Maminka.czKrása a styl

První naušničky - čeho se držet při výběru?

Klára Kotábová 15.  1.  2014
Nejspíš zvažujete, jestli na konci šestinedělí svou malou princeznu ozdobit náušničkami, či nikoli. Když se rozhodnete pro, jaké šperky malým hvězdám nejvíc sluší a kdy je lepší jejich nákup odložit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Šperky zdobí nejen ženy a muže, ale i děti se chtějí líbit. Navíc dětské šperky jsou také srdeční záležitostí. Jsou vhodným dárkem k narození dítěte, k jeho narozeninám nebo jako vánoční dárek. Pokud jste se s partnerem rozhodla, že vaše dcera bude ozdobená, měla byste při výběru dětských náušniček myslet na pravidla, díky nimž vyberete bezpečné šperky, které se stanou rodinným zlatem. A kdoví, třeba je jednou bude nosit i vaše vnučka.

Jak na věc?

Pravidlem číslo jedna při nákupu drahé ozdoby je to, že byste měla dbát o kvalitu a vybírat pečlivě, doporučuje klenotník Aleš Bergl. Vždy je namístě zvažovat, že dětské ouško je velmi citlivé a neunese stejnou váhu jako boltec dospělé osoby. Do třetice je třeba počítat s tím, že kojenec či batole by mělo mít náušnice s dětskou pojistkou tak, aby je nemohlo snadno otevřít a spolknout, případně ztratit.

Při výběru šperků pro děti je podle designéra potřeba především zvážit, z jakého kovu by měly být, neboť děti mohou být na různé materiály alergické. Z tohoto důvodu je pro první náušničky vhodným materiálem zejména platina nebo zlato ve vyšší ryzosti (např. Au 750/1000). Platina i zlato jsou totiž hypoalergenní. U zlata je výhodou to, že má vysokou chemickou odolnost, lesk a žádnou oxidaci, objasňuje.

Navíc je faktem, že v obchodech s bižuterií určitě neseženete velikost vhodnou pro dětská ouška. Velké závěsy, kruhy a podobně, které nosíte vy sama, nejsou pro malou dětskou hlavu vhodné. Dále byste měla vědět, že dětská náušnička by měla mít zapínání tzv. brizuru. Je to zapínání zepředu, háček se zasune do očka.

Výběr pro malé "velké"

Zároveň se zaměřte na kvalitní zpracování šperku, na odpovědnostní a výrobní značku a hlavně na to, aby byl šperk bezpečný. Důležité je to především při výběru řetízků (musí to být řetízky určené pro děti), aby si jejich nositelé neublížili při zatržení a podobně, varuje designér. Teď už se ale bavíme o dětech předškolního a školního věku. Mějte při podobných nákupech na paměti i další věc. Kupujete dárek předškolákovi k dennímu nošení, nebo chcete schovat zlato do trezoru a vydat ho až v době, kdy budete mít jistotu, že ho neztratí během svačinové přestávky?

Pokud ano, vybírejte delší řetízky. Opravdu můžete sehnat řetízek pro tříleté batole, počítejte ale s tím, že z něj vyroste, případně ho na dětském hřišti ztratí. Taktéž je možné, že ho vymění během oběda za sliz, kterým se chlubí spolužák. Bergl dodává: Řetízky pro děti se od těch pro dospělé liší především délkou. Dále se dětské řetízky odlišují uzávěrem, který nesmí být u koncového očka zaletován, aby se dítě, pokud se někde za řetízek zachytne, neudusilo."

Bezpečnostní pojistka

Abyste se vyhnula například ztrátě dětských náušniček, můžete je nechat tzv. uzamknout u zlatníka. Jestliže náušničku chcete sundat, opět ji snadným způsobem odemkne. I ve špercích pro děti se projevují módní trendy. Bergl přibližuje: V současné době jsou velmi žádané třeba šperky, na které rytec napíše nejen jméno dítěte, ale i jeho krevní skupinu, číslo telefonu a podobně. Šperk tak slouží nejen jako ozdoba, ale svým způsobem dítě i ochrání. Kromě toho jsou často žádány šperky s investiční budoucností. Tedy takové, které půjdou i po letech zhodnotit."

Článek vyšel v časopisu Maminka 12/2013

Témata: Děti, Časopis Maminka, Krása a styl, Výběr, Kvalitní zpracování, Boltec, Srdeční záležitost, Vnučka, Snadný způsob, Tříleté batole, Denní nošení, Dětské ouško, Bezpečnostní pojistka