Maminka.czŠkolák

První návštěva gynekologa

Petra Špičková 21.  12.  2015
K dětskému lékaři a zubaři chodíme s dětmi od malička. Děvčata by měla od určitého věku začít navštěvovat i ženského lékaře – gynekologa. Kdy na první prohlídku dceru objednat? Jak ji na vyšetření připravit? Jak vybrat lékaře? To jsou určitě otázky, které si klade nejedna maminka mladé slečny.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Na gyndu? A proč?“ reakce mojí 16 leté dcery. Čekala jsem to. Vysvětlila jsem jí,  že nejde o  žádný můj vrtoch nebo její ponižování. Zkrátka, že v jejím věku je to běžná věc  stejně jako chodit k zubaři. Sama s prvním vyšetřením u gynekologa dobrou zkušenost nemám. Bylo mi 18 let, potřebovala jsem předepsat antikoncepci. Objednala jsem se u tenkrát gynekoložky, jejíž jméno jsem našla na informační tabuli ve škole. První prohlídka pro mě byla otřesným zážitkem.

Paní doktorka mě hned mezi dveřmi vynadala, proč už nejsem vysvlečená a to ani nevěděla, co vlastně chci. Žádný pohovor před vyšetřením a to samo o sobě bylo dost hrubé. Nechtěla jsem, aby se dcera na prvním vyšetření cítila nepříjemně jako já tenkrát. Při výběru  odborníka jsem proto byla  velmi pečlivá.

Promluvte si o tom spolu

Pro dívky může být už jen představa návštěvy gynekologa nepříjemná, nevědí, co je tam čeká, většina se ve věku 15, 16 let stydí. S dcerou jsme si tedy společně promluvily o tom, jestli chce navštívit raději lékařku nebo lékaře. Měla jsem dobré reference na paní doktorku Jitku Krouželovou.  Dceři jsem ukázala i fotografii  lékařky a její  webové stránky. Souhlasila.

Sama přišla s tím, že by si měla vzít na vyšetření menstruační kalendář.  Aplikaci ( My Days) má  staženou v tabletu. Já jsem měla na paní doktorku doporučení od jiného známého lékaře, kterému důvěřuji.  Nevíte-li  si rady, hodnocení odborníků najdete například na webových stránkách www.znamylekar.cz

Kdy poprvé?

Gynekologové radí, že by dívky měly navštívit gynekologa  po první menstruaci.  Většina ale přijde až když začínají se sexuálním životem . Nejčastějším důvodem je předepsání antikoncepce.

„Odkládat vyšetření by ale neměly dívky, které mají nějaké problémy,“ upozorňuje Jitka Krouželová

Kdy neodkládat návštěvu gynekologa?

  • Nemá-li dívka menstruaci po 15 roce nebo ji má výrazně nepravidelnou. Nepravidelná menstruace bývá prvním roce měsíčků poměrně čast a doba mezi cykly se může pohybovat od 22 dnů až do 35 dnů. Nepřichází-li menstruace ani po 35 dnech, je třeba navštívit lékaře.
  • Menstruaci doprovází silné bolesti v podbřišku nebo nevolnost. Mírná bolest doprovázející menstruaci je opět u mladých dívek celkem častá. U některých  přetrvávají problémy i v dospělosti. Je-li bolest úporná nebo dokonce i mimo menstruaci, je třeba vyhledat odborníka.

Na co se připravit

Ještě v čekárně jsme dostali  od sestřičky dotazník, kde jsme vyplnily kontaktní údaje a odpověděli na  pár jednoduchých otázek  typu: „Kdy jste měla první menstruaci? Vyskytuje se v rodině onkologické onemocnění? Jste očkovaná proti  HPV virům?“

Paní doktorka si nás do ordinace pozvala obě. S dcerou si pak popovídala. Chtěla vidět menstruační kalendář, ptala se na to, jestli má  bolestivou menstruaci, nějaké další potíže například častý výtok nebo bolesti v podbřišku. Pak jí vysvětlila, jak bude vypadat další vyšetření.

Strašák „koza“

„Nemusíte mít strach, vyšetření může být nepříjemné, ale spíš jde o psychický pocit.“ Uklidňuje paní doktorka dceru. „U děvčat, která ještě nezahájila pohlavní život se vyšetření prování přes konečník.“

„ Nic to nebylo, že?  A ještě ultrazvuk na lehátku. …všechno je v pořádku!“

Na závěr ještě kontrola prsů pohmatem.

Očkování proti HPV virům

Jako zřejmě jedna z mála matek jsem nenechala dceru  ve 13 letech očkovat proti HPV virům způsobujícím rakovinu děložního čípku.  13letým děvčatům hradí vakcinaci určeným typem vakcíny pojišťovna. Tenkrát jsem otázku probírala s odborníky, zvažovala pro a proti a rozhodla jsem se počkat. Obvodní lékařka se na mě nesouhlasně dívala a musela jsem podepsat prohlášení, že s očkováním nesouhlasím.

I tuto otázku jsme s gynekoložkou probraly. Dala mi za pravdu, že na nic nepropásly. Určitě do doby, než dcera zahájí sexuální život. Navíc na trh na trhu je už vakcína, které chrání proti více druhům HPV virů. Jediná nevýhoda je, že očkování v pozdějším věku a jinou vakcínou už není bezplatné.

Příště sama

„Pokud nebudete mít nějaké problémy, tak postačí preventivní prohlídka jednou za rok.“ loučí se s dcerou paní doktorka. „ Každopádně kdybyste cokoli potřebovala, zavolejte, předává jí vizitku a dodává: „Přijít už můžete i sama.“

Měla jsem z první návštěvy gynekoložky dobrý pocit a i na dceři jsem viděla, že je v pohodě. Udělala další krok k dospělosti.

Témata: Zdraví, Děti, Školák, Vrtoch, Nejčastější důvod, Reference, První návštěva, Nepravidelná menstruace, Onkologické onemocnění, Preventivní prohlídka, Návštěva, Pohlavní život, Gynekolog, Jediná nevýhoda, Menstruační kalendář, HPV, Obvodní lékař, Mírná bolest, První vyšetření, První prohlídka, Zdraví na Heureka.cz