné časté chození, pokud je stolice zformovaná, je v pořádku. Průjem, který se vyskytne v průběhu těhotenství, je obvykle způsoben virovou infekcí, následkem je pak třeba střevní chřipka. Pozor však také na bakteriální původ, který může znamenat například salmonelózu.

Těhotenský průjem provází nevolnost i zvracení

Druhou nejčastější příčinou je pak chyba ve výživě, kdy do jídelníčku zařadíme něco, co nám prostě „nesedne“. Těhotenský průjem často provází i celková nevolnost, často i zvracení, žaludek a zažívací ústrojí obecně jsou zkrátka v období gravidity citlivější a podráždit je mohou i potraviny, které nám běžně nijak nevadí. Na to bychom měly při stravování myslet a měly bychom si sestavovat jídelníček spíše jednodušší, bez divokých kombinací a ostrých chutí.

Trápí vás zácpa v těhotenství? Hodně pijte a jezte pomalu

Pozor na hořčík, má projímavé účinky

S průjmem se můžete potýkat také tehdy, když v průběhu těhotenství užíváte magnézium (hořčík). Lékaři ho ordinují proti svalovým křečím, snižují jím také riziko předčasného porodu. Magnézium ve vyšších dávkách má však projímavé účinky, je dobré s touto možností počítat.

Samotný průjem nemá na průběh těhotenství žádný vliv a miminko nijak neohrožuje, protože případné viry nebo bakterie zůstávají v trávicím traktu. Pro budoucí maminku je zde jiné riziko – nebezpečí dehydratace, obzvláště v teplejších měsících.

Pokud se k průjmu přidají i nevolnost a zvracení, může být obtížné do sebe vpravit dostatek tekutin, proto nic nepodceňte. Trvá-li průjem více než dva dny, určitě navštivte lékaře. Ten může navíc v případě nutnosti tekutiny podat nitrožilně.

Jak řešit průjem v těhotenství?

Průjem se nejčastěji řeší dietou, úpravou jídelníčku. Pijte obyčejnou neperlivou vodu a černý čaj, může být i slazený. Vhodné dietní potraviny, které zklidní střeva a „nabalí“ na sebe škodlivé látky, jsou například rýže či banán.

Pomáhá rovněž nastrouhané jablko podávané během dne po lžičkách, přírodním lékem je i lněné semínko a cibule. Hlad můžete zahnat i piškoty či syrovou mrkví. Jinou syrovou zeleninu ale vynechte, stejně jako mléko, ovoce nebo výrobky z pšenice.

Léky proti průjmu, které lze v těhotenství bez problémů užívat, jsou například živočišné uhlí nebo Smecta. Naopak Endiaron je těhotným zapovězen.

Walmark Biopron9 Premium 60 tobolek Walmark Biopron9 Premium 60 tobolek
nabízí 75 obchodů za ceny od 348 Kč
POROVNAT CENY
5 tipů, jak vyzrát na střevní chřipku. Pomůžou dieta, pitný režim i čištěný jíl

Průjem jako předzvěst porodu

Postihne-li vás průjem na konci těhotenství, je důvod zpozornět. Tehdy totiž může být jedním z příznaků blížícího se porodu. Tělo se tak přirozeně čistí a připravuje na velký okamžik, křeče v břiše také mohou rozdráždit dělohu a porod rovnou spustit.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Miminko, Od těhotenství k porodu, Zdraví žen, Průjem, Bolesti břicha, Probiotika, žaludek, překotný porod, Průjem v těhotenství, Mimi, Časté chození, Bakteriální původ, Hladký průběh, Nejkrásnější období, Zvracení, Hormonální změna, Lněné semínko, Zažívací obtíž, Živočišné uhlí, Organismus, Magnezium, Nastrouhané jablko, Zdraví na Heureka.cz